Monday, April 3, 2017

Roheliste Nakside „Võluliiv“


Naksitrallide suvemälestus rannaliivast sai Roheliste Nakside 2016-2017 õppeaasta ettevõtlikkuse projektiks „Võluliiv“. Liivaga on igaüks meist lapsepõlves mänginud – teinud erinevaid kujusid, ehitanud losse ja kindluseid ning selle tegevuse juures on paljud ära proovinud ka liiva maitse. „Võluliiva“ projektiga alustasime sügisel, õue liivakastist. Lapsed said katsetada nii kuiva- kui märja liivaga liivavormidega mängimist. Märja liivaga tegime erinevaid kujundeid (kalad, linnud, numbrid jne), samuti jätsime liivale erinevaid jälgi (käe-, mänguauto, traktori jälgi). Meie lastele meeldis auke kaevata, liiva sisse esemeid peita ja neid välja kaevata. Kõige rohkem meeldis lastele teha liivakooki ja –torti. Need kaunistati puulehtede ja lilledega, kutsuti külalisi.
Õues tegime ka kunsti. Lapsed tegid PVA liimiga paberile kujundid, vajutasime selle liivale, nii valmis liivapilt. Hiljem töö kuivades, lisasime värvitrüki tehnikas laevad. Liivamängud on lastele lihtsad, samas emotsionaalsed ja köitvad. Tähtis on, et lapsed julgeks proovida ja katsetada, samuti eksida. Eksimine annab sageli kõige parema õppetunni. Talve saabudes tõime liiva tuppa. Rühmaruumis sai loodud liivamängudeks vajalikud tingimused. Vanadest, fotograafias kasutatud ilmutuskastidest said liivakastid. 

Tutvustasime lastele võimalusi toas liivaga mängimiseks. Liiv on nagu omaette maailm – sellele saab joonistada näpu või pulgaga. Lapsevanema abil sai liivaga joonistada valgustahvlile. Liivale oli hea joonistada, lapsed muutsid kiirelt ühe kujundi teiseks. Valgustahvel köitis lapsi – nad olid emotsionaalsed ja väga süvenenud tegevusse, nende silmad särasid. Mida rohkem me liivaga mängime, seda huvitavam ja kasulikum on see lastele. Liivaga mängides areneb lapse sõnavara, väljendusoskus, mälu ja tähelepanu, loovus ja ilumeel. Liiva on erineva kooslusega, seega teeb ta erinevat heli. Panime liiva torukujulistesse topsidesse, nii valmisid liivapillid. Topsi avause peale asetasime lehtri, lusika abil täitsid lapsed topsid erineva liivaga. Kuulasime, mis heli teeb liiv. Lapsed soovisid alati olla abiks tegevuste alustamisel. Tõid lauale meisterdamisalused, liimi, liivavormid, purgid liivaga, luubid, näpitsad – kõik mida oli selleks tegevuseks vaja. Nad said sellega suurepäraselt hakkama. Ühe lapse algatusel ja vanema toel oli paljudele see esmakordne tutvumine ja kogemus kineetilise liivaga. Liiv voolas läbi sõrmede, jäädes kuivaks. See oli hea ja meeldiv tunne. Lapsed ehitasid vormide abil mitmesuguseid kujundeid. Tegevus oli kaasahaarav ja nad ei soovinud kuidagi seda lõpetada. Tutvustasime ka erinevaid jutustusi liivast. Vaatasime liivaga meisterdamisraamatuid, tutvusime liivakellaga, liivapaberiga. 
Kõiki tegevusi ei jõuagi üles lugeda. Projekti „Võluliiv“ kaasasime lapsevanemaid ja sõpru. Nende abiga sai liiv purkidesse ja purgid sildistatud. Purgis on erinevate randade liiv nii lähedalt kui kaugelt. Mõned nendest – Voka, Pärnu, Tenerife, Portugal, Hispaania. Lapsed on ise käinud ka nendes kohtades puhkamas ja praeguseks oleme purki saanud 14-st erinevast asukohast liiva. Projekti raames valmisid lasteaia Tänuürituse meeneteks Roheliste Nakside laste tehtud Võluliiva pildid. Võluliiva projekt oli eakohane, andis lastele uusi teadmisi. Samuti toetas lapse avastamistahet, loovust, uudishimu, kujutlus ja algatusvõimet ning teadmiste saamine täienes läbi kogemuste. 
Roheliste Nakside pere tänab lapsevanemaid meeldiva koostöö eest.
Õpetaja
Maire Lehismets


No comments:

Post a Comment