Tuesday, September 25, 2012

Asi ei olegi tšellos ...


... vaid hoopis selles, et nii nagu 130 aastat tagasi pidas Toila rahvas tähtsaks ise olemist ja ise tegemist, nii on see jätkuvalt tänasel päevalgi.
Seda näitas ilmekalt 24. augustil Toila rahvamajas toimunud etendus.
Oma inimeste näitemängu oli kogunenud vaatama niivõrd suur hulk rahvast, et vägisi tuli hirm, kas selle vana maja põrand sellele koormusele ikka vastu peab? Aga pidas, olgugi, et esimene rida oli peaaegu nö „nina vastu lina“ ja viimane rida püüdis kaasa elada lausa välisukse juurest.
Kes eelmisel suvel Merepäevade ajal Toila sadamas mängitud Arboristi vaatamas käis, see juba teab, et teksti autor ja lavastaja Lembit Prits oskab kirjutada ja oskab lavastada, seekord nägime, et oskab ka mängida.
 

Tänavu rullusid Toila rahvamajas lahti 130 aasta tagused sündmused seoses Eesti esimese maateatrimaja ehitamisega. Olgugi, et etendus oli lahendatud humoorikas võtmes, oli asjal tegelikult sügav mõte sees ja taas kord sain kinnitust, et ei ole mitte midagi uut siin ilmas. Lavastajale ja näitlejatele sügav kummardus - selgub, et Toilas on veel avastamata talente küll.

Tahaks loota, et see ei jäänud sellel seltskonnal viimaseks ülesastumiseks! See, et rahvamaja saal teatrihuvilisi ära ei suutnud mahutada, annab tunnistust ainult ühest, et Toila inimestel siiski on vaja kohta, kus koos käia!


Kui vana Abram oleks sel õhtul ülevalt alla vaadanud, küllap oleks temagi rahule jäänud!

Kohal käis ja pilte tegi
Lea Rand


No comments:

Post a Comment