Thursday, February 5, 2015

Elu sõimerühmas – raske või kerge aeg?


Kevadel koolirühmaga lõpetades teadsin, et uuel õppeaastal tuleb alustada kõige pisematega. Tulevik tundus keeruline. Nii väikeseid on mul korraga olnud üks, oma laps, aga nüüd saab neid olema 10 ja rohkem. Tähelepanu ja hellust peab jaguma kõigile.
Harjutamisperioodil lisandusid lapsed tasapisi. Nuttu oli piisavalt. Tuli elada üks päev korraga ja olla põnnidele ja nende vanematele toeks.
Tänaseks oleme kasvanud suuremaks, harjunud lasteaiaga ja enam ei karda lasteaias töötavat onu ega tädisid. Vastupidi – meie lastele meeldib, kui keegi meie rühma tuleb, sest siis saab teretada. Igaüks omal moel ja omas keeles.
Laste parem kohanemine sõltub lapsevanematest. Ka rühmatöö edendamisel on neil oma osa. Meil on väga ettevõtlikud lapsevanemad, kes on löönud käed külge kõigis meie tegemistes.
Jõuluootuse eel selgitades prorgammi "Ettevõtlik kool/lasteaed" olemust ning küsides, kas nad sooviksid anda oma panust, sain kiire jaatava vastuse. Kokkulepitud õhtul oli lasteaias 7 last, 5 ema ja 2 õpetajat. Kaasa oli võetud piparkoogivormid ja taignarullid. Ühiselt segati jahust, soolast, veest ja õlist kokku soolataigen ning asuti "piparkooke" tegema. Lapsed rullisid taigent, vajutasid figuure välja ning asetasid kujud ahjuplaadile. Muidugi lubati sama ka emmedel teha. Üks emadest, meie oma maja kokk, sai ülesandeks need ära küpsetada. Hiljem pakkisime 10 kaupa kottidesse (saime 21 kotti) ning andsime jõululoosi. Edasi leidsid pakid tee teiste laste kodudesse.
Haigused kimbutavad ikka väikelapsi. Enne jõule said aga meie rühma lapsed ootamatu kingituse – nimelised öökulli-padjad. Need imearmsad padjad tegi just lapse haiguse tõttu kodus olev ema, Nelet. Laste rõõm ja vanemate üllatus toob siiani rõõmupisara silma.
Hirmud on kadunud, jäänud vaid rõõmud. Tagasi sügisele mõeldes on mõnus vaadata, kuidas lapsed on arenenud: kes uusi sõnu omandanud, kes iseseisvalt sööma hakanud, kes jutustab keeles, millest keegi aru ei saa, aga miimika on nii ilmekas, et lõpuks saad ikkagi aru.

Aitäh, kallid lapsevanemad, et olete panustanud meie ühisesse teekonda!

 Autori foto

Külli Mänd
vanemõpetaja

No comments:

Post a Comment