Wednesday, November 4, 2020

Kukruse polaarmõis tähistas 10. sünnipäeva


Foto: Matti Kämärä

Kümme aastat tagasi uksed avanud Kukruse mõis tähistas seoses koroonapandeemiaga sünnipäeva tagasihoidlikult, kuid tasuta avatud uksed tõi majja üle poolesaja inimese.
Kukruse polaarmõis, kus 1. oktoobril kümme aastat tagasi avati von Tollide perekonnast rääkiv ekspositsioon on aastate jooksul oma majas vastu võtnud ligikaudu 100 000 külalist.


Ehkki põhiekspositsioon ei ole kümne aastaga muutunud, on muutunud lood ning detailid mida majas räägitakse. Kui me varasemalt keskendusime just Eduard von Tolli Sannikovi maa otsimise retkele, siis nüüd räägime polaaravastustest laiemalt. Seda aitavad meil teha toredad kelgukoerad
Vixen, Luna ja Athena, kes on külastajate seas väga populaarsed. Just lastele ja noortele on polaaravastuste lugu läbi toredate ja mängulustlike koerade palju toredam rääkida. 
Kelgukoertest partnereid otsisime pikka aega ning meie õnneks leidsime nad kohe meie mõisa lähedalt, Peeri külast, kus nad Guido Tellise ja Maarika Antonovi peres oma rõõmsat igapäevaelu elavad ning tellimise korral mõisa lapsi ja peresid rõõmustava sõidavad. 

 
Kukruse polaarmõisa näol pole tegemist muuseumi, vaid ekspositsiooniga, kus keskmes pole mitte vanad ja väärtuslikud asjad, vaid lood. Ehkki me ütleme, et me räägime oma majas eelkõige baltisaksa ja polaaravastuste lugu, siis tegelikult on huvitavaid ja olulisi lugusid meil veelgi.
Näiteks Eesti põlevkivi lugu, sest põlevkivi kaevandamine ja tööstuslik kasutamine on alguse saanud just meie mõisast ning Eesti esimene põlevkivikarjäär on meie majast lühikese jalutuskäigu kaugusel. 
Loomulikult on meie ekspositsiooni üheks oluliseks ja väga armastatud osaks need ruumid, kus saab ise midagi teha. Nii saab meil jätkuvalt proovida tuši ja sulega kirjutamist, pitsati panekut. Kõige populaarsem on siiski rõivaste proovimine. Nende valikut oleme viimase paari aasta jooksul kasvatanud ning nii saabki lisaks moeajaloo lühikursusele meil proovida kõiki karkassitüüpe, mida läbi ajaloo kleitide all on kantud. 
Laste hulgas teeb meid populaarseks ja armastatuks meie mängutuba, mis on heaks täienduseks kõikidele meie poolt pakutavatele lasteprogrammidele. 
Lastele mõeldud eriprogramme teeme aasta jooksul mitmeid. Ehkki sellel aastal, kus viiruserisk väga suur, on lastele mõeldud üritused koomale tõmmatud, avame vahetult enne jõule oma majas jõuluvana kontori ning pakume lõbusat programmi, kus jõuluvana tuules saab teha mitmeid
toredaid ja põnevaid asju. Ja loomulikult ohjeldamatult palju mängida. 


Uuena loodame heade ilmastikutingimuste korral pakkuda ka koerarakendiga sõitu, mistõttu peab polaarmõis sellel aastal pöialt, et tuleks ilus ja lumerohke talv.  
Kukruse Polaarmõisa kelgukoerad on väga populaarne atraktsioon just lastega perede seas.


No comments:

Post a Comment