Wednesday, September 18, 2013

Puhas korsten annab turvatunde



Sügis tuleb iga päevaga lähemale ja ees on kütmisperiood. Selleks, et talv mööduks muredeta ja kütmisel õnnetust ei juhtuks, tuleb varakult korstnad ja ahjud üle vaadata.

Küttesüsteemi kasutamisel tuleb puhastada korsten, suitsulõõrid, soojamüürid ja ahjud vähemalt üks kord aastas. Puhastamise eesmärk on välistada tahmapõlemise oht. Näiteks eelmisel aastal oli Virumaal kokku 15 tahma süttimisest põhjustatud tulekahju.
Üksikelamus võib küttesüsteemi puhastada ka ise, kuid vähemalt ühe korra viie aasta jooksul peab puhastama küttesüsteeme kutsetunnistusega korstnapühkija. Vastav seadusnorm hakkas kehtima 2010. aastal. Seega peab küttesüsteemid vähemalt ühel korral 2015. aasta septembri kuuks üle vaatama ja puhastama kutsetunnistusega korstnapühkija. Selline nõue kehtib ka suvilatele, väikeehitistele ja aiamajadele.
Korterelamutes, ühiskondlikes hoonetes, ettevõtete hoonetes jms, peab küttesüsteemi puhastama kutsetunnistusega korstnapühkija vähemalt üks kord aastas.
Miks on erisused eramajal ja korterelamutel? Ühepereelamu omanik on vastutav enda hoone ohutuse eest ning tal on õigus korraldada kütteseadmete puhastamist oma äranägemisel seadmata seejuures ohtu teisi. Korterelamutes läbib tavaliselt üks ja sama küttesüsteem mitme isiku valduses olevaid ruume, st küttesüsteemidel on ühisosa ning enamasti ei ole võimalik küttesüsteemi ühe korteri ja/või ühisomandis olevate pindade kaudu täielikult puhastada. Soovitame korteriomanikel (ühistul) küttesüsteemide puhastamise leppida kokku ühele ajale, et korstnapühkijal oleks võimalik puhastada kogu küttesüsteem. Inimesed, kelle valduses olevaid küttesüsteemi osasid ei ole puhastatud, seavad ohtu need, kes on olnud hoolsad ja enda valduses olevad küttesüsteemid korstnapühkijal lasknud puhastada.
Kutsetunnistusega korstnapühkija väljastab tehtud tööde kohta alati akti ja juhib tähelepanu puudustele ning võimalikele ohtudele (samuti teavitab ohust Päästeametit). Korstnapühkimise akt tuleb säilitada järgmise küttesüsteemi puhastamiseni ehk järgmise akti saamiseni.

Rohkem infot leiad www.rescue.ee või helistades päästeala infotelefonile 1524.



No comments:

Post a Comment