Friday, February 3, 2017

Suusatama enne kui kõndima

Just nii iseloomustab oma jõudmist spordi ja suusatamise juurde selle loo peategelane, Ida-Virumaa parim noorsportlane Jonne Rooma.

Me kõik tuleme lapsepõlvest ja oleme sealt kaasa saanud teatud tõekspidamised, uskumused, väärtused. Jonne ütleb, et ilmselt tänu sellele, et juba päris väiksena käis ta vanematega kaasas võistlustel ja laagrites, ööbis paarikuusena telgis ja tegi trenni „isa seljakotis“, on ta lapsepõlvest saanud kaasa armastuse spordi vastu. Aga ka teadmise ja usu, et ainult mitte kergelt alla andes on võimalik püüelda oma unistuste poole. 
Lapsepõlvest on vast pärit ka soov konkureerida. Jonne noorem vend tegeleb samuti aktiivselt spordiga ja ikka käib õe-venna vahel väike võistlus, kummal rohkem medaleid. Võrrelda on küll raske, sest vend Jürmo teeb oma suuri tegusid korvpalliplatsil ja üksikaladel on medaleid lihtsam saada, sest võimalusi on rohkem. 
Kui uskuda www.spordiinfo.ee lehekülge, siis näeme, et viimase kolme aasta jooksul on Jonne jalgratta-, suusaorienteerumises ja orienteerumisjooksus noorte ja juunioride klassis saavutanud 16 medalit – neist kuus kuldset ja hõbedasi, pronksiseid kumbagi viis.

Vanematega koos spordirajal olemine pole ainult lapsepõlve jäänud – ema-isa toetus ja kaasaelamine on tähtsad tänagi ja harvad pole ka need korrad, kus kõik koos ühel võistlusel osaletakse. Näiteks Põlvamaa lahtistel meistrivõistlustel Kitsemägedes 21. jaanuaril sai Jonne, kel oli samal päeval ka sünnipäev, esikoha klassis N20 edestades lähimat konkurenti enam kui nelja minutiga. Naiste põhiklassis oleks see aeg andnud kolmanda koha. Jonne ema Kadre Maalma sai teise koha klassis N45. Terve perega on osaletud ka rogainimise võistlustel. (Neile, kes ei tea, mis rogain on – see on võistkondlik orienteerumismatk, mille eesmärgiks on kontrollaja jooksul koguda võimalikult suur punktisumma maastikule paigutatud kontrollpunktide läbimisest, kusjuures kontrollpunktide väärtus on erinev, sõltudes asukohast ja tehnilisest keerukusest.) Nii et orienteerumine sobib Jonnele igas variandis – küll joostes, küll ratta seljas, aga põhiala on siiski suusaorienteerumine.

Võib arvata, et neiu, kes „sünnist saadik“ suuskadel, unistab sportlase karjäärist, kuid ei. Jonne ütleb, et juba lasteaia lõpus tahtis ta saada sõduriks. Kui teised tüdrukud joonistasid oma unistuste töö pildile juuksureid ja lauljaid, siis Jonne pildil oli kolm sõdurit. Küllap on siingi suur mõju vanemate eeskujul. Jonne isa töötab Kaitseliidus noorteinstruktorina ja ema osaleb põhitöö kõrvalt koolis aktiivselt Naiskodukaitse tegemistes.

Aga Jonne on täna hoopis Tartu Ülikooli arstiteaduskonna I kursuse üliõpilane. Mis arst temast tulevikus saab, seda veel ei tea, aga sõduri baaskursus on võimalik ka õpingute käigus läbida, nii et mine tea – äkki saab Jonnest kunagi rindearst. Inimeste aitamise soov on neiul enda sõnul kogu aeg tugev olnud.
Suur huvi on Jonnel ka ajaloo vastu. Siingi on suur osa eeskujul – nimelt on Jonne tädi ajalooõpetaja ja suvevaheaegadel loetakse koos nii mõnigi ajalooraamat läbi.

Siit jõuamegi küsimuseni, mis on Jonne jaoks tähtis, oluline.
Inimesed minu ümber, pere toetus – üksi on raske kusagile välja jõuda. Ja tervis. Ilma selleta ei saa,“ ütleb Jonne.
Inimestes hindab Jonne kirge ja huumorimeelt. Inimesed peavad oma asju tegema kirega ja elu ei tohi liiga tõsiselt võtta. Päeva teevad rõõmsaks ja tuju heaks väikesed asjad – suhtlus lähedaste ja sõpradega, spordis see, kui läheb hästi – medal ei olegi alati oluline.
Kuna Jonne on aktiivne raamatukogu kasutaja, siis tean, et ka hea lugeja. Millised raamatud enim kõnetavad? „Enamuses fantaasialood, aga loen hea meelega ka sportlaste biograafiaid, need annavad teinekord endalegi inspiratsiooni ja jaksu edasi minna. Ja nagu juba öeldud, siis ka ajalooraamatud pakuvad huvi.“
Ja see pole kõik – lisaks eelnevale armastab Jonne ka rahvatantsu ja tunneb rõõmu selle üle, et saab veel sel suvel koos Järve Gümnaasiumi neidude rühmaga osaleda laste- ja noorte tantsupeol.

Tundub, et Jonne puhul peab paika ütlus, et kes palju teeb, see palju jõuab ja südamega tehtu toob rõõmu ja rahulolu.
Enam-vähem meie lehe ilmumise ajal, 6. veebruaril, paneb Jonne jälle suusad alla Soomes juunioride MM-il. Meie peame pöialt, et sealt üks helkiv medal juurde tuleks.

Jonnega vestles
Lea Rand

Jonne eelmisel aastal Austrias juunioride MM-il.
Foto: Markus Bianchi.


No comments:

Post a Comment