Wednesday, February 16, 2011

TOILA VALLA LEHT – 15!

Head Toila valla lehe lugejad!

Täna, kui värskeid Toila valla uudiseid asute lugema, siis võite meile ja ka endale palju õnne soovida, sest meie valla leht saab tänavu veebruaris 15 aastaseks.

Inimese jaoks pole see veel teab mis kõrge vanus, aga ühe perioodikaväljaande jaoks üsna auväärne.

Seda enam, et nii pika ilmumisajaga vallalehti ei ole Eestimaal mitte just eriti palju. Nii et oleme õnnitlused igati ära teeninud!

Selle 15 aasta sisse jäi küll väike paari aastane paus, kui lehte ei ilmunud, aga jah, enamuse sellest ajast on mul olnud au ja rõõm tuua iga kuu teieni meie oma valla uudiseid ja sekka huvitavat kaugemaltki.

Teid, meie lugejaid, tahan aga tänada selle pika koostöö eest sellepärast, et ühtegi kohalikku lehte ei tee toimetaja üksi, vaid kõik lehed on sündinud meie koostöös. Loodan, et see koos tegemine jätkub meil ka edaspidi ja järjest aktiivsemalt.

Möödunu meenutuseks sirvisin ühel õhtul vanu lehti ja pean ütlema, et väikesest infolehest oleme kasvanud päris korralikuks ajaleheks, lisaks saab Toila valla uudiseid operatiivselt lugeda elektroonilisest lehest.

Teen siin väikese kokkuvõtte veebruarikuu lehtedest läbi 15 aasta.

1996. aasta toimetaja veergu lugedes sain teada, et ka sel aastal oli lund päris ohtralt – muidu nagu ei mäletagi. Tollane Toila Ambulatooriumi arst Sirje Makke alustas sel aastal tööd eraarstina. Pikem intervjuu oli Lilian Niitsooga, kes oli sel ajal OÜ “Viru Rand” infojuht. Rääkisime kalatööstuse argipäevast ja tulevikuplaanidest.

Järgmise aasta lehes püüdis pilku 4 leheküljeline küsimustik, kus seoses arengukava koostamisega palus vallavalitsus varvamusi erinevate asutuste töö ja valdkondade kohta.

1998. aastal küünlakuu leht tõi hea uudise selle kohta, et 21. veebruaril toimus Oru pargi valgustuse ametlik vastuvõtt ning ehitajate tänamine. Valgustuse ehitus läks maksma 845 tuhat krooni, millest Toila vald maksis oma eelarvest 110 tuhat. Täna ei kujuta enam ettegi, kuidas lapsed ja õpetajad läbi kottpimeda pargi pidid kooli jõudma. Veel saame lugeda sellest, et volikogu arutas veebruarikuu istungil valla aunimetuste kehtestamist ja seoses vallale omavalitsusliku staatuse omistamise 5. aastapäevaga kuulutas vallavalitsus välja 3 konkurssi – laste lauluvõistluse, kirjandivõistluse ja fotokonkursi “Elu ja inimesed Toila vallas”.

Vahepealsete aastate lehti pole kahjuks kõiki alles, aga 2004. aasta lehest saame teada, millega Konju küla selts möödunud aasta jooksul tegutsenud on ja IVTL direktor Arvo Aller tutvustas põldude deklareerimise korda. Tollane TG direktor Joel Guljavin kirjutas sellest, et kooli aitab muuta õpilasekesksemaks koostöö lapsevanematega.

2005. aastal kirjutas valla leht meie valla neiust, Kaisa Jagulast, kes valiti Eestit esindava delegatsiooni liikmeks Euroopa Noorteparlamendi 48. rahvusvahelisel sessioonil; Arvo Juhkov jagas näpunäiteid, kuidas lihtsate vahenditega rämpsposti vastu võidelda; saame teada, et Toilas on avatud Postipank ja läbi intervjuu saime tuttavaks uue perearsti, Irina Tšerniga.

2006. aasta veebruari leht tõi mitu uudist – jaanuarikuu volikogu otsustas alates 30. aprillist 2006 lõpetada Toila Hooldekodu tegevus, 21. veebruaril toimus uue Toila lasteaia tutvustav koosolek.

2008. aastal saime lehe kaudu tuttavaks vallavalitsuse arendusnõuniku, Mehis Luusiga; kibedaid mõtteid vabariigi juubeli eel kohaliku kultuurielu teemadel vahetasid Laivi Voormansik ja Tiit Salvan, TG abiturient Liina Rand mõtiskles rahvuslusest Eestis 21. sajandil.

2009. aasta teises lehes innustas Heigo Salimaa kohalikke noori minema välismaale õppima ja siis sealt saadud pagasiga kodukanti tagasi tulema, TG õpetaja Anneli Koppel vahendas laste mõtteid teemal “Kui mina oleksin vallavanem”.

Kõigest, mis aastate jooksul leheveergudel olnud on, ei jõua siin kohe kindlasti kirjutada, aga kellel vanemate lehtede vastu huvi on, siis Toila Raamatukogus on enamus nendest olemas.

Loodan, et edaspidigi on Toila valla leht teie igakuine hea külaline, mida oodata ja muidugi loodan teie nõule ja jõule, et üheskoos meie lehte veel paremaks ja sisukamaks teha.


Tänuga

teie Lea Rand


No comments:

Post a Comment