Monday, March 11, 2019

Voka jäätmemajast... murelikult


Voka elanike jaoks on juba aastaid loomulik, et prügikonteinerid ei seisa lahtise taeva all, vaid selleks on rajatud Keskkonnainvesteeringute Keskuse toetusel Voka jäätmemaja ning ühistute lähedusse väiksemad prügimajad. Tänu sellele on lahenenud prügimajandusega seotud probleemid majade ümbruses.

Kõik korteriühistute liikmed peavad omalt poolt tagama jäätmemajade ohutu ja nõuetekohase kasutamise. Millegipärast on aga viimasel ajal sagenenud olukorrad, kus see nii ei ole.
Paljud elanikud paistavad arvavat, et jäätmemaja on ju niisama, iseenesest korras ja puhas, maha loobitud prügikotid ronivad "ise" prügikasti jne. Meeldetuletuseks olgu öeldud, et heakorratöötajate tööaeg on 8 tundi, nagu meil kõigil, mitte 24 tundi ööpäevas nagu millegipärast arvatakse.
Viimase ajal on levinud olukorrad, kus kotid erinevate jäätmetega (ka nendega, mis tegelikult seal ei peaks olema) jäetakse lihtsalt ukse taha maha. Kuidas need sealt edasi konteineritesse jõuavad, pole enam kellegi mure.
Väga lihtne on kritiseerida ja anda hinnanguid. Liiga tihti kuulevad heakorratöötajad kriitikat millegi tegematajätmiste või hoopis valesti tegemiste kohta.
Tuleb tunnistada – ka kõige parema tahtmise juures need inimesed igale poole paratamatult ei jõua. Seda enam ootame ka aleviku elanikelt endilt pisut rohkem heasoovlikkust ja toetust.

PALUME KÕIGIL KONTEINERITE KASUTAJATEL VIIA KONTEINERITESSE TÕEPOOLEST AINULT NEID JÄÄTMELIIKE, MIS SINNA SOBIVAD! Jäätmete ukse taha mahapanemine on keelatud! Valla heakorratöötaja ei pea oma tööpäevi alustama prügi sorteerimisega. Ohtlike jäätmete ja vanaelektroonika üleandmiseks TULEB KINDLASTI eelnevalt kokku leppida Voka aleviku heakorratöötaja Tiina Juursaluga tel. 5614 7667.

Jäätmejaamad on vajalikud ennekõike kohalikele elanikele, et nad saaksid oma jäätmed mugavalt ja tasuta üle anda. Sellest võidab ka keskkond. Kui näiteks ohtlikud jäätmed satuvad tavaprügi hulka, võib see olla ohtlik tervisele, varale, keskkonnale.
Kõik saab üsna lihtsalt ja ohutult korda, kui:
* sordid jäätmeid juba tekkekohal ning kasutad taaskasutussüsteeme (jäätmejaamad, jäätmekogumispunktid), isegi kui need ei asu päris koduukse kõrval;
* küsid vajadusel rohkem lisateavet kohalikust omavalitsusest;
* liitud korraldatud jäätmeveoga;
* ei põleta jäätmeid ega viska neid teepervele või metsa alla või kellegi teise konteinerisse.

TVL




No comments:

Post a Comment