Tuesday, November 7, 2017

Üks kaunis aeg hakkab ümber saama

Aja liikumisel on imeline omadus – ta kipub käest kaduma ja eriti siis, kui on tegemist meeldivalt kasutatud ja käidud ajaga.

Peaaegu kuus aastat tagasi, täpsemalt 12. jaanuaril 2012, kinnitas tollane Toila vallavolikogu mind Toila vallavanema ametisse. Olin eelmise aasta kevadel lõpetanud tegevussuhte Riigikoguga, naasnud Kiviõli volikokku ja mis salata, võtsin aega rahulikult päev korraga.
Eelnenud aasta lõpupoole helistas maavanem, Toila mees Riho Breivel ja uuris, mis ma seal kodus istun ning palus mõelda, mis oleks kui kaaluksin Toilas vallavanema ametit.
Koht oli vabaks jäänud aasta lõpus, kui tollane vallavanem Jõhvi Gümnaasiumi direktoriks läks. Kogemust ja praktikat mul oli, niisiis mõtlesin, et hea oleks seda siis mitte raisku lasta.
Riho Breivel oli seda teemat arutanud ka Toila vallavolikogu liikmetega ja saanud positiivse vastuse. Mõtlesin, et miks ka mitte ja nii usaldati amet mulle.

Esimene tööpäev Toila vallavalitsuses oli reedel, 13. jaanuaril 2012.a. Sobilik päev igati ja pean kohe tunnistama, et teatud mõttes oli tegemist minu jaoks pehme maandumisega.
Toila vallasekretäri Jana Kanguriga alustasime 1993. aastal Kiviõli linnavalitsuses Eesti Vabariigi taassünni aegu mitte just kõige roosilisemates tingimustes, arvestades ka Ida-Virumaa tollast olukorda, töötasime kokku kaksteist aastat. See aitas siin kiiremini kohaneda ja kurssi viia uute tingimustega, valla elukeskkonnaga, inimestega.
Esmane mulje töökohast ja kaastöötajatest oli kohe hea ja on seda olnud kõik need pea kuus Toila vallavalitsuses töötatud aastat.
Osa töötajaid on küll erinevatel põhjustel vahetunud, küll aga enamus töötajatest jäänud algusajast ja koostöö, läbisaamine, üksteisemõistmine ning professionaalsus aidanud hoida lippu kõrgel.
Tänan teid selle eest !

Lisaksin siia juurde hea koostöö volikoguga. Mulle ei meenu, et volikogul ja vallavalitsusel oleks olnud suuri erimeelsusi erinevate toimingute osas, olgu need siis kaugeleulatuvad arenguplaanid, eelarvearutelud, valla majandamisega seotud asjaolud, milles rolli mängisid nii teed, ehitised, rajatised, suures plaanis haridus, kultuur, sport, sotsiaalvaldkond oma erisustega jne.
Kõigele leiti lahendused.
Suur tänu teile koostöö eest !

Loomulikult ei ole see kõik tulnud kergelt, sest kasutatav rahaline ressurss ei ole Kaval-Antsu kaabu, kust võiks lõpmatuseni raha välja tõsta. Seetõttu olid vast viimased aastad need, kus tuli tõsiselt asjasse süveneda ja tõsiselt otsustada, kuhu on kõige otstarbekam ja vajalikum rahalisi vahendeid paigutada.
Algusaastal tuli murda üks tõekspidamine – võlgu ei elata. Tõsi ta on, võlg on võõra oma, aga kui omal raha napib, miks siis mitte seda küsida sealt, kus on. Tänu vallavalitsuse ja volikogu koosotsustavusele ja teatud karismaatiliste liikmete energilisele toetusele, murdus jää ja nii mõnigi töö ja tegevus sai liikuma pandud.

Oleme eelnevalt vestelnud Toila seltsimajast, kuhu oli esmalt plaan buldooser külla saata. Remonditud maja on saanud uue hingamise ning andnud tänaseks meeldiva impulsi koostegevuseks, annab Toila alevikus elavatele ja kaugemalt tulijatele võimaluse osa saada kultuuriüritustest ja sisustada oma vaba aega, suhelda, mis pole mitte väheoluline just tänapäeva ühiskonnas.
Voka lasteaed Naksitrallid on täna kindlasti nii lastele kui lastevanematele meelitavam ja meeldivam koht, kui oli seda mõned aastad tagasi. Aga ega ka siin töö lõpe saavutatuga, ruumi edasi minna, veelgi paremaks ja kaunimaks saada on, ja seda ka tehakse.
Vahest raskemini liikus plaanide elluviimine Voka Rahvamajas, kus eelnevad plaanid nende koostamise aegu oleksid võimaldanud panna kogu maja uude kuube. Aga ka tänased võimalused kultuuriürituste läbiviimiseks, lisaks raamatukogu, noortekeskus ja perearst on uute võimalustega samm edasi eelkõige Voka elanikele. Usun, et eestlaslik jonn ja visadus leiab ka siin lahendused ja asja viiakse energiliselt edasi.
Üldkasutatavad kohendatud ning ehitatud laste- ja noorteplatsid nii Toilas kui Vokas annavad võimaluse toast välja tulla, oma energiat rakendada positiivsel viisil ja ka enda tervisega rohkem tegeleda.

Tänaseks on kolme naabervalla ühinemisel tekkinud uus omavalitsus – Toila vald. Toila on säilitanud oma nime, lipu, vapi ja oma kõige suurema väärtuse – inimesed.
See annab jõu ja julguse viia lõpule alustatud tööd ja tegemised nii siin, kui ka suure Toila valla teistes alustatud ja alustatavates ettevõtmistes.
Jõudu teile selleks uued tegijad! Üksteisemõistmist, tarka ja pragmaatilist meelt, suuri unistusi ja nende täitumist!
Edu, õnne ja kaunist aega edaspidiseks meile kõigile.


Austusega
Tiit Kuusmik

Toila vallavanem 2012-2017

No comments:

Post a Comment