Thursday, October 1, 2015

Alt üles vaatan su poole, veel olen väikene ma...

Vanavanemate päeva eesmärgiks on tänada ning avaldada austust vanavanematele laste ja lastelaste kasvatamise, jagatud hoole ning armastuse eest. Vanavanemate päev on Eestis riiklik tähtpäev, mida tähistatakse septembri teisel pühapäeval. Kuna vanavanemad oma laste kaudu hakkasid huvi tundma, millal Punaste Nakside rühmas see päev toimub, siis otsustasime traditsiooni mitte rikkuda ja kutsusime vanavanemad 14. septembril külla.
 
Ettevalmistused algasid juba nädal varem. Lapsed koos vanematega said ülesandeks valmistada sugupuu, millest tekkis rühma ilus perede sein. Igal lapsel oli võimalus tutvustada oma pere sugupuud teistele. Sugupuu tegemisel said lapsed juurde huvitavaid teadmisi oma esivanemate kohta. Oleme eelmisest õppeaastast alates püüdnud teha õpitut nähtavaks. Ka vanavanemate päevaks esitasime lastele küsimuse: „Miks on vanavanemad meile tähtsad?”. Laste vastustest valmis „lapsesuu sein”. Iga laps meisterdas eelnevalt oma vanaemale ja vanaisale kingituse. Hoolega käis ka luuletuse õppimine.
 
Esmaspäeva hommik algas väga ootusärevalt ja veel viimaste ettevalmistustega. Küpsetasime koos lastega külaliste saabumiseks šokolaadimuffineid ja kordasime luuletust.
 
Oligi aeg käes, kui vanavanemad hakkasid saabuma. Lapsed näitasid rühmaruumi, kus keegi magab, millised on lemmikmänguasjad. Vanavanemad tutvusid sugupuu seinaga ja sellest sai ka meie mänguhommik alguse. Vanavanemate ülesandeks oli Eesti kaardil ära märkida oma lapsepõlve kodu punase täpiga. Kuna kaardi uurimine on laste igapäevane meelistegevus, siis nüüd jälgiti erilise huviga, kuhu kellegi täpp sai pandud. 


Järgmiseks meisterdasid lapsed koos vanavanematega pildid, mida ehtisid erinevate põlvkondade käejäljed. Peale kunstitööd suunduti ühisesse lauluringi. Lauldi vanavanematele ja ka lastele tuttavat laulu. Oligi käes aeg laste valmistatud muffineid maitsta. Lõpetuseks lugesid lapsed luuletuse ja andsid üle kingitused. 


See päev oli väga toimekas. Vanaemad, vanaisad ja lapsed said sellest päevast meeldiva mälestuse koosveedetud kvaliteetajast lasteaias. Meie õpetajatena nägime selles päevas siirast rõõmu väikestest lihtsatest asjadest.
 
Laste kasvatamises on oluline vanavanemate osavõtt. Meie enda rühmas peame seda oluliseks, sest vanaemad ja vanaisad oma elukogemustega aitavad kaasa lapse tundemaailma kujunemisel. Vanavanematega koosolemine annab lapsele midagi, mida ei suuda anda ükski haridus. Vanavanemad on sageli eeskujud noorematele põlvkondadele. Neid võib samuti pidada ajaloolasteks, kes annavad edasi väärtusi ja suguvõsa traditsioone.

Aitäh teile, vanavanemad, et te ka meile oma väärtusi jagate!

Punaste Nakside rühma õpetajad
Berit Paun ja Helle Mänd







No comments:

Post a Comment