Tuesday, February 16, 2021

Kuidas elad, Kohtla-Nõmme Kool?

 

Kuus kuud on märkamatult möödunud. Haridus on üks maagiline valdkond – justkui sipelgapesa, mis kogu aeg jätkusuutlikult kihab. Nii oleme meiegi Kohtla-Nõmmel juba pool aastat usinasti toimetanud.

Uuenenud on koduleht, kogu koolipere on kolinud Google hariduslahendusse, kasutusse on võetud e-päevik Stuudium ning ka maja sisemus on saanud osaliselt uue väljanägemise. Oleme käinud mitmetel õppereisidel, et laiendada õpilaste silmaringi ning suurendada koolitunnis õpitu ja nn päriselu seost. Ka lasteaias oleme fookusesse seadnud õppekäigud, näiteks käisid meie Sinitiivakesed ja Lapsuliblikad Päite Loomapargis loomi vaatamas.

Meie koolielu üheks oluliseks lüliks on ka mitteformaalne õpe. Nii oleme näiteks saanud osa mandoliinide hullusest, koos Boost Up´i meeskonnaga kastist välja mõelnud ning lustinud ELO Sügislaagris. Rõõm oli ka see, kui juulikuus kaks noort, Kelin ja Hannaliis, otsustasid kirjutada projekti, mille raames toimunud NoorteKohvik ilmestas hästi seda, et meie koolinoortel on ideid, mis rikastavad koolielu ning koolidemokraatia sai uue hingamise.

Lasteaialapsed Loomapargis. Foto: Mariliis Kurs

Suursugune on meie ajalooliselt väärikas maja, mille viimaselt korruselt saame imetleda fantastilist ümbrust – tunda selle piirkonna olemust ja tugevust. Meil on see luksus elada Ida-Võlumaal! Koolimaja sees olemegi võtnud suunaks selle, et ka meie seinad õpetaksid ja aitaksid kinnistada seda, mis tunnis kuuldud-õpitud. Sügisel kleepisime seintele ja põrandatele siseterviseraja ning talvevaheajal joonistas Iisaku Gümnaasiumi noorkunstnik Sandra seinale Eestimaa.

Iga haridusasutuse pärliks on muidugi lapsed. Kohtla-Nõmme Koolil on see luksus, et me saame osa 1,5-aastaste pisikese inimese elust ja ka 15-aastase koolinoore arengust. Uskumatult äge! Kas teate ka, millise energia annab päevaks see, kui üks pisikene laps enne lasteaia välisuksest sisseastumist su ära tunneb ja naeratades sulle vastu tõttab?! Või kui suure heldimuse ja samas uhkuse toob põue see, kui noored üheskoos neid puudutavate teemade üle arutlevad ja ideid pilluvad?! Kohtla-Nõmme Kooli lapsed on meile, täiskasvanutele, näidanud, kuidas rõõmu tunda pisikestest asjadest. Olgu selleks tantsupisik Pääsusabade rühmas, rõõm pehmest lumevaibast või isetehtud linnumajast.


Hetk ELO Sügislaagrist. Foto: Imbi Tito

Lisaks eelnimetatule oleme selle poole aastaga kogenud, et koos saame me kõigega hakkama, oleme kaardistanud oma väärtuse ning seadnud uued eesmärgid. Seda kõike ikka selleks, et Kohtla-Nõmme Kool oleks veelgi jätkusuutlikum ja Ida-Virumaa haridusmaastikul kaugele näha. Täna oleme üheskoos tegutsemas Kohtla-Nõmme Kooli arengukava ja õppekava osas. Planeerime sügisest anda uue hingamise meie valikainetele ning seeläbi pakkuda rohkem meie õpilastele. Samuti oleme lasteaias võtnud suunaks kodukorra ja õppekava parendamise, et meie kõige pisemadki saaksid mitmekülgse ja põneva ettevalmistuse edasises elus. Diskussioon on tihe ja oodatud külaline ning just läbi arutelude oleme jõudnud lähemale arusaamisele, kuhu tahame koos minna. Hariduselu üks võlusid ongi ju see, et see ei saa justkui kunagi valmis. 

Kohtla-Nõmme Kooli üks fookus on kogukonna kaasamine. Paratamatult on hetkeolukord Eestis kaasamist raskendanud. Hiljuti aga nägime meie kogukonna jõudu. 19. jaanuar andis meile teadmuse, et meis on jõudu. Kaasava eelarve hääletuses jäime küll teiseks, aga me võitsime tohutult palju. Võitsime tunde, et oleme teineteise jaoks olemas ja me ei anna alla. Usume, et ühel päeval me istume koos kogukonnaaias ja vaatame naeratus suul tehtule tagasi. Loodan, et kevad loob võimaluse kokku kutsuda kõik, kellele haridus Kohtla-Nõmmel südame kiiremini põksuma paneb. Tahame alustada lasteaia õueala uuendamisega, korjata ideid Kohtla-Nõmme Kooli osas ja tuua meid kogukonnale lähemale. Me oleme avatud mõtetele, küsimustele ja lahendustele. P.S. Aitäh, kes on juba võtnud vaevaks kaasa mõelda ja kaasa rääkida!

On tõsiasi, et muutusi on olnud palju. Senised muutused on loonud võimaluse teha rohkem koos, teineteist toetada ja võimestada. Üksi aga ei oleks see võimalik. Koolijuhina olen iga päev tänulik, et olen siin ja just nende rikastavate kolleegidega. Augustikuus ühiselt Kohtla-Nõmme Kooli visiooniks lauset Tööstuspiirkonna looduslähedane pärl” seades, ei osanud ma veel aimata, kui palju on pärle selle maja sees. Usun, et Kohtla-Nõmme Kooli väärtuseks on just need meie inimesed, kes oma mõtete, tugevuste, kõhkluste, soovide ja tegutsemislustiga püüvad anda endast iga päev parima, et meie majas oleks tore kõigil õppida ja tegutseda. Olen iga päev õnnelik, et nad on siin olemas!

Võibki öelda, et oleme siin, Kohtla-Nõmmel võtnud kindla suuna – särada. Mitte lihtsalt, vaid just selles valguses, mis näitaks meis peituvat võimekust ja annaks meie maja inimestele, sealhulgas lastele-noortele, kaasa usu endasse ja teadmise, et nad on väärtuslikud. Uskuge mind, selles valges pilvedesse kõrguvas majas on palju imetlusväärset.

Mariliis Oder


No comments:

Post a Comment