Wednesday, May 4, 2016

MÄRKA JA HOOLI!

Jagatud mure muutub väiksemaks, jagatud rõõm kordades suuremaks.

Eesti Vabariigi lastekaitse seaduse § 59 kohaselt on iga inimese kohustus, juhul kui talle saab teatavaks kaitset ja abi vajava lapse olemasolu, viivitamatult sellest teada anda abiandvatele organitele. Seega lapse abivajadust märgates on oluline sellest teatada valla- või linnavalitsusele ja vajadusel politseile.

Lasteabi telefon
Igaüks peab viivitamatult teatama abivajavast ja hädasolevast lapsest, kui ta mõnest sellisest olukorrast teada saab. Lihtsam viis selleks on helistada riiklikule lasteabi telefonile 116111
Lasteabitelefonile on oodatud helistama nii lapsed ise, kui ka täiskasvanud lastega seotud teemadel või kui on vaja teada anda abivajavast lapsest.
Helista, kui:
-on tekkinud suhete probleeme kodus, koolis, huviringis, sõpruskonnas;
-on tekkinud arusaamatusi laste ja täiskasvanute vahel ning ei tea, kuidas olukorda lahendada või kuhu pöörduda;
-kui oled märganud kiusamist või koged ise kiusamist kodus, koolis, huviringis, internetis;
-on tekkinud küsimusi või raskusi lapse kasvatamise või hooldamise kohta;
-märkad või tead last, kes tarbib mõnuaineid;
-tead või oled märganud last, kes vajaks rohkem hoolimist ja hoolitsust;
-oled märganud või tead last, kelle pere vajaks abi;
-märkad kodutut või kerjavat last;
-oled märganud või on kahtlus vägivallale - füüsilisele, vaimsele, seksuaalsele.
Kadunud lastest teatamise telefon 116 000
Kadunud laste telefonile on võimalik teada anda kadunud lastest, nõustajad annavad esmased juhised situatsioonis käitumiseks ning viivad läbi esmase kriisinõustamise. Kadunud laste telefon teeb tihedat koostööd Politsei- ja Piirivalveametiga. Telefon 116000 töötab 24 tundi ning on kõigile helistajatele tasuta
Lisainfot leiad: www.lasteabi.ee

Kui Sa oled kogenud füüsilist, vaimset ja/või seksuaalset vägivalda, siis võid helistada üleriigilisel lühinumbril 1492 või otsida lisainfot www.naisteliin.ee.

Kõigil inimestel, kes on langenud hooletuse või halva kohtlemise, füüsilise, vaimse või seksuaalse vägivalla ohvriks, on õigus ohvriabile.
Iga inimene, kellele on põhjustatud kannatusi või tekitatud kahju, võib abi saamiseks pöörduda ohvriabitöötaja poole. Nad on koondunud sotsiaalkindlustusameti alla ja nende kontaktid leiad siit: www.sotsiaalkindlustusamet.ee/ohvriabi-ja-lepituskeskus/ või helistades infotelefonile 16 106
Eluliin on mõeldud kriisiseisundis inimeste aitamiseks ja emotsionaalseks toetamiseks.
  • Eestikeelne usaldustelefon 655 8088 on avatud iga päev (k.a riiklikud pühad) kell 19–07.
  • Venekeelne usaldustelefon 655 5688 on avatud iga päev (k.a riiklikud pühad) kell 19–07.
  • Võrgukodu: www.eluliin.ee.

Sõltuvusprobleemide korral
  • Uimasti ja HIV/AIDSi tasuta anonüümne tugitelefon 1707 annab asjakohast nõu nii eesti kui vene keeles iga päev kell 9.00–20.00.
    Helistamine on tasuta (ka mobiiltelefonilt).
  • Anonüümsed alkohoolikud. Abi saab infotelefonil 529 9955 ja e-postiga teenindus@aaestonia.com See e-posti aadress on kaitstud spämmirobotide vastu. E-posti aadressi nägemiseks peab olema JavaSkripti kasutamine olema lubatud.

Arstiabi infoliinid
  • Kiirabi telefon 112
  • Perearsti infoliin 1220 See on üleriigiline telefon, kus saab eesti ja vene keeles meditsiinilist nõu ööpäev ringi. Antakse nõu lihtsamate terviseprobleemide korral, esmaseks abiks ning vajadusel ka infot tervishoiukorralduse asjus. Helistaja isikut ei tuvastata, helistada ja nõu küsida võivad ka ravikindlustuseta inimesed.
  • Lastearsti infoliin 1599 Lapsevanemad saavad nõu iga päev kella 8.00–24.00. Kõneminut maksab 1 €; nõu annavad nii Tallinna lastehaigla kui ka pensionieas arstid.
  • Mürgistusteabe infoliin 16 662 Tööpäeviti kell 9.00–17.00 saab teavet mürgistuse, näiteks kodukeemia, ravimite vale manustamise ja laste mürgistusküsimuste kohta.

Politsei hädaabinumber 112.
Kliendiinfo telefon 612 3000 (E-R 8.00-19.00).

Hädaabinumber 112
Päästeala infotelefon 1524
Infotelefoni peamiseks eesmärgiks on vahendada päästeala infot, sh tuleohutusnõuanded, kodu turvalisus, päästeasutuste kontaktid ja päästeala tegevuste tutvustamine.

Keskkonnareostusest või keskkonnaalasest õigusrikkumisest teavitamise telefon 1313

Maanteeinfokeskus tasuta lühinumber 1510

Tarbijakaitseamet
Kui Sul on küsimusi, mis on seotud tarbija õigustega või soovid nõu, kuidas käituda, kui ostetud toode või teenus on osutunud ebakvaliteetseks, siis nõustab Sind tööpäeviti kell 8.00-16.30 tarbijakaitseameti nõuandetelefon 1330 ja 6 201 707

No comments:

Post a Comment