Friday, April 1, 2016

20 aastane Siuru

Siuru on vokaalansambel, kuhu pääsevad laulma ainult ilusad ja väga ilusad viisipidajad naised. Kasuks tuleb loomulikult noodikirja tundmine ja puhtalt kõlav hääl. Heal lapsel on alati mitu nime, siuru on teisisõnu lõoke (“Kalevipoeg”), aga ka muinasjutuline lind eesti vanemates rahvalauludes ("Eesti keele seletav sõnaraamat").

20 aastane piiga on eneseteadlik oma väärtustest, enamasti teab, mida elult tahta ja aimab, milleks ta suuteline on, aga kollektiiv?
Praeguses Siurus on lauljate hulgas ainult üks – Tiiu Truupõld, kes on ajahambale vastu pidanud, teised liikmed on kõik uued ja seega juhendajal rohkesti tööd, eriti viimase kolme tulijaga. Sest ka meie peame oma lamedad e-d, ä-d ja a-d kõlama saama. Mõnikord on juhendaja märkused päris teravad, aga teame, et need pole asjata. Seda enam, et ta ise on meile kõigile oma korrektsuse, aususe, otsekohesuse ja punktuaalsusega eeskujuks.

Hetkel on ansamblis lauljaid 7 ja nende keskmiseks vanuseks 47.
Siurulasi juhendab endiselt särav, energiline, range, nõudlik, aga väga südamlik daam – õpetaja Maie Eljas.


 Siurulaste lauluhääl on kõlanud Haapsalu Piiskopilinnuses, Hiiumaal, Kanepis, Alatskivi lossis, Kihnus, Palal, rääkimata Ida-Virumaa rahva- ja kultuurimajadest. Korduvalt on esinetud Venemaal Peterburis, Soomes, Saksamaal. Ohtralt on olnud erinevaid kirikukontserte (Pühajõe kirikus, Jõhvi Mihkli kirikus, Narva Aleksandri Suurkirikus, Alavuse, Töysä, Seinäjoki, Peräseinäjoeni, Kuortane kirikutes Soomes, Hattstedti kirikus Saksamaal jne). Nende hulgas oli kindlasti väga oluline üritus meie jaoks Pühajõe kiriku ja koguduse esmakordne nimetamine Neitsi Maarja nimega.

Kohalikud laadad, sh Viru Nikerdaja, jaanituled ja jõuluaeg ei möödu Siuru esinemiseta. Ida-Virumaa laulukonkursil VIRU LAUL oleme korduvalt heade sõnade ning eripreemia vääriliseks osutunud.

Ansambel Siuru saab kokku kahel päeval nädalas, proovid kestavad kaks tundi ja põhjus puudumiseks peab olema ülioluline. Kuid proovid on tegusad, rõõmsad ja toredad ning seltskonnas piisavalt dramaatilisi olendeid, nii et ega puududa ei raatsigi, võib midagi põnevat maha magada, boonuseks on alati hea tuju ja lõpptulemuseks huvitav kontsert.

Sel kevadel olemegi veidi tagasihoidlikumad olnud, sest üks lauljatest oli kaua haige ning mõnestki küllakutsest ja võistulaulmisest oleme pidanud loobuma. Vähendatud koosseisuga esinesime 24. veebruaril Eesti lipu heiskamisel Toila Gümnaasiumi torni, 20. märtsil osalesime Mäetaguse rahvamajas Ida-Virumaa rahvamuusikapäeval.

9. aprillil saab meid kuulda ja näha (loodetavasti täies koosseisus) Viru Nikerdajal.
Ja nüüd kõige tähtsam – 23. aprillil esineme Vokas ja tähistame ansambli 20. sünnipäeva (kuulutused on juba väljas), kuhu on oodatud kõik need, kellele meie tegemised lähevad/on läinud korda.

Katrin Kivimeister
(Siuru liige alates 26. jaanuarist 2015)

No comments:

Post a Comment