Wednesday, June 1, 2016

Õppimine toimub ka väljaspool ainetundi

Nii nagu meie koduvald, on ka Toila Gümnaasium aasta läbi avatud – avatud uutele pakkumistele, mõtetele, võtetele...

Kool on avatud kõikidele pakkumistele, milles näeme õpilaste silmaringi avardamise võimalust.
Lõppev õppeaasta oli meie koolile külalisõpetajate-, rändnäituste-, ja õppekäikuderohke.
Kohe õppeaasta alguses, septembris, said abituriendid osaleda koolitusel “e-raamatukogu tuleb külla”. Septembris toimus veel 7. klassi geograafiatund, kus külalisõpetajaks Väino Aul ja tunni teemaks oli “kaardiõpetus”. Septembris viis Harri Ausmaa (Eesti Korvpalliliit) projekti “100 kooli” raames kehalise kasvatuse näidistunnid algklassiõpilastele. Ja septembri lõppu mahtus ka Viru Vangla (Aare Jamnes) poolt korraldatud enesekaitsekoolituse näidistund gümnasistidele.
Õpetajate päeval (oktoobris) viis meie kooli vilistlane Tõnis Tuuder läbi ajaloopäeva õpetajatele (Narva Kreenholm, Narva). Oktoobris kohtusid gümnasistidega meie kooli vilistlased Margit Aasmäe (Toovis) ja Tõnu Pekk, kes andsid juhiseid selles, millest alustada ja kuidas toimida, kui on soov minna õppima väljaspoole Eestit. Nõuanded olid asjakohased ja küsimused said vastused. Oktoobris andsid veel selgitusi meie oma kooli 11. kl õpilased Elisabeth Purga ja Karmel Markov 8.-12. klassi õpilastele selles, kuidas tõsta maakonna noorte kodanikuteadlikkust. Oktoobris külastas Toila Gümnaasiumi ka Rändav Bioklass (Tartu Ülikool) ning töötuppa registreerunud õpilastele sai osaks super-huvitav koolipäev.
Inimõiguste päeva raames toimus detsembris loeng gümnasistidele, mille viis läbi Anni Säär Eesti Inimõiguste Keskusest. Kaasaegse kunsti teemadel viisid tunnid gümnasistidele läbi Eda Tuulberg ja Evelyn Raudsepp.

Jaanuaris (ja ka aprillis) külastas algklassiõpilasi noorsoopolitseinik Liivi Maalman, kes rääkis erinevatel teemadel (viis läbi kiusamisvaba kooli BINGO, tutvustas projekti OMA JA VÕÕRAS ning kohtus õpilastega individuaaselt).
Veebruaris kohtus 10. klassi õpilastega Ivar Innusaar (Päästeamet) ja teemaks oli “ohud veekogudel” ning Aleksei Jermilov (Töötukassa), kes rääkis 8. ja 11. kl õpilastele sellest, kuidas töötukassa saab noori aidata töö leidmisel (näiteks suvevaheaja perioodiks). Veebruaris andis kontserdi ja viisid läbi tantsu-õppetoa tervele kooliperele Ameerika rahvamuusikud (Laura-Cortese).
Märtsis käis abiturientide ees Tartu Ülikooli Narva Kolledži esindaja, kes tutvustas edasiõppimisvõimalusi. Emakeelepäeval olid õpilaste ees Jaan Malin (Eesti luuletaja, kultuuriürituste korraldaja ja kunstikuraator) ja Anneli Lamp (luuletaja ja blogija).
4.-8. aprillini toimusid koolis lahtiste uste päevad – oodatud olid nii lapsevanemad kui ka 10. klassi astujad. Aprillis külastasid kooli ka Räpina Aianduskooli õpetajad, kes viisid 8.-9. kl õpilastele läbi informatiivse, taimeviktoriiniga külalistunni.
Mais, keskkonnakuul, vaatasime koos MTÜ Mondo töötaja Liis Truuboni järelkommentaaridega filmi “Bikers vs cars” ning 8.-12. klasside õpilased kohtusid Kirilliga, kes räägis õpilastele avatult ja ausalt sellest, milleni võib viia esimene kanepisigarett ja kui raske on “narko-karusellilt” maha astuda. 3. ja 10. klassiga käis kohtumas lapsevanem Margus Piirson (Keskkonnainspektsioon), kes rääkis kaladest, kalandusest ja keskkonnasäästlikkusest.
Läbi õppeaasta said kõik 6. klassi õpilased KEAT (kaitse end ja aita teist) koolituse, mis päädis maikuus maakondliku õppekogunemis-laagriga Kohtla-Nõmmel.

Lisaks külalisõpetajatele tõime sellel õppeaastal koolimajja ka mitmeid rändnäitusi. Nii oli loodusringi õpilaste kasutuses nädal aega savimaja ehitus, majandustundidesse saabus õppematerjal “Õiglane kaubandus”. Keskkonnasäästlik õppematerjal “Kus on elu säästlikum ja mõistlikum” sobis rohkem gümnaasiumiklassidele. Väga populaarne oli rändnäitus “Hoia, mida armastad” oma erinevate mänguliste põranda- ja lauastendidega. Rändnäituste aasta lõpetas Eesti Orhideeklubi saadetud rändnäitus “Eesti käpalised”.

Õpetajad on väga tublid leidmaks võimalusi õpilaste silmaringi avardada ka väljaspool kooli, nn õppekäikudel. Nii osalesid sellel õppeaastal 7.-9. kl õpilased KIKi (Keskkonnainvesteeringutekeskus) toel keskkonnasäästlikkuse projekti raames Tartu Loodusmaja ja TÜ Loodusmuusemi ja 10.-12. kl õpilased Sagadi Looduskeskuse pakutavates õppeprogrammides. Samuti võimaldas kooli pidaja igale klassile vähemalt ühe õppekäigu/-sõidu õppekava täitmiseks. Õpetajad otsivad (ja ka leiavad!) võimalusi, kus pakutakse õpilaste arenduseks projektipõhiseid õppeprogramme (“Teater maale” teatrikülastused, “Rajaleidja” korraldatud kohtumised ettevõtetega, “Kaitseliidu” korraldatud õppekäigud riigikaitse kursuslastele), kus õpilased sõidutatakse kohale ilma meiepoolse kuluta.
Toila Gümnaasiumi õpetajad annavad endast parima, et õpihimulised õpilased saaksid väga hea hariduse.
Õppeaasta on kohe-kohe lõppemas. Soovin tänada kõiki koostöiseid vanemaid, kes on leidnud aega või võimalust osaleda ning oma kohalolekuga (või ettepanekutega) toetada Toila Gümnaasiumi õpilaste arengut koolis ja väljaspool kooli.

Merike Lepsalu
õppealajuhataja
Toila Gümnaasium

No comments:

Post a Comment