Thursday, July 25, 2013

Mis on teoksil?

Suvi on täies hoos ning sama hoogsalt käib ka toimetamine Toila valla ehituse-ja majandusosakonnas.

Algust sai tehtud Voka endise EPT kontori projekteerimisega (maksumus 37 tuhat eurot) Toila valla uueks rahvamajaks, projekteeriaks oli OÜ EMP A&I . Kogu projekti realiseerimine läheb vallale hinnanguliselt maksma 3miljonit eurot, sellepärast tuleb hoonet etapiviisil ehitada vastavalt rahalistele võimalustele. Renoveerimise käigus kaasajastatakse kogu hoone taristu, tehakse korda fassaad ja katus, vahetatakse aknad. Hoonesse on mõeldud ruumid seltsidele, korralik kontsertsaal koos esinejate ruumide ning lavaga, perearsti vastuvõtupunkt, ruumid valla sotsiaalosakonnale, garderoob. Samuti korrastatakse raamatukogu ja lasketiir, postkontor saab uued ruumid, kolmandale korrusele on mõeldud 50 kohaline majutus. Sellel aastal teeme algust kontsertsaali renoveerimisega, mille jaoks volikogu eraldas 130 tuhat eurot ning valmib ~ 2/3 saali osa puudutavatest töödest. Juunikuus toimus nende tööde peale riigihange mille võitjaks osutus OÜ Marec, kellega on tänaseks töövõtuleping allkirjastatud. Saali peaksime kõik kasutada saama juba oktoobrikuus.

Samas käib ka „väiksema venna“ - Toila seltsimaja renoveerimine (maksumus 30 tuhat eorot). Juulikuus saab hoone uue plekk-katuse ja korraliku lae soojustuse ning vihmaveesüsteemid. Köögiruum sai korrastatud juba kevadel. Sellel aastal plaanis on veel paigaldada uus välisuks ja valve-signalisatsioon.

Maikuine sadam oli kui mesilastaru – käis hoogne kalapüük koos sadama akvatooriumi puhastamisega setetest (maksumus 47 tuhat eurot). Tööde teostaja OÜ Akvamarin. Kaide korrastamise ning uue slipi ehitamisega (maksumus 150 tuhat eorot) tegeles OÜ Sinear. Nende tööde teostamiseks saime 80% ulatuses vahendeid PRIA kalanduse fondist. Samuti paigaldati KIK-i 75% toetusel uued ujuvkaid (maksumus 15 tuhat eurot). Tööde teostaja OÜ Paadisillad.
Siin kohal on võimalus tänada kalureid ehitajate ja isiklikult minu poolt, et meie tegemised välja kannatasite! Saime väga hästi aru, et käis kalapüük, mis on kaluritele väga oluline aeg.

Kuna paljude sadamakasutajate soov on, et sadam oleks tolmuvaba, siis proovime augustis, läbi Virumaa Rannakalurite Ühingu (Toila vald on ühingu liige) esitada PRIA-le rahastamistaotluse
ja positiivse tulemuse korral veel sellel aastal asfalteerimistööd lõpetada.

Aprillikuus sõlmisime lepingu OÜ-ga Scandec Ehitus, kes alustas juunikuus Toila alevikus Nõlva tänaval kaheastmelise veekäitlusjaama rekonstrueerimist (maksumus 348 tuhat eurot).
75% töödest rahastab KIK. Objekt valmib selle aasta novembriks ja Toila elanikule tähendab see seda, et hakatakse jooma aleviku ühisveevärgist väga korraliku vett. Samuti läheb helgemaks perenaiste elu – ei pea koduses majapidamises enam rauast tulenevaid roosteplekke küürima.

Samas arendame edasi Toila aleviku vee-ja kanalisatsioonitrasside ehitust, et alevik saaks täielikult kaetud ja tänavad korda. Trasside tööprojektid, mille järgi ehitada, on olemas. Uute trasside väljaehitamise pingerida tänavate lõikes on plaanitud selline: Lepa, Uus, Kirsi, Liiva, Sepa, Õuna ja
Põllu. Samas tegeleb AS Toila V.V. olemasolevate vee-ja kanalisatsioonisüsteemide renoveerimis-ja hooldustöödega nii Vokas, Toilas kui Pühajõel.

Septembris oli plaanis alustada Lepa tänavale vee-ja kanalisatsioonitrasside ehitamisega, mille tulemusel oleks saanud ka see tänav lõplikult korda, kuid KIK-i esitatud rahastamistaotlus ei saanud seekord positiivset otsust. Tahan Lepa tänava elanikele öelda, et muretsemiseks pole põhjust, selline ongi asjade käik – taotlejaid on palju, raha vähe. Esitame augustis uue taotluse ja lisame Lepa tänavale juurde veel Uus ning Kirsi tänava. Loodame, et seekord läheb õnneks ja saame tuleval aastal need tänavad korda.

Rääkides spordist, siis Voka staadionilt likvideerisime lagunenud tribüünid (maksumus 11 tuhat eurot), tööde teostaja oli OÜ Aspen Grupp Tallinnast. Tegime loodetavasti ajutise haljastuse nende kohale. Teatavasti on vallas olemas staadioni täielik rekonstrueerimistööde projekt, mis ootab oma aega. Tööde hinnanguline maksumus oleks 2,5 miljonit eurot ja valminuna võiks siin rahvusvahelisi võistlusi pidada.

Rõõmsam uudis on see, et augustis valmib Toila terviserada (maksumus 790 tuhat eurot, 75% rahastab EAS). Tööde teostaja on OÜ Estamet Jõhvist. Seoses terviseraja ehitusega sai korrastatud Toila alevikus Ranna tänav ja Oru pargi siseteed sadam-kool-laululava- parkla, rajasime uued kõnniteed Nõlva ja Oru tänavate ning mere äärde. Samuti ehitati uus tänavavalgustus ja korrastati vana, mis terviserajaga haakus, valmisid kaks virgestusala soojendusharjutusteks. Üks oluline ja ohtlik osa teest – sadama sillast tõus parki, sai korda – peatati tee kadumine erosiooni toimel.
Kogu teevõrgustiku pikkus, mida terviserada hõlmas on ca 4,8 km. Tore on näha, et valminud lõike kasutavad eri vanustes inimesed juba praegu aktiivselt ja see aktiivsus aina kasvab. Samuti oleme saanud elanikkonnalt seoses selle projektiga palju häid sõnu. Samas üks palve autojuhtidele – olge tähelepanelikud, vaadake liiklusmärke ja ärge sõitke terviserajale, kuna see on mõeldud jalakäijatele, ratturitele ning rullitajatele.


Kui 5. juulil oli tee-ehitus sadama juures veel täies hoos, siis praeguseks on see juba lõppjärgus.
Foto: Lea Rand

Möödunud aastal sai vald Pühajõe külas Ööbiku ja Lõokese tänavate jagu rikkamaks, mis tõi kaasa ka omaniku kohustused. Kiiresti tuli korrastada endise arendaja poolt rajatud vee-ja kanalisatsioonisüsteem, mis ei töötanud korralikult. See läks vallale maksma 25 tuhat eurot. Tänaseks enam probleemi pole ja trasse haldab Toila valla vee-ettevõtja AS Toila V.V., kes sõlmis elanikkonnaga ka veeteenuse lepingud. Antud ajahetkel käib riigihange, et leida ehitaja Ööbiku ja Lõokese tänavatele valgustuse paigaldamiseks. Loodame, et septembriks on tööd lõpetatud ja üks kant jälle valgem. Koos tänava valgustusega samaaegselt paigaldab Elion ka uue sidekaabli. Edasi on plaanis alustada nende tänavate korrastamisega, et teed saaksid tolmuvabaks.

Lõppenud on hange ka Voka lasteaia katuse renoveerimiseks (maksumus150 tuhat eurot), võitjaks osutus OÜ Sinear. Vallavalitsus on hanke tulemused kinnitanud ja töövõtuleping sõlmitakse loodetavasti augusti alguses. Kui volikogu majanduskomisjon ja volikogu kiidavad heaks vallavalitsuse poolt välja pakutava eelarvemuudatuse, et katuseehitus saaks kogu vajamineva rahastuse, siis lasteaed saab novembris kindlasti oma uue „kübaraga“ uhkustada.

Lühidalt oli esimese poolaasta tegemiste ülevaade selline, omalt poolt soovin vallarahvale rahulikku elu ja ilusat suve.

Rein Merirand
ehituse-ja majandusnõunik
vallavalitsuse liige

No comments:

Post a Comment