Põllumajandusmuuseumi projekti „Eesti toit“
raames osalesid 5. ja 6. klass 13. septembril Tartu lähedal endises
Ülenurme mõisas õppeprogrammis „Rukkileib ja või meie laual“.
Programm õpetab
tundma Eesti maaviljeluse ajalugu ja tööriistu, teraviljade
kasvatamist ja eristamist, teraviljasaadusi, leiva valmistamise
protsessi ja rukkileiva kui Eesti traditsioonilise toiduaine
väärtuslikkust ja tervislikkust. Programmi käigus õppisime tegema
leivatainast ja võid. Leivakojas võttis meid vastu soe leivaahi ja
isuäratav värske leiva lõhn. Ise sai katsetada leiva siledaks
silumist ja võitegu. Küünis oli võimalik proovida, kuidas vanasti
kootidega vilja peksti ja jahu kivide, uhmri ja käsikiviga
jahvatati. Selgus, et need olid üsna rasked tööd. Üheskoos
vaatasime vanas klassiruumis filmi „Viljast leivani.” Pärast oli
võimalik tutvuda muuseumi väljapanekuga ja käia tuuleveskis.
Poistele meeldisid eriti vana põllutöötehnika ja traktorid.
Programmi lõpus pakutati isetehtud võid ja leiba, kartuliputru ja
kaljajooki, mis maitsesid väga hästi.
Signe Ilmjärv
5. klass juhataja
Mari Sarapi käte all valmib värske leib |
No comments:
Post a Comment