Kätte on jõudnud kevadine aeg, mil inimesed
asuvad oma koduümbrust korrastama, süüdatakse lõkked ja
talvekorterisse viidud grillid tuuakse välja. Lõkke tegemisel on,
et tuleb täita kõiki ohutusnõudeid: piirata lõkkease mittesüttiva
pinnasega, hoida käepärast esmased kustutusvahendid ning lõket
valvata. Järelevalveta jäetud kustutamata lõkkest saab sageli
alguse ulatuslik kulu- või metsapõleng, mida päästjatel tuleb
kustutada tunde, päevi või halvemal juhul nädalaid.
Täiesti ohutut tule tegemist ei ole olemas ning
seetõttu tuleb alati valvas olla ja hoida tulel silm peal. Ainult
nii saab õnnetuse juhtudes ise põlengu kiirelt ära kustutada ning
suurem kahju jääb tekkimata.
Ohutu lõkke tegemine
Enne lõkke tegemist soovitame uurida kohaliku
omavalitsuse õigusakte – tiheasustusalal võib olla lõkke
tegemine keelatud või siis on määratud, mida lõkkes põletada
tohib.
Lõket tohib teha ainult nõrga tuulega ning
ohutus kauguses metsast ja hoonetest, sealhulgas kütte- või
põlevmaterjali hoiukohtadest. Lahtist tuld ei tohi teha, kui tuule
kiirus ületab 5,4 meetrit sekundis. Ohutu kaugus väikese, alla
meetrise läbimõõduga lõkke puhul on vähemalt 8 meetrit hoonetest
ja 10 meetrit metsast.
Lahtist tuld ei tohi jätta järelevalveta, isegi
mitte hetkeks, laske sel lõpuni põleda, kustutage veega või
summutage näiteks liivaga.
Ohutu grillimine
Soojad kevadilmad on meelitanud inimesed ka õue,
et oma grillid taaskord üles seada. Liha grillides või näiteks
kala suitsutades tuleb samuti tähelepanelik olla, et lõbusast
ajaveetmisest midagi tõsisemat välja ei kujune.
Põlevat grilli, suitsuahju või lõket ei tohiks
mitte mingil juhul jätta järelevalveta – see on tuleohutusnõuete
rikkumine, lõke ja grill tuleb enne lahkumist hoolikalt kustutada.
Grillimisel on nõutud kaugus hoonest eelvalmistatud söe puhul 2
meetrit, aga ise sütt põletades 5 meetrit.
Lõkke tegemisel ja grillimisel tuleb valvata ning
loomulikult viimane kustutab tule!
Rohkem infot tuleohutusnõuete kohta saate
päästeala infotelefonilt 1524 või Päästeameti kodulehelt
www.rescue.ee/303.
No comments:
Post a Comment