Monday, November 5, 2018

Õpime ka koolimajast väljas!


Miniturniir
Juba 15. hooaega toimetab Ivo Linna 5.-7.klassi õpilastele mälumängu Miniturniir. Toila Gümnaasiumi õpilased osalesid sellel 4. korda ja seni oleme naasnud suurepäraste tulemustega, esikoht ja kaks teist kohta. Selle aasta oktoobrikuus oli võistlustules läbi aegade noorim võistkond – Georg Markov(7. kl), Leenu Männi (6. kl), Maria Saveljeva (6. kl), Leonard Pentel (5. kl) ja Johan Jalonen (5. kl). Saatekogemus kevadel lindistatud saatest oli ainult Leenul, aga koos arutades leiti vastused ka raskematele küsimustele. Õpilasi valmistas ette ja lihvis meeskonnatööd mälumänguhuviline Ib Lamp.
Kirjasaadud punktisummade põhjal selgitatakse üldvõitjad alles mai lõpus kui on ära kuulatud viimane saade. Miniturniiri saab kuulata ja Toila kooli punkte teistega võrrelda Lastejaam.ee lehel.



Matkalaager
Õpilaste vaba aja sisustamiseks, uute teadmiste ja oskuste saamiseks tegutseb Toila Gümnaasiumis matkaring. Aprillis alustasime pankranniku matkaga. Lapsed matkasid mere kaldal viimasel lumel ja õppisid seejärel järskudel nõlvadel köitega julgestust, ülesronimist ja laskumist. Oma teadmisi ronimises on lihvitud ka Kohtla-Nõmmel.
20.-21. oktoobril toimusid Aegviidus Alutaguse Matkaklubi eestvedamisel I Eesti laste- ja noorte meistrivõistlused jalgsimatkatehnikas. Toila valda esindasid Toila Gümnaasiumi ja Kohtla-Nõmme Kooli õpilased.
Kuigi emad-isad kartsid lapsi hilissügisel saata ööbimisega välilaagrisse, ilmad ikkagi heitlikud ja ööd külmad, siis osalenud matkasellid näitasid end parimast küljest.


Esimene päev kulus matkatehniliste elementide õppimiseks ja rajaga tutvumiseks. Meeskonnad harjutasid koostööd ja julgestusvõtteid. Pimeda saabudes enam metsa ei lubatud minna ja siis sai lõkke ääres sõlmi õppida. Öö telgis oli soe, ahjuvalve jaotati ära enne keskööd ja väga väsinud kaaslaste eest valvasid suuremad sõbrad.
Võistluspäev algas varakult, enne hommikusööki loositi stardijärjekord ja siis olid mõtted ainult võistlusrajal. Võisteldi sõlmede tegemises, liikumises tugiköitel, jõe ületamises, nõlvalt laskumises ja telgi püstitamises. Igas punktis ootas võistlejaid range kohtunik, kes jälgis julgestust ja tehniliste elementide õiget sooritamist, ka aeg oli oluline. Kõik võistkonnad said ülesannetega kenasti hakkama, katkestajaid ei olnud. Lastele meeldis võistelda, saadud kogemusi saavad nad tulevikus rännates ära kasutada ja mõned sõlmed on vajalikud ka igapäevaelus. Kõige nooremate, Väikeste nõmmekate jaoks oli terve rada raske katsumus, aga ka nemad said hakkama!
Tulemused kuulutas kohtunikekogu välja peale täpset punktiarvestust.
Toila kooli õpilane Mikk Põllumäe saavutas noorte arvestuses 1. koha ja Maria Saveljeva ja Rene Loide said laste arvestuses 3. koha.
Uued matkajad on oodatud, jälgi infot koolis ja tule saama uusi tarkusi!



Maire Aul
Toila Gümnaasiumi huvijuht






No comments:

Post a Comment