Thursday, March 21, 2013

Toila gümnaasiumi uudised


Siin on nii palju ilusaid tüdrukuid, et ei teagi, kuhu vaadata…

7. märtsil tuli meile, Toila Gümnaasiumi 8. klassi õpilastele, kutse osaleda Teaduspäeval Ahtme Gümnaasiumis.
Alguses keegi suurt huvi selle vastu üles ei näidanud, kuid lõpuks otsustasime meie (Alice, Diana, Elisabeth, Kaimar ja Raigo) siiski oma klassi ja ka kooli mainet mitte kahjustada ning kas või ainult huvi pärast sellisel üritusel osaleda.
13. märtsi hommikul tuli Diana jutuga, et keegi võiks tema asemel minna, kuna ta olevat eelmisel õhtul teada saanud, et muusikakoolis toimub arvestus – see uudis kurvastas meid ja tekitas ebamugavust, sest olime teadlikud, et üritusel kasutatakse nii eesti kui ka vene keelt ja Diana oli meie päästerõngas, sest tema emakeel on vene keel. Õnneks sai Diana siiski oma asjad aetud ja jäi meiega.
Teaduspäev algas 13. märtsil kell 13. Sõitsime sinna mugava koolibussiga.
Ahtme kooli jõudes üllatusime, et lisaks Harry Potteritele oli seal palju tüdrukuid.
Aulasse sisenedes jaotati meid värviliste lipikute abil gruppidesse. Olukord tekitas meis hirmu, kuna saime aru, et ei saa osaleda ühtse tiimina.
Tervituskõne pidas Ahtme Gümnaasiumi direktor väga ilusas ja puhtas eesti keeles. Siis oli järg külaliste käes, kes olid Teaduskeskusest AHHAA. Nad näitasid meile huvitavaid ja põnevaid katseid, kuid osa nende jutust läks kaduma, sest päris kõike eesti keelde ei tõlgitud.
Järgmine esineja oli Enn Käiss, keda tuntakse Ida-Virumaa võlurina. Publikut jälgides tundus tema esinemine väga huvitav, kuid nii kurb oli see, et eestlane rääkis kõike vene keeles ja tema juttu ei tõlkinud mitte keegi. Õpetaja andis mõne lausega tema jutu sisu edasi ning meil tekkis väga suur tahtmine teda Toila kooli esinema kutsuda. Lisaks tema huvitavatele piltidele ja humoorikale esinemisele, saime aru, et tegemist on tõelise Ida-Virumaa patrioodiga.
Peale seda olid erinevad töötoad, kuhu jagati meid nende värviliste paberilehekeste alusel. Töötoad olid paeluvad, kuid mõnigi asi jäi arusaamatuks, sest töö nendes käis samuti vene keeles. Hiljem omavahel muljeid vahetades tuli välja, et päris igasse töötuppa me ei sattunudki. Sellest oli kahju, kuna oleksime tahtnud kõik kohad läbi käia.
Ürituse lõpus pakuti kohapeal küpsetatud kapsapirukaid ja teed. Pirukad olid maitsvad ja kadusid laualt kiiresti. Teelauas ütleski Raigo: “Siin on nii palju ilusaid tüdrukuid, et ei teagi, kuhu vaadata…”

Lõpuks võib öelda, et üritus oli tõesti väga lahe ja meil on ääretult hea meel, et saime osaleda, kuigi meie jaoks läks nii mõndagi keelebarjääri tõttu kaduma.

Toila Gümnaasiumi 8. klassi õpilased
Alice Taalberg, Diana Žiltsova, Elisabeth Purga, Kaimar Kiisel ja Raigo Tarassov

Kooliöö ja Eesti Vabariigi 95. sünnipäev

Kui õpetaja Stella laupäeval, 23.veebruaril, kell viis koolimajja jõudis, levis koolisööklast juba mõnusat värskete muffinite küpsetuslõhna. Köögitoimkond oli oma tööd alustanud. Korraldajad olid juba varem kohale tulnud ning mõned õpetajad samuti.
Kooliöö programm algas kell 17.00. Maja oli rahvast täis. Kui kõik olid kohal, alustati pitsade küpsetamisega. Pitsataigna tegemine oli veidi läbi mõtlemata, sest nii suurele pannile jäi tainast väheks, aga see ei heidutanud laste meeli. Kõik said lõpuks õnnelikult oma pitsad valmis ning need võisid koos meelepäraste lisandite ja ekstrajuustuga ahju minna.
Oli aeg uisud jalga tõmmata ja liuväljale tiirutama minna. Kõik oli tip-top, kahju ainult, et nii vähesed seda võimalust kasutasid. Peale uisutamist järgnes pitsade söömine.


Värskelt küpsetatud pitsa ja tee maitsesid pärast uisutamist ülihästi.
Kui kõhud täis, kogunesid kõik saali mängima ja viktoriinidest osa võtma. Mängud olid lõbusad, viktoriinid huvitavad ning auhinnad magusad.
Elisabeth Purga esitlus Taanist (kus ta viibis mitu kuud vahetusõpilasena) oli väga nauditav, seda oli ka kuulajate reaktsioonist aru saada. Väike tehniline viperus esitluse lõpus annab kindlasti mõtlemisainet ja kogemust helimeeskonnale.
Siis saabus õhtu tipphetk – ürituse pärl, lavale astus Voka Avatud Noortekeskuse bänd Spetcher.
Seda esinemist oli kaua oodatud ja keegi ei pidanud pettuma. See oli super! Nad esitasid viis lugu ja pärast tulid ettekandele ka publiku soovilood. Kõik elasid kaasa, isegi õpetajad ning meeleolukas kontsert sai ka videole üles võetud. Õpetaja Stella Müsler (muusikaõpetaja ikkagi): “Eriline kiitus bändile! Alustuseks väga hea ja loodan, et edasise tegevuse käigus paraneb ka tasakaal laulja hääle ning pillide vahel. Tunnen, et meie koolis on palju andekaid, loomingulisi ja julgeid esinejaid.”
Järgnes disko, kust muidugi paljud ära viilisid. Kuid see, mis planeeritud, läks väga hästi, sest eeltöö soovidiskole oli korralik ja põhjalik.
Peale seda läksid kõik klassidesse, mõni üksik magama, aga enamus mängu- ja filmitubadesse lõbutsema.
Umbes kella kolme paiku algas öine orienteerumismäng, millega väga rahule ei jäädud, sest juhendid ei olnud üheselt arusaadavad. Korraldajad olid teinud palju ettevalmistavat tööd kirjalike materjalidega, kuid vajaka jäi ülesannete selgitamisest.
Aega lipuheiskamiseni jäi üha vähem.
 

Kella seitsmeks hommikul olid enamus klasse korras, muusika kooliõuel mürtsumas ning veidi unised õpilased valmis lipuheiskamiseks, mis seekord jäi lipumeeskonna ülitäpse ajastuse tõttu meelde nii mõnelegi osalejale.
Getter Marii Kalvik, Kaarel Koppel ja Ragnar Pärnamäe olid need õpilased, kes olid tornis lippu heiskamas, noored olid juba kella seitsmest seal valves, et nii olulisel hetkel kõik õnnestuks. Getter Marii: “Oli kaunis külm ilm, värisesin ja lõdisesin, kuid kui kõlas Eesti hümn ja päike taevatekile tõusis ning Ragnar hakkas lippu ülesse heiskama, siis see oli väga ülev hetk. Laulsime Eesti hümni ja olime uhked, et elame Eestimaal, just siis tundsin eredalt – eestlane olla on tõesti uhke ja hää. Hiljem liitusime teistega koolitrepil, et ühislaulmisest osa võtta.”
Õpilaskohvik ootas hommikul saabunud külalisi maitsvate küpsetistega ning trikolooriga kiluvõileivad olid arvatavasti kõige enam pildistatud toit.
Õpetaja Stella: “Lahkusin 24. veebruari hommikul päikesepaistelisele koduteele küll üsna unise, kuid õnnelikuna. Tänan, Toila noored, ilusa Vabariigi Aastapäeva eest!”

Artikkel valmis 8. klassi meediaõpetuse teema raames ja selles on süüdi järgmised isikud:
Getter Marii Kalvik, Andreas Astok, Fred-Georg Pääro, õpetaja Stella Müsler ja natukene õpetaja Katrin Kivimeister ka.

Rohkem fotosid TG sündmustest vaata http://toila.edu.ee/?valdkond=galerii

No comments:

Post a Comment