Wednesday, May 4, 2016

Juba viis aastat põnevat loometegevust


MTÜ Toila Loomekeskus tähistas 29. aprillil oma sünnipäeva. 
Loomekeskus loodi viis aastatat tagasi ettevõtlike kohalike naiste poolt, et arendada piirkonnas loomevaldkonda. Lugu ise sai alguse toredast õppereisist Gotlandi saarele, kus tegutses väga palju põnevaid käsitööteemalisi ühinguid. Tehti ühiselt käsitööd ja müüdi seda suvisel perioodile turistidele. Sealt ka idee, et miks Toilas ei võiks midagi sellist teha.

Mõnusas seltskonnas ja Toila valla toel ongi juba viis aastat ellu viidud kümneid põnevaid projekte. 2012. aasta suvel korraldati Suveülikool noortele Ida-Virumaa kunstnikele, kus mitme päeva jooksul õpiti maalimist, joonistamist, materjalide taaskasutust, graafikat ja maastikukunsti.
Sama aasta sügisel läks käima juba järgmine projekt Loovus Toila käsitöötubades“. Projekti raames toimus loomekeskuses kümmekond töötuba. Parimate juhendajate käe all õpiti valmistama dikroidklaasist ehteid, erinevas köites albumeid, klaasimosaiigis küünlaalust, dekupaažtehnikat, paeltikandit, soutach tehnikat ja majoolikat. 
Töötubades osalenute sõnul on Toila Loomekeskuse võlu just selles, et sealsed töötoad annavad võimaluse proovida erinevaid tehnikaid, õppida uusi asju, mille hulgast välja valida just see kõige rohkem meeldiv, millega omal käel edasi katsetada.

Loomekeskus on tegutsenud kogu selle aja jooksul Toila Gümnaasiumis, kus kasutatakse tegevuste läbiviimiseks ühte ruumi. Aga et ruumis oleksid olemas kõik tööpinnad ja hoiustamise kapid oli taaskord vajalik projekt. Selleks esitati taotlus Leader programmi ja tänu sellele on Loomekeskusel olemas korralik inventar. 2013. aastal jätkati erinevate käsitöö projektidega, kus viidi läbi erinevaid koolitusi ja soetati vahendeid. 2014. aastal toimusid koolitused projekti „Loovus Toila käsitöötubades.“ Lisaks korraldati Leader programmi toel „Tootearenduskoolitus loovalt mõtlevatele inimestele“, mis viidi ellu 2014. aasta sügisel ja oli loomeinimeste seas väga populaarne ja edukas. Viimastel aastatel on jätkatud töötubade korraldamisega, juhendajateks juba oma liikmed. Sel aastal investeeriti Kohaliku Omaalgatuse Programmi toel keraamikaahju ja juba sügisest saab osaleda keraamika ja klaasi töötubades.

Loomekeskusel on siiras rõõm, et juba viis aastat on tegutsetud ja loodame, et järgmised aastad toovad sama palju väljakutseid, rõõmu ja loomeinimesi.

Küllike Kullerkupp

No comments:

Post a Comment