Monday, November 5, 2018

Kui teeks jälle ühe näitemängu!?



Näitemängul on Toila vallas pikad traditsioonid – küllap on paljud kuulnud ja teavad, et juba ülemöödunud sajandi lõpus hakati Toilas kohalike meeste algatusel näitemängu tegema ja esimene maateatrimajagi ehitati 1882. aastal Toilasse. Eesvedajaks edumeelne ja kultuurilembene Abram Simon.

Nõukogude ajalgi oli Toila näitering aktiivne ja tegus ning teada-tuntud kaugemalgi, kui ainult omakandis.
Vahepeal jäi küll teatritegemine soiku, aga paar „sähvatust” on siiski olnud – 2011. aastal õnnestus üle pika aja lavastada ja Toila sadamas maha mängida kohalikel lugudel põhinev rahvatükk „Arborist ehk mere peale metsavahiks“, mille lavastas Lembit Prits. 
Juba aasta hiljem oli Lembitul uus tükk valmis saanud ja saalitäis publikut andis tunnistust sellest, et oma inimeste tehtud ja mängitud etendusi tullakse Toilas vaatama hea meelega. Seekord oli etenduse pealkiri „Asi pole tšellos” ja seal rullusid lahti 130 aasta tagused sündmused seoses Eesti esimese maateatrimaja ehitamisega.

Tänaseks on seis selline, et Lembit Pritsuga on kokkulepe uue näidendi kirjutamise ja lavale toomise osas ja seekord peaks lugu rääkima Toila vabatahtlike pritsumeeste elust.

Aga ega teatrit üksi tee. Seepärast kutsumegi kõiki huvilisi, kes tahaksid näitemängus kaasa lüüa, endast teada andma. Võib kirjutada või helistada, nii nagu mugavam on. Esimene kokkusaamine huvilistega toimub juba detsembris, et jaanuarist saaks alustada proovidega.
Osalema on oodatud huvilised ka Kohtla-Nõmmelt ja Kohtla kandist. Esialgu püüame proove teha erinevates kohtades, aga esietendus toimub siiski Toila seltsimajas – majas, mille Toila pritsumehed möödunud sajandi alguses endale ehitasid.

Ootame aktiivset kaasalöömist!
Osalemissoovist palume teada anda telefonil 53428705 või e-posti aadressil lea.rand65@gmail.com


Lea Rand



No comments:

Post a Comment