Wednesday, March 10, 2021

Üks on kindel – inimesed, kes armastavad raamatuid, armastavad ka raamatukogusid... (fotograaf Kaupo Kikkas)

 

Kella Seitsme Kohtumiste Klubi kokkusaamine Toila Raamatukogus.
Foto: Lea Rand

2020. aasta oli keeruline ka Toila valla raamatukogudele – kevadine eriolukord ja piirangud nö teise laine ajal sundisid ka meid oma töös tegema ümberkorraldusi ja paljud planeeritud üritused jäid ära.

Sellele vaatamata jätkas Toila Vallaraamatukogu 2020. aastal hea raamatukoguteenuse pakkumist, inimeste kaasamist raamatukogu tegemistesse ning vaba aja sisustamist.

Lisaks tavapärastele tegevustele, mis pakuvad raamatukogude kasutajatele ligipääsu avalikule teabele, kirjandusele ning loovad võimalusi kooskäimiseks ja eneseharimiseks, andsid raamatukogud võimaluste piires oma panuse ka Toila valla kultuuriellu üldisemalt.

Kevadise eriolukorra ajal ja oktoobrikuus kolis raamatukogu veebi. Kui lugeja ei saa tulla raamatukogusse, siis läheb raamatukogu tema juurde koju.

Kevadel tutvustasime läbi FB live ettelugemiste lastele lastekirjandust ja meisterdasime. Oktoobris toimusid eesti kirjanduse kuu raames õhtuti FB lives ettelugemised/eesti kirjanduse tutvustused täiskasvanutele.

Kõik 76 videot on Toila Vallaraamatukogu FB lehel ka järelvaadatavad.

Kogude komplekteerimisel lähtub Toila Vallaraamatukogu lugejatepoolsest nõudlusest ja rahalistest võimalustest, arvestab harukogude komplekteerimisega (püüame vältida dubleerimist) ja Jõhvi Keskraamatukogu komplekteerimisosakonna soovitustega. Raamatukogud kasutavad usinasi ka keskraamatukogu poolt pakutavaid järelkomplekteerimisvõimalusi.

Lähtume jätkuvalt põhimõttest, et eelistatud on algupärane ilu- ja lastekirjandus. Sellele järgneb tõlkekirjandus ja aimekirjanduse osakaal on komplekteerimisel kõige väiksem. Valikute tegemisel arvestame ka laenutuste statistikat. Seda, mille järele nõudlus on väiksem, komplekteerime vähem.

Kuna 2019. aastaga võrreldes langes 2020. aastal Toila Vallaraamatukogu teeninduspiirkonna elanike arv, langes ka riigipoolne toetus raamatute ostmiseks.

Toila valla raamatukogud said 2020. aastal 1431 uut raamatut. Nendest 152 eksemplari annetustena.

Suuremad annetajad olid 2020. aastal Riigikogu liige Riho Breivel, kelle toetusest said osa kõik Toila valla raamatukogud. Voka raamatukogu sai lisaks annetusena Lugemisisu programmi kaudu laste- ja noortekirjandust.

Saabunud raamatutest 1069 eksemplari ehk 75% oli ilu- ja lastekirjandus. Kui võrrelda seda laenutuste osakaaluga, siis näeme, et siin valitseb tasakaal – 76,5% laenutustest moodustas samuti ilu- ja lastekirjandus. Komplekteerimiskulud olid 2020. aastal kokku 20,4 tuhat (sellest 3,5 tuhat perioodika komplekteerimiseks. Toila valla raamatukogudesse oli 2020. aastal tellitud 37 nimetust ajakirju ja 19 nimetust ajalehti.

Töö lugejatega on individuaalne. Suurem osa lugejatest ootab töötajapoolseid soovitusi ja enamasti soovitakse uuemat kirjandust. Lugemissoovitusena töötavad väga hästi erinevatel teemadel kirjandusväljapanekud. Puuduva raamatu leidmiseks pakume ka RVL-i (raamatukogude vaheline laenutus) võimalust, kuid seda kasutatakse suhteliselt vähe. Peamiselt õppe-või erialakirjanduse saamiseks. Keeldumise põhjuseks on tavaliselt kas ajakulu või see, et tellitud raamatu peab tagasi saatma oma kuludega.

Jõhvi Keskraamatukogusse lähevad inimesed tavaliselt vajalikule raamatule ise järele.

2020. aastal telliti Toila valla raamatukogudesse RVL-i teel 346 raamatut. Väga aktiivne RVL-i tellija on Voka raamatukogu.

2020. aastal saabus Toila valla raamatukogudesse laste- ja noortekirjandust 301 eksemplari, sellest 155 eksemplari (51%) oli algupärane lastekirjandus. See moodustab 21% kogu aasta jooksul saabunud teavikute arvust.

Kui raamatukogus puudub vajalik või soovitud raamat, siis püüame koos leida võimalusi selle hankimiseks mujalt või Internetist lugemiseks.

Seoses Covid-19 kriisiga võttis Vabariigi valitsus vastu lisaeelarve ja sellest eraldati raha teavikute ostuks Eesti Lastekirjanduse Keskuse poolt kureeritavale programmile Lugemisisu. Lugemisprogrammis osaleja sai tellida lasteraamatuid 250 euro eest. Voka raamatukogu sai 25 raamatut.

On väga oluline, et juba väikestel lastel tekiks raamatukogus käimise harjumus, sest raamatukogud on tõelised varasalved terveks eluks. Esimene tutvus raamatukoguga võiks toimuda juba üsna varases eas ja siin on suur roll lapsevanematel.

Lasteaia õpetajad külastavad koos lastega Voka ja Toila raamatukogu ka jalutuskäikude ajal, et laenutada kirjandust kas õppetöö toetamiseks või niisama lugemiseks. See on hea tava, mis õpetab ja harjutab lapsi raamatukogus käima.

Kevadise eriolukorra ajal toimusid lastekirjanduse tutvustamised/raamatute ettelugemised läbi raamatukogu Faceeboki.

Voka raamatukogu viis Nukitsa konkursil osalevate raamatute näituse Voka lasteaeda ja tegeles Lugemisisu programmi läbiviimisega.

Kohtla-Nõmmel tegutsevad koolimajas kaks eraldi raamatukogu: kooli- ja rahvaraamatukogu. Nende koostöö on väga vajalik, et suunata lapsi põnevasse raamatumaailma.

Raamatukogus korraldatavad lasteüritused on kindlasti väga olulised raamatukogu külastamise harjumuse kujundamisel. Paraku oli seoses piirangutega 2020. aastal võimalusi ürituste korraldamiseks üsna vähe. Toila raamatukogus toimusid juba traditsiooniks saanud meisterdamistunnid (aasta jooksul 8 tundi) koos vabatahtliku Kaja Alasooga.

Voka raamatukogu korraldas lugemisprogrammi Lugemisisu lõpetamise lasteaia „Naksitrallid” terrassil. Programmi alustas 16 last, lõpetas 14.

Külli Männi käsitöö näitus Voka Raamatukogus. Foto: Lea Rand

Toila valla raamatukogudes toimunud või raamatukogudes korraldatud üritused on ka 2020. aastal andnud oma panuse Toila valla kultuuriellu.

Raamatukogudes korraldati aasta jooksul 89 erinevat näitust ja väljapanekut. Raamatukogus või raamatukogu poolt korraldati 28 üritust ja nendest sai osa 518 inimest. Need on võrreldes 2019. aastaga küll tunduvalt väiksemad numbrid, kuid eks seegi ole „koroona-aasta” mõju

Näiteid näitustest ja väljapanekutest:

Kalev Pritsu saržinäitus, Toila Vallaraamatukogu fotonäitus „Mina ja kuulsus”,

Eesti pitsi aasta 2020 – käsitööpitsid, Räpina Aianduskooli Tekstiilikäsitöö lõpetanu Külli Männi tööde näitus, Peeter Kressi fotonäitus, Haljala raamatukogu direktori Keraamika ja pitsi näitus,

Tuntud kirjandussõbrad ERR-i kultuuriportaalist soovitavad, 100 aastat Jaan Krossi sünnist,

Eesti kirjanduse 100 aastat, Europeia sari 30 ja Lauri Leesi 75, Muusika kui nähtus – eesti heliloojate elu ja loomingut tutvustav raamatunäitus.

Üritused ja kohtumised:

Island – noorim maa maailmas. Reet Kaldur + raamatunäitus.

Kohtumised Sulev Olli, Margit Kilumetsa, Märt Treieri, Madis Tuuderi ja Priit Kuusega.

Salongiõhtu: Ühe torupilli lugu.

Väga hea meel on selle üle, et juba seitsmendat hooaega saab sügisest kevadeni iga kuu Toila raamatukogus kokku kirjandusklubi ehk raamatukogu sõprade klubi. Selle raames on toimunud erinevad kohtumised külalistega kaugemalt, aga suur panus õhtute sisustamisel on ka meie klubi liikmetel endil.

Hea koostöö on jätkuvalt Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskusega ning valla haridusasutustega.

Toila Vallaraamatukogu haldab ka Toila Topoteeki, kuhu kogutakse ajaloolist (foto)materjali Toila ja Voka piirkonna elust-olust.

Toila raamatukogu FB lehel on 2020. aasta jooksul tehtud postitusi 488 ja virtuaalkülastusi on üle 26 tuhande, st, et just nii suure hulga inimesteni on meie raamatukogude tegemised aasta jooksul jõudnud. See näitab, et sotsiaalmeedia on siiski kõige kiirem ja laiaulatuslikum infokanal, mille kaudu inimesteni jõuda.

Kuid alahinnata ei saa ka otseturundust – isiklikud suhted, meilid, sõnumid, kutsed ja telefonikõned on sageli need, mis meie üritustele kõige rohkem osalejaid toovad.

Mida toob alanud aasta?

Toila valla raamatukogud jätkavad kasutajasõbraliku teenuse pakkumist, laste ja noorte lugemisharjumuse kujundamist, elukestva õppe toetamist ja erinevate kultuuriürituste korraldamist. Jätkub töö fondide korrastamisega ja Toila Topoteegi arendamisega.

Et teha raamatute tagastamine paindlikumaks, on 2021. aastal kavas kõikide Toila valla raamatukogude juurde paigaldada tagastuskastid. Olemasolevate teenuste kvaliteedi parandamiseks ja uute teenuste väljatöötamiseks on 2021. aastal plaanis läbi viia rahuolu-uuring.

Ent selleks, et raamatukogud saaksid naasta oma „normaalse” elu ja tegevuse juurde, peaks normaliseeruma elu terves Eestis. Paraku on nende ridade kirjutamise ajal olukord kogu riigis jälle (või ikka veel) üsna kriitiline ja see sunnib ka meid oma igapäevast tegevust natuke ümber korraldama. 

Raamatukogud on küll avatud tavapärastel aegadel, aga et hoida teid ja meie töötajaid, soovitame järgida ettevaatusabinõusid.

Soovitame kasutada kontaktivaba laenutuse võimalust! Võta oma "koduraamatukoguga" ühendust kas meili või telefoni teel ja leppige kokku, kuidas soovitud või vajalikud raamatud Sinuni jõuavad.

* Internetipunkti arvuteid saab kasutada üks inimene korraga.

Kuni märtsikuu lõpuni on Voka ja Kohtla-Nõmme raamatukogudes tegutsevad postipunktid suletud.

Kui ka kogu muu kultuur jälle lukku pannakse, siis raamatu avamise või sulgemise üle saame otsustada ainult meie ise. Ja raamatukogud on samuti jätkuvalt oma lugejate ootel.


Loeb, et loed!

Lea Rand

Toila Vallaraamatukogu direktor

















1 comment:

  1. I know of a group of private investigators who can help you with they are also hackers but prefer to be called private investigators They can help with your bitcoin issues and your clients will be happy doing business with you,they can also help yo with your bad credit score,hacking into phones,binary recovery,wiping criminal records,increase school score, stolen files in your office or school,blank atm etc. Just name it and you will live a better life
    whatsapp +1 (984) 733-3673
    Premiumhackservices@gmail.com

    ReplyDelete