Tuesday, February 16, 2021

Blueray valmistub uueks hooajaks

 




Head sõbrad, alanud on uus aasta, mis on meile kõigile väga tähenduslik. Tänavu möödub 30 aastat Eesti iseseisvuse taastamisest. Meie arvates on Ida-Virumaa nende aastakümnetega üks enim muutunud maakond Eestis. Kutsume teid alanud aastal ajarännakule Ida-Virumaale, et koos neid muutusi otsida ja märgata.

1930. aastatel rändas mööda Eestimaad kunagine Toila elanik, fotomees ja kirjastaja Carl Sarap ning jäädvustas pildile ka omaaegseid Ida-Virumaa vaateid. Eesti iseseisvuse taastamise järgselt võttis 1990. aastatel sama teekonna ette fotograaf Peeter Tooming. Ehkki  need järgnevad kolm kümnendit pole olnud nii murrangulised kui aeg, mis eraldas Sarapi ja Toominga rännakut, toimuvad muutused iga päev nii meie sees kui ka ümber.

Eelmisel aastal avasime virtuaalse ajarännaku 1938. aasta Oru parki ja lossi ning saime külastajate tagasisidest teada, kui väga soovitakse veel piiluda lossi sisemusse. Nii viisime sotsiaalmeedias läbi küsitluse, kus vastajad tegid panused suurele saalile. Oleme alustanud lossi uhke peasaali 3D modelleerimist ja loodame alanud aastal teid sinna juba viia. Töö on osutunud arvatust palju keerukamaks, kuid loodame väga, et meil läheb korda see kunagine kaunistuste poolest väga rikas interjöör ellu äratada ning mulje lillakat valgust peegeldavatest võimsatest kristallkroonlühtritest, sooja koloriidiga Vladimir Makovski laemaalist või terviklikus muljeks sulavast arvukatest kipsdekooridest ei jäta kedagi ükskõikseks.

Seniks pakume teile meenutuseks vaateid Oru pargist 1937. ja 1992. aastast läbi Carl Sarapi ja Peeter Toominga kaamerasilma. Elu ilma muutusteta oleks staatiline ja igav, kuid muutuste ulatuse mõistmiseks tuleb teada, millest see kord algas. Ootame teid väga Oru parki erinevatele ajarännakutele. Siin aset leidnud kümnendite muutused ootavad isiklikku kogemist ja personaalset muljeteks kasvamist!

BLUERAY meeskond palub abi seoses Toila-Oru lossi suure saali arendusega.

Lossi suure saali põrandal oli uhke vaip, mille kohta arhiivides on väga vähe materjali. Soovime rekonstruktsiooniga saavutada võimalikult autentse tulemuse ja seetõttu otsime suure saali vaiba kohta infot. Teame, et vaip sobitus Louis XIV stilistikast kantud ja arhitekt Olev Siinmaa poolt mahendatud saali interjööriga. Kui teie perekonna fotoalbumis on teise rakursi alt pilte suure saali vaibast või on suguvõsa lugudepangas vihjeid vaiba tonaalsuse kohta, siis palun kirjutage meile aadressil mairo@blueray.ee. Kohtume ajarännakutel!

Head aastat ja uute kohtumisteni!

OÜ Blueray meeskond





No comments:

Post a Comment