Monday, November 2, 2015

Kohtume raamatukogus!

Oktoobrikuu viimasel nädalal – 20.-30. oktoobrini – toimusid üle-eestilised raamatukogupäevad „Kohtume raamatukogus!“. Tänavu juba 25. korda.
Raamatukogupäevade ajal korraldatakse raamatukogudes eriilmelisi üritusi, kohtumisi nii suurtele kui väikestele, avatakse näitusi. Nii ka meie vallas.

Voka raamatukogus on mitu põnevat näitust, mis muusika-aastale kohaselt seotud moel või teisel muusikaga. 20. oktoobril avati näitus „Muusika-aabitsast Heliseva muusikani - muusikaharidusest Eesti koolides“. Näitusel on eksponeeritud laulikuid ja muusikaõpikuid erinevatest aegadest. Teiste hulgas näiteks V. Lensin Muusika aabits 1962, Laulik I III-IV kl. 1950, Laulik II V-VII 1950, R. Päts Lemmiklaulik 1942, Laulik II 1951, M. Nurme, A. Sõber Merel (luule- ja laulupõimik) 1962, Päts, Kaljuste Laulik IV kl 1977, Muusikaõpetus IV 1998, Kangro Helisev maailm V-VI kl 1991, Kangro Helisev maailm VIII 1998 ja Büttners H. Capriccio – saksakeelne saržide raamat muusikutest ning venekeelne Škola dlja fortepiano 1910. aastast – originaalpealkiri G. Damm Methode de Piano et Recueil d airs ja saksakeelne G. Damm Klavierschule und Melodienschatz für die Jugend Preios.

Kõrvuti laulikute ja muusikaõpikutega saab tutvuda ka raamatunäitusega „Muusikalavastustest meie teatrites läbi aastate“, kus on vaatamiseks väljas raamatud, reklaamid, fotod Estonia algusaastate lavastustest, ajalehtedest, 1931.a. ilmunud artikkel „Estonia 25“ ja kavalehed, millest vanimad on pärit eelmise sajandi 30-ndatest aastatest. Huvitav väljapanek on ka „Ajatud lasteraamatud Eesti kirjanikelt“, mis on koostatud raamatutest, mis lugejad on kodudest toonud.

27. oktoobri pealelõunal oli raamatukogus külas Toila Gümnaasiumi direktor Riho Breivel koos lõõtspilliga. Pillilugudele vahelduseks tutvustas ta oma pilli ja rääkis lõõtspillidest ja nende tegemisest üldisemalt.

Toila raamatukogu alustas raamatukogupäevi kohtumisega, kuhu olid oodatud lapsed koos vanematega. 21. oktoobri õhtul olid külas Marko Kaldur ja Valge Tähekiir. Tähekiir on samojeedi koer, kelle elust ja seiklustest tema peremees Marko on kirjutanud raamatu „Valge Tähekiire seiklused“. Marko Kaldur rääkis ja näitas pilte nii raamatu saamisloost, peategelase Tähekiire elust ja seiklustest kui ka samojeedi koertest ning nende päritolust, tõust, tegemistest.
Samas oli võimalik "kelgukoera-sõbrahindadega" osta ka raamatuid koos peategelase käpajälje ning autori pühendusega.
Kahtlustan, et peale seda kohtumist oli nii mõneski kodus kuulda lunimist „Võtame endale ka sellise!



Eesti raamatu päeval, 23. oktoobril avati Toila raamatukogus muusika-aastale pühendatud näitus, kus põhirõhk on endise Voka puhkpilliorkestri pillidel, nootidel, au- ja tänukirjadel. Näituse avamine möödus koos Eesti raamatu, Eesti (ja mitte ainult) muusika, laulu, pillimängu, naeru ja lõpuks ka tantsuga. Oli mälestusi ja meenutusi – Heino Jäger ja Ingi Loide meenutasid Voka puhkpilliorkestri aegu ja ajalugu, Reeni Painik tuletas meelde Toila külakapelli tegevusaastaid.
Aitäh Reenile, kes tõi näitusele ka oma isiklikust kogust pärit erinevate maade pille.


Näitus jääb raamatukogus avatuks kuni aasta lõpuni.
Kahel korral külastasid raamatukogu lasteaia Naerumeri mudilased. Rääkisime raamatukogust ja raamatutest, lugesime ette ja tutvusime näitusel olevate pillidega.

Aga elu käib ja erinevaid sündmusi toimub meie valla raamatukogudes läbi aasta, mitte ainult
raamatukogupäevade ajal. Jätkuks vaid igale poole huvilisi ja kaasalööjaid.

Seega – kohtume raamatukogus!

Lea Rand
Autori fotod


No comments:

Post a Comment