19. veebruari
Põhjarannikust saime lugeda, et ühena paljudest aitas tänavusel
presidendi vastuvõtul külaliste kõhtusid täita Indrek Kõverik.
Indrek oli kolm aastat Ida-Viru kutsehariduskeskuses tulevaste
kokkade õpetaja ja enne seda seitse aastat samas ametis Narva
kutseõppekeskuses. Praegu elab ja toimetab ta Voka Kokkade egiidi
all vanas Voka koolimajas, kuhu rajab endale ja oma perele kodu ja
kus on tulevikus plaanis avada ka restoran. Aga juba maikuus avatakse
restoran Narva muuseumis. Miks ja kuidas Tõrvast pärit Indrek
Virumaale sattus, ja millised plaanid tal on, sellest räägime ehk
edaspidi mõnes järgmises valla lehes.
Indrekul oli see juba
teine kord nö presidendi vastuvõtul käia. Möödunud aastal Jõhvis
toimunud vastuvõtul oli ta abis Mozart Cateringi peakokal Aleksandr
Nikoškovil.
Kui tänavu jaanuaris
presidendi peakokk Taigo Lepik Indrekule kirjutas ja tegi ettepaneku
ka sel aastal osaleda, võttis Indrek kutse vastu.
Seekord siis Estonias
ise peakoka ametis ja võttis abiks kaasa tublid naised – oma
elukaaslase Natalja ja Piret Toovise. Lisaks neile oli suureks abiks
eeltööde tegemisel Kristiin-Heleen Toovis.
Tänaseks on pidustused
peetud, suur töö seljataga ja paras aeg pärida, kuidas läks ja
millised muljed sellest sündmusest jäid. Minu küsimustele vastas
Piret Toovis, kellele see oli esmakordne nii suure ürituse kogemus.
Nagu öeldud, siis kõik
algas juba jaanuaris. Peale „Jah“ sõna andmist pidi esitama
proovitöö ja nelja suupiste hulgast valiti välja kolm, mida sobiks
presidendi külalistele pakkuda.
Voka Kokkade
suupistetest said valituks punase veini kastmes silmud
vahvlitorbikus, põdravorst, kus pole teragi põdraliha sees vaid
hoopis kopsud, maks, süda ja neerud ja tagatipuks ilvese trühvlid,
mis tekitasid muidugi kõige rohkem elevust. Jah, eks see üks
haruldane amps oligi, sest ilveseliha kasutatakse toiduks üsna
harva. Kuna Piretil tuli ka saalis külaliste hulgas ettekandjana
toimetada, siis sai ta palju positiivset tagasisidet just nende
ilvesetrühvlite kohta, aga pidi vastama ka paljudele küsimustele
suupistete kohta.
Iga meeskond pani oma
suupistetest kokku kandiku, mis läks presidendi puhketuppa, nii et
päris kindlasti sai ilvest maitsta ka president Ilves. Kas see talle
ka meeldis, see jääb kahjuks teadmata.
Vastuvõtu külaliste
toitlustamise eest hoolitses kokku 12 meeskonda pluss kaks
magusapakkujat.
Valmistati 16900
soolast ja 4200 magusat suupistet. Voka Kokad tegid kolmekesi 1600
suupistet.
Ega kõike muidugi ühe
päevaga teha ei jõudnud, väikesed eeltööd sai juba eelmisel
päeval ja sama päeva hommikul kodus ära teha. Pikk päev algas
varahommikul kell 4 Toilas esimeste ettevalmistustega, tagasi koju
saadi hakata sõitma napilt enne uue päeva saabumist.
Vaatamata pikale ja
väsitavale päevale hindab Piret seda kui suurepärast kogemust. Nii
suurel üritusel toitlustaja olla, saada ettekandja kogemus ja näha,
kuidas sellise sündmuse korraldamine „seestpoolt“ välja näeb –
seda ei juhtu iga päev.
Aga meie hoiame Voka
Kokkade tegemistel silma peal ja räägime nendest kindlasti ka
edaspidi.
Lea Rand
No comments:
Post a Comment