Wednesday, January 29, 2014

Militaarajalugu praeguse Toila valla territooriumil


Algamas on orienteerujate neljapäevak Oru pargis. Vahetult enne esimese startija rajale suundumist jõuab sinna Toila kordoni ülem koos kolme piirivalvuriga. „Mis siin toimub?“ Spordiseltsi „Jõud„ esimees Heino Raam vastab, et algab Talvepalee rünnak. See iroonia oli natuke liig ohvitserile, kelle hoole all oli terve Saka-Sillamäe rannalõik. Järgnes käsk: “5 minuti pärast järgneb arest kõigile, kel puudub tsooniluba!“ Õnneks võtsid kohalikud kalurid dialoogi enda peale ja rahustasid ohvitserid nii ära, et võistlus võis alata.“ /Aadu Peki meenutusi nõukogude piirivalvest/

Ahto Erisalu rääkis, et põhikooli lõpuklassi õpilasi oli viidud piirevalvekordonisse külla ja ta mäletab, et seal sõitis suurest angaarist prožektor välja. Et valgustada merd. Ilm oli udune ja kergelt lumine, nii et suurt midagi ei näinud. Selline oli nõukogudeaegne sportlik-sõjaline kasvatustöö.
Urmas Tokman meenutab, et Vokas oli talvel üks traat tõmmatud jääle, lume alla ja teine oli õhus, umbes meetri kõrgusel. Poisikesed hüppasid ikka üle traadi ja tagasi, aga randa jõudes olid ka piirivalvurid kohal.
Enamik meist, kes on siin vallas üle 30 aasta elanud, mäletavad, et taksoga Jõhvist Toila või Vokka sõiduks tuli piiritempliga pass ette näidata, kui taksosse istusid.

Küllap on siinsetel elanikel möödunud aegadest taolisi mälestusi kuhjaga.
Militaarajalugu praeguse Toila valla territooriumil on pikk ja kirju. Alustades Põhjasõja-aegsetest sündmustest lõpetades nõukogude piirivalve kohaloleku ja raketibaasini Vokas.

Selleks, et need mälestused ja sündmused läbi aegade kuidagi kokku võtta, tekkis idee korraldada tänavu suve lõpus/sügise alguses Militaarajaloo päev. Mõtte algataja Merle Äri kutsus 27. jaanuaril Voka raamatukogusse kokku grupi inimesi, et teemat pikemalt arutada.
Esimesel kokkusaamisel olid peale allakirjutanu ka Toila valla Hariduse ja Kultuuri Seltsi esimees Bruno Uustal, Aivar Helštein Kaitseliidust ja muidugi meie „raskekahurvägi“ - kohalikud ajaloo-uurijad Jüri Eljas ja Olav Vallimäe.

Sündmuse õnnestumiseks ootame kohalike elanike abi.

Palun vaadake üle oma keldrid, lakapealsed ja räästa-alused – ehk leidub seal mingeid esemeid, mis on kuidagi seotud militaarteemaga ja sündmustega. Tehke inventuuri oma fotoalbumites, küllap leidub seal pilte, mis sobiksid näitusele. Võtke aega meenutusteks, tuletage meelde, mis on juhtunud teie endaga või millest on ehk vanemad rääkinud. Ja pange need meenutused ja lood ka kirja. Lood võiksid olla teemal „Mina ja sõda“. Kui ise ei oska, siis olete lahkesti oodatud nii Voka kui Toila raamatukogusse, kuulame hea meelega teie lugusid ja paneme need ise kirja. Lubame, et kõik näituse jaoks toodud esemed saavad omanikud tagasi ja fotod tagastame peale ümberpildistamist samuti.

Asju, fotosid ja kirjapandud lugusid võib tuua raamatukogudesse. Lugusid võib saata ka e-posti aadressitele merle.ari@toila.ee või lea.rand65@gmail.com.
Samadel aadressitel võib saata ka täiendavaid küsimusi ja muidugi võib alati helistada telefonidel 33 98 572 või 33 69 551.

Lea Rand


No comments:

Post a Comment