Wednesday, March 10, 2021

Eiramisest mõistmiseni – ohutusnõuete vastandumist on olnud politseitöös ka varem

COVID-19 – sellise mõttega algab pea iga politseiniku päev. 

Kui veel paar-kolm aastat tagasi nägime kedagi maskis, siis tundus see ebaharilik ja kahtlane. Nüüd võtame maskikandmist kui enesestmõistetavat esmast kaitsevahendit. Olen töökohustuste täitmisel kaubanduskeskustes ja tanklates jaganud inimestele sadu kirurgilisi maske ning julgen väita, et pea kõik võtavad ja panevad need endale ette. Kuid on ka erandeid, kus isik keeldub maski kandmisest, viidates küll tervislikule seisundile, mõni üksik ka oma põhimõtetele.

Olen politseinik olnud 1991. aastast ja tagasi vaadates tuleb võrdluseks ette sama käitumismuster ka sõidukite turvavööde kui ka helkurite kasutamise osas. Nüüd aga sõidukisse istudes kinnitame juba alateadlikult automaatselt turvavöö, sest me teame, et see võib päästa elu.

Helkurite osas mäletan siiani 2000. aastate keskpaiku sõitu Kuremäele, kui kloostrist sügiseses õhtuhämaruses tulid teed mööda kaks nunna, kes olid üleni tumedas musta värvi riides. Pakkudes neile helkureid nad keeldusid, öeldes, et jumal kaitseb neid. Aasta tagasi sain võimaluse jällegi pakkuda Jõhvi linna piiril nunnale helkurit, kuid nüüd võeti see vastu ja kinnitati üleriidele, sest nunn teadvustas helkurikandmise vajadust. Võib olla ei toimi antud kokkulepete ja reeglite täitmine seni, kuni pole karistuslikku meedet, kuid meie soov on, et kõik siiski toimiks heast tahtest ja inimeste arusaamisest.

Samas kutsun teid kõiki üles vaktsineerima – eesliinitöötajana sain esimese AstraZeneca vaktsiini 22. veebruaril ja tunnen end väga hästi. Nagu rõugete vastane lausvaktsineerimine, mille märk on paljudel käsivarrel, aitab COVID-19 vaktsineerimine panna lõpuks piiri antud haigusele.

Samas pandeemiaga seoses oleme pea kõik oma tavapärasest elutsüklist väljunud – kellele tuli ette töö ümberkorraldus, töö kaotus, kodukontor, eneseisolatsioon, laste koduõpe ja muud – see kõik loomulikult tekitab omakorda pingeid ja stressi.

Toila valla piirkonnapolitseinikuna soovin väga, et hoiaksite lähedastega häid suhteid. Koroonaviirus on räsinud meid kõiki, kuid sellest hoolimata palun teid, et peaksime sellele viirusele üheskoos vastu ning hoiaksime endas sõbralikku soojust. Ärme põleta enda järel sildu ning toetagem sel raskel ajal teineteist!

Juhan Reisi



No comments:

Post a Comment