Friday, May 20, 2011

“Jäljed” Toila Rahvamajas

  1. juunil 18.00 toimub Toila Rahvamajas filmiõhtu, kus on võimalik vaadata Kaljo Kiisa teist filmilavastust “Jäljed”.

Tegu on 1963. aastal valminud filmiga, mis sündis Tallinna Kinostuudio peatoimetaja Ants Saare romaani ideest — jäljed, millesse me elurajal astume, jäljed, mida mööda läheme, jäljed, mida endast maha jätame. Ja vapustuslikult pöördelised aastad 1948–1956 Eesti maaelus. Romaan jäi Saarel kirjutamata, kuid Kaljo Kiisa innustusest sündis filmistsenaarium.

Filmi võttegrupi tõi Kiisk oma sünnikohta Toila rannikul Voka mõisa ümbrusse ja Valaste joa juurde. Ehkki sündmustik, mida film kajastab, on kujutataval ajal universaalne, see võiks aset leida kus tahes. Seda enam et filmitegijate pilk keskendub inimsuhetele. Nn ideoloogilise võitluse kumin on siiski kogu aeg kuulda, laastud lendavad, ehkki metsa raiumist otseselt ei näidata.

Kahjuks on aeg teinud oma töö ja enamus filmis kaasa löönud näitlejatest teevad tänaseks oma rolle juba vikerkaare taga, aga praegune Endla teatri näitleja Arvi Hallik meenutab võtete aega hea sõnaga: “Käisime Toila rannas päevitamas ja ujumas. Tagusime koos kohalikega võrkpalli.” Oma kõige huvitavamaks elamuseks võttepäevilt peab Hallik Valaste juga. “See asus tollal hoolega valvatud piiritsoonis, kuhu niisama lihtsalt ei pääsenud. Aga loodus nägi seal uhke välja — kuhu puud maha kukkusid, sinna nad ka jäid. Kasvasid inimesest kõrgemad sõnajalad.”

Filmi tegemine meie piirkonnas pea 50 aastat tagasi oli omaette kultuurisündmus.

Filmiõhtul vaatame katkendeid filmist ja filmi valmimise aegu meenutab Eve Ester Eesti Filmi Andmebaasist.

Üritusele on oodatud kõik filmihuvilised, aga eriti need, kes ise mäletavad filmi valmimise aegu või on isegi selles kaasa löönud.

Ürituse korraldab Toila Valla Hariduse ja Kultuuri Selts ja see on kõigile tasuta.


Artikli kirjutamisel on kasutatud 29. jaanuaril 2011.a. Maalehes ilmunud Jaak Lõhmuse artiklit.

Lea Rand

No comments:

Post a Comment