Friday, April 1, 2016

Tänavu möödub 80 aastat Oru lossi taasavamisest

21. juulil 1936 kirjutas päevaleht Uus Eesti:
„Kui maa poolt läheneda, paistab Oru lossi neljakandiline tornehitus kaugele üle pargi roheluse. Kui kihutad edasi mööda Viru rannikut Sillamäe poole, jääb loss veel kauaks valendama, kõnelemata ulgumerest, kuhu ta paistab kaugele kätte.
Endine rikas vene kaupmees ja mitmekordne miljonär Jelissejev, kes lossi ehitas 1901. aastal, oli osanud valida oma puhkuspaleele ühe suurepärasematest paikadest Viru rannal.
/.../
Kui nüüd Eesti suurtöösturite ringkonnad hiljuti selle lossi ära ostsid ja tema kinkisid riigivalitsusele ja lossi remontima hakkasid, selgus õige suurel määral, kuidas ehitajad-arhitektid ja insenerid vene kaupmees-miljonäri olid tüssanud. Võtame kas või lossi terrasside müürisid, mis ei olnudki nii massiivsed kui väliselt näisid - õhukese kivikatte taha oli paigutatud lihtsalt prügi ja prahti. Kuulus laemaal oli kinnitatud lohakalt päris harilikkude naeltega.
Lossi remonteerimise ja ümbruse kordaseadmise tööd on jõudnud juba lõpukorrale.
On tehtud väikseid ümberehitusi, samuti planeeritud park mitmeti uuesti. Lossi väline toon, mis varemalt oli kollakas-hallikas, on nüüd saanud meeldiva kreem-roosa värvingu. Korda on seatud ka kõrvalhooned. Parki on ehitatud maja lossi komandandile ja mõnedele teistele ametiisikutele.
1. augustiks on kõik omal kohal. Siis teatavasti tuleb Orule riigivanemale külla Soome vabariigi president ühes abikaasaga.
Lossi kordaseadmine on tulnud õnnistuseks ka laiemale ümbruskonnale. Lossi juurde viivad teed, mis seni olid korratus olekus, on nüüd muutunud esmajärgulisteks.“

15. aprillil kutsuvad Toila valla Spordi- ja Kultuurikeskus ja Toila raamatukogu Toila valla 23. sünnipäevale ja Oru lossi taasavamise 80. aastapäevale pühendatud meenutuste õhtule koos Eesti esimese riigipea lapselapse Matti Pätsiga.

Loeme "värskeid uudiseid" vanadest ajalehtedest, kuuleme Matti Pätsi meenutusi lapsepõlvest Orul. 
Üritus toimub koostöös Rahvusarhiivi filmiarhiiviga. Näitame fotosid filmiarhiivi kogudest ja vaatame Harald Perteni ja Aleksander Lellepi poolt üles võetud filmilinte, kus saab näha president Konstantin Pätsi lähikondlastega Oru residentsis ja Toila rannas 1939. aasta suvel.



Kohtumiseni 15. aprillil kell 18.00 Toila seltsimajas!  
Sissepääs prii, töötab kohvik.

No comments:

Post a Comment