Thursday, February 5, 2015

Loodus ja kodukoht on meil imelised



Toila Naerumere lasteaia selle õppeaasta teema „Loodus ja kodukoht on meil



 imeline“.

Just oli 1. september 2014. Algamas oli uus õppeaasta. Õpetajatel, lastel ja vanematel olid ootused. Otsustasime, et Naerumere pere fookuses on avatus, avastamine, isetegemine, uurimine ja liikumine.
Juba teadmistepäeva aktusel jooksis üks kaheaastane poiss saali ette ja hakkas uurima, mis tähed on seinal, vaatas, katsus ja kordas õpetaja järgi. Eriti meeldisid talle tähed „G“ ja „U“.
Aktuse viisid läbi Naerukillukeste lapsed, õpetajad vaid aitasid.
Kus siis veel õppida ja harjutada, kui mitte lasteaias? Kus siis veel ennast proovile panna? Kus siis veel harjutada elu? Kus siis veel väike Eesti kodanik saab proovida laval olemist, teiste ees esinemist, uurida, katsetada ja avastada?

Õppeaastal 2014-2015 on lasteaiapere motoks
  • oleme avatud uutele tuultele
  • uurin, kogen, leiutan
Õpetajate ja maja personali jaoks on korraldatud koolitused ja õppekäik Tartu lasteaedadesse, vestlusringid. Eriti tahaks rõhutada koolitust „Rõõm oma tööst ja iseendast“, koolitajaks oli Riina Hein. Selleks, et suunata õppeprotsessi, peab ka õpetaja surfama värskete teadmiste ja oskuste lainel, ka õpetaja peab saama inspiratsiooni.
Aga lapsed?
Jah, muidugi on lapsed lasteaias kõige tähtsamad. Muidugi, inspireeriv õpetaja suudab, oskab ja tahab suunata last avastamisele ja leiutamisele. Ja lapsed lähevad kaasa.
Sügisel septembris ja oktoobris käisid lapsed matkal, uurisid puid ja loodust, orienteerusid, avastasid Oru pargi ilu ja võluenergiat.
Heaks traditsiooniks on meie lasteaias saanud spordipäevad „Sportlik reede“. Kord kuus terve lasteaia pere spordib, tantsib, mängib ja avastab liikumisrõõmu, füüsilise väsimuse ja taastumise (hea isu ja magamise mõnu), avastab, miks liikumisega inimese keha soojeneb ja mis on pulss. Hommikuti lapsed võimlevad hea meelega. Esmaspäevast-neljapäevani korraldavad hommikuvõimlemise õpetajad, reedeti lapsed. Kas see ei ole õppimise rõõm, kui laps saab ise näidata, mida ta oskab ja tema järgi teevad tema rühmakaaslased. Kas see ei ole oma oskuste jagamise rõõm? Jah, on. Siit saavad lapsed ettevõtlikkuse juured, siit laps saab oma oskuste jagamise rõõmu. Siin avastab ta ennast. Siin lasteaias, lapsepõlves saab külvata ja arendada algatusvõimet, avatust, loovust ja initsiatiivikust.

 
Kui laps tunneb rõõmu, kas ei ole see kogu meie Naerumere rõõm, laste, lastevanemate ja lasteaiatöötajate rõõm?!
Kas see ei ole rõõm kui lapsed ise mõtlevad mängud ja mängude reeglid välja ja saavad koos oma õpetajatega ja õpetaja abidega mängida?
Jah, on küll!
On rõõm, kui lapsel on lasteaias nii huvitav, et ta tahab õhtul veel natukeseke ajaks siia jääda, et mängida.
Nüüd on pool aastat läbi. Saab teha kokkuvõtteid tehtut tööst ja planeerida oma kodukoha avastamise rõõmu.
Mul on hea meel, kui väike kolme-neljaastane laps tuleb saalis vastu ja küsib: „Kas ehitame seikluspargi?“
Kui sellel väikesel lapsel on idee, mõte, ettepanek, kui ta tahab teha – see on juba suur saavutus. Sest teevad ära need, kes tahavad teha! Siis saab olla rahul, et sellest „väikesest kodanikust“ kasvab välja „suur“ oma kodukoha ja kodumaad armastav kodanik.
Tahaksin öelda oma meeskonnale ja lastevanematele “Aitäh!”, sest koos saame külvata positiivse ja aktiivse algatuse seemne, millest kasvab ISEMÕTLEV ISIKSUS.
Isemõtlevad elujulged ja algatusvõimelised isiksused suudavad muuta oma elu paremaks, oma pere elu paremaks, ka oma kogukoha elu paremaks.
Eesti on väike. Ka Toila on väike.
 
Kui väike laps on õnnelik, on õnnelik ka tema pere. Kui pered on õnnelikud, on õnnelikud Eesti asulad, linnad, maakonnad. Kui kõik Eesti pered on õnnelikud, kui nende südames on soojust, tuult ja tahet muuta oma kodukohta paremaks ja õnnelikumaks – siis meie riik on õnnelik. Õnnelik riik ei saa olla väike. ÕNNELIK RIIK ON SUUR!
Aitäh meie partneritele: Voka Lasteaia kokkadele, Voka Spordikeskuse juhatusele, Toila Sanatooriumile, Toila Gümnaasiumile, külalistreenerile Andrus Lehismatsale, inglise keele ringi juhendajale Kristi Goldbergile ja kõigile kaasmõtlejatele ja toetajatele.

Leena Tukkia
Lasteaed Naerumeri
direktor

No comments:

Post a Comment