Wednesday, November 4, 2020

Täieõiguslikud gümnasistid

 


Millal Toila Gümnaasiumi 10. klass sündis – seda täpselt ei teagi? Kas siis, kui vajalikud dokumendid kooli toodud või hoopis 1. septembril 2020 esimeses klassijuhatajatunnis?

Mõlema variandi puhul on selge see, et 10. klassis õpib hetkel 17 noort, kes lisaks õppetööle tegelevad paljude huvide ja hobidega, nagu näiteks sport, kunst, enesekaitse, rahvatants, laulmine, etlemine jne.

Viimasel ajal on saanud kombeks, et meie kooli tulevad õpilased ka kaugemalt, küllap meelitab neid kohale imekaunis kohas asuv eestikeelne väike kool, mis tagab hea akadeemilise hariduse ning väga huvitavad ja populaarsed valikained, millega saab tutvuda kooli kodulehel.

Kuigi oleme koos olnud ainult ühe trimestri, tunneme juba, et kasvame kokku. Tekkinud on uued liidrid, õnneks positiivsed ning vaimukaima tiitli pärast käib noormeeste vahel tõsine võitlus. Tõsi küll, üks miinus on ka, vahetundides on meie klassis kuulda vene keelt, sest kaheksa õpilase kodus on just see emakeeleks, aga selle probleemiga tegeletakse, eriti agaralt kutsuvad meid korrale õpetajad.

Meie esimene ühine ettevõtmine oli 18. septembril maailmakoristuspäeval osalemine.

Koristusalaks oli kooli juurest Pühajõe kalmistule viiv tee. Meeleolu oli lõbus ja tegime veidi ulakusi. Olime alguses kurvad ja üllatunud, et leidsime nii vähe prügi, aga hiljem taipasime, et tegelikult oli see väga hea. Huvitavaks momendiks oli leida maanteeposti seest tühje pudeleid. Meie prügisaagi hulka kuulusid kasutatud tubakatooteid, üksik kinnas, traadid, pudelid, pakendid, plastiktükid jne. Meie arvates oli ettevõtmise idee hea, aga teostus andis veidike soovida. Murettekitav oli, et korjasime prügi uutesse kilekottidesse ühekordsete kummikinnastega ehk teisisõnu prügi eemaldades, tekitasime ise samuti prügi, kuigi loomulikult palju vähem. Oleme ühel meelel, et see projekt võiks saada meie kooli traditsiooniks, kuid siis tuleks mõelda detailid läbi (pikem koristusaeg, keskkonnasõbralikud koristusvahendid jne).

1. oktoobril käisime koos 8. klassiga Rakvere Teatris etendust „Verikambi“ vaatamas. Muljed olid erinevad, kellegi arvates õudne, kellegi arvates väga põnev, kellegi arvates lõpp oli igavavõitu – kuid kokkuvõttes ei kahetsenud seda kultuurset ajaveetmist keegi. Meil oli samal ajal rebaste nädal ja sellel päeval olime piinamisest priid.

28. septembril algas ja 2. oktoobril lõppes Toila Gümnaasiumis rebaste nädal, mil 10. klassi õpilased ristiti rebasteks. Saime kõik endale jumalad, keda austada ja vinged kostüümid selga. Kostüüme oli seinast seina, kellest sai laibatükeldaja, kellest karateka ja kellest murueit. Meid kaunistasid mitmed aksessuaarid nagu nt veekanister, kohver, labidas, kingast koduloom jne. Peakatete valikusse kuulusid ujumismüts Iisraeli logoga, sombreero, piraadimüts, kübar jne.

Igal hommikul toimus võimlemine, mida viis läbi iga päev erinev rebane ja kui kätte oli jõudnud söögivahetund, pidime enne söömaasumist laulma söögipalvet. Meie jumalad kostitasid meid mitmete delikatessidega (nt imejook, mis sisaldas tomatimahla, kurgivedelikku, küüslauku ja kirsisiirupit) ja jagasid meile käske, mida pidime täitma.

Peale selle korraldati meile tantsulahinguid ja erinevaid „retsimismänge“. Kuid kõik need raskused olid seda väärt, sest nädala lõpus andsid jumalad meile pidulikult üle väga kaunilt kujundatud tunnistused ja tõid ka kringlit. Ja nii saidki meist täieõiguslikud gümnasistid.

10. oktoobril käis meie klassi õpilane Mats Peetsalu omaloomingut esitamas Koeru kultuurimajas, kus tähistati Kalju Lepiku 100. sünniaastapäeva. Lisaks lavakogemusele ja võistlusmomendile oli krooniks kohtumine Kristiina Ehiniga. Matsi luulet loodame peagi leida raamatust ja usume, et tema loomingust saab osa terve koolipere.

Meid ootab ees veel hulk üritusi, kuid novembrikuus võib meie klassist üheksat õpilast näha lava peal või lava taga lausa viiel korral, sest kõik on seotud muusikalietendusega „MUUSIKAL KUTSUB TEID VEEL…“.


Oleme õnnelikud ja rahul, et valisime edasiõppimiseks just Toila Gümnaasiumi.

10. klassi õpilased

No comments:

Post a Comment