Thursday, August 14, 2014

Noored pildis

"Noored Pildis" juulikuu eri ehk Alutaguse ÕM 2014 Toila rühm pakkus tööd 15 Toila valla noorele

Vahetult pärast suurt Laulu-ja Tantsupidu algas meie valla noorte jaoks Alutaguse Õpilasmalev 2014. 

7-18. juulini väldanud tegevused said sel aastal hoo sisse kolmel väga lihtsalt põhjusel. Soovisime arendanda Toila valla noortes koostööoskust, suurendada hõivatust suvisel perioodil ja pöörata tähelepanu töökasvatusele. 
Laiemaks eesmärgiks pidasime üheksa Ida-Virumaa omavalitsuse koostöövõimekuse tõstmist noortevaldkonnas, seda kakskeelselt, nii linnas kui maal. 



Nagu ka möödunud aastal, tõstsime malevakasvatajate (noored vanuses 18-26) võimekust, motivatsiooni ja valmisolekut töötamaks noortega (alates 2014. aastast on laagrikasvataja ja juhataja kvalifikatsioonid noorsootöötaja kutse osakutsed!). Niisamuti osalesid kõik Alutaguse ÕM 2014 Toila rühma noored (vanuses 13-17) meeskonnatöö koolitusel, kus õpiti üheskoos tegutsemist, anti ülevaade noorte tööga seotud seadusandlusest. 



10 tööpäeva jooksul said malevlased kätt harjutada erinevatel heakorratöödel Toila vallas. Uue, rohelise värvikuue sai Toila squashiväljaku sein. Umbrohu ja kivivabaks said Voka staadion ja võrkpalliplats, prügivabadeks Voka terviserada ja vana staadion; koristustöödel olid malevlased abiks nii Toila Gümnaasiumis kui Voka Spordihoones. Kõige kasulikumaks uueks oskuseks pidasid malevlased kivimüüri kuivladumise selgeksõppimist, sest malevlased taastasid ka Toila kalmistu kivimüüri. Mõned eriti usinad noored läksid vabatahtlikeks ka viimasel töönädalal toimunud Toila Sadamajazzile. 


Malevas käivad töö ja lõbu alati käsikäes. Kui hommikupoolikud kulusid töötegemisele, siis pealelõunad "kulusid" erinevatele väljasõitudele ja koduülesannete ettevalmistustele. 

Kauksi rannapeol tuli esmaesitlusele meie noortebändi Spetcher päris esimene enda loodud lugu "Jäälind" (sõnad: Elise Jalonen, viis: Andreas Astok). Malevapeole võeti kaasa nii kitarrid, trummid kui malevas mitteosalevad bändiliikmed.

Sillamäe Kultuurikeskuses toimunud 1920-1930 aastate stiilipeo säravaimaks täheks oli Anett Marie Astok. Kinnitust, et Toila vald on noortemuusikalide pesapaik, said kõik peol osalenud malevarühmad. Nimelt õpetas Anett kõigile Toila rühma malevlastele selgeks Mary Poppinsi muusikalist tuntud loo "Suhkrutükk" tantsusammud ja laulusõnad, muusikaga aitas õpetaja Anu Pungas. 



Hetk enne 17. juuli südaööd sai valmis ka 2014 aasta Toila rühma malevafilm, mille teemaks oli western. Selleaastase malevafilmi leiad Youtube'st, pannes otsingusse: "Maleva film Toila rühmalt" (https://www.youtube.com/watch?v=gdLFZyBmOoc).

Viimasel päeval noortelt kogutud tagasiside oli äärmiselt positiivne. Kiidusõnu jätkus nii kokkadele, kasvatajatele kui tööandjatele. 

Alutaguse ÕM 2014 Toila rühma eestvedajad on üksmeelel. Võime julgelt öelda, et Toila valla noored omandasid positiivse esmase töökogemuse, sisustades samal ajal enda vaba aega organiseeritud, läbimõeldud ja arukal viisil.

Projekti Alutaguse ÕM 2014 Toila rühma tegevusi toetasid Toila vald, Kirderanniku Koostöökogu läbi LEADER projektitoetuse ja IVOL.
Noorte tööandjateks olid Toila Vallavalitsus ja Toila valla Spordi-ja Kultuurikeskus, malevakasvatajate ja noorte koolitajateks mittetulundusühingud Pro Consensio ja 
Noorsootöö Selts. 

Suur aitäh kõigile malevlastele, meie tublidele kasvatajatele, toetajatele ja tööandjatele!

No comments:

Post a Comment