Wednesday, June 3, 2015

Veeohutus suvel


Suvi on kõigi oma ahvatlustega Eestimaale jõudmas ning soojad ilmad meelitavad inimesi aina rohkem veekogude äärde jahutust ja meelelahutust otsima.
Päästeamet paneb inimestele südamele, et suverõõmude ja vabaduse nautimisega ei tohiks aga unustada tervet mõistust ja ohutut käitumistava vältimaks õnnetusi - seda nii veekogu ääres ujudes, paadiga sõites või muul viisil meelt lahutades.
Iga-aastane uppumissurmade statistika on karm – Eestis uppus 2013.aastal 56 ja 2014.aastal kaotas veeõnnetustes oma elu 68 inimest, neist 11 Virumaal. Peamine põhjus, miks õnnetused juhtuvad, on ohutusnõuete eiramine.

Paadisõit
Paadiõnnetuste puhul on paat ise väga harva õnnetuste põhjustaja. Tihti on õnnetuse põhjuseks mitme halva asjaolu kokkulangemine, näiteks ilmastikuolud (sh lainetus), veesõiduki kiirus, ohutusvarustuse mittekasutamine vms.
•             hoolitse nii enda kui oma kaaslaste ohutuse eest juba enne veekogule minekut ja kanna korralikult kinnitatud päästevesti.
•             ole kaine veekogu ääres ja veesõidukis, sest paljud õnnetused juhtuvad just siis, kui inimene on tarvitanud alkoholi.

Ujumine
Kui jood, ära uju! Jälgi, et sinu purjus sõber ei läheks ujuma. Alkoholijoobes inimene ei ole adekvaatne maal, veel enam vees, kus tagajärjed võivad olla väga kurvad.
•             Ära hüppa vette tundmatus kohas!
•             Hinda oma ujumisoskust kriitiliselt ja ära uju kaldast liiga kaugele.

Väikesed lapsed ja kodutiigid
Kus on vesi, seal on ka lapsed - seega erilise hoolega tuleb silma peal hoida lastel. Vastutus lapse elu ja tervise eest lasub just lapsevanemal.
•             Ära jäta lapsi veekogu ääres hetkekski järelevalveta. Kuldne reegel on: kui laps on vees, olgu ka lapsevanem vees!
•             Kõikvõimalikud täispuhutavad ujumise abivahendid on ohtlikud. Need võivad lapse rannast eemale kanda ja ootamatult õhust tühjaks minna. Täispuhutavad ujumise abivahendid võivad vee peal petliku turvatunde tekitada või lapse tagurpidi keerata ja vee alla lõksu jätta.
•             Vii oma laps ujumiskursustele või õpeta ise oma laps ujuma

Mida aga teha, kui juhtunud õnnetus?
Kui inimene on uppumas tuleb kiirelt reageerida. Paraku pole uppujat lihtne märgata, sest paanikas hädasolija ei karju reeglina appi, vaid püüab end kõigest väest vee peal hoida ja õhku ahmida. Päästma minnes peab meeles pidama ka enda ohutust. Kui ikka jalad põhja ei ulatu, siis ilma abivahendita ei maksa minna, sest surmahirmus uppuja klammerdub päästja külge nii kõvasti, et uppujaks võib osutada ka päästja ise. Kohe tuleb kutsuda abi, helistades hädaabinumbril 112.

Päästeamet soovib kõigile turvalist suve!

Lili Lillepea
Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuht
Päästeamet, kommunikatsiooniosakond
www.facebook.com/paasteamet

No comments:

Post a Comment