Tuesday, March 12, 2019

Geeniproovi saab alates 1. märtsist anda Narva Astri Keskuse Apteegis!



Eestimaalaste suure toetuse tõttu 2018. aastal toimunud 100 000 uue 
geenidoonori kogumise projektile on riik eraldanud vahendid uute 
geenidoonorite jätkuvaks kaasamiseks 2019. aastal. 
Alates selle aasta 1. märtsist saab oma geeniproovi anda ka Narva Astri 
Keskuse Apotheka apteegis.
2018. aasta tulemused näitavad, et eestimaalaste huvi geenidoonoriks saamise vastu on väga suur. Üheksa kuuga liitus Geenivaramuga üle 100 000 uue geenidoonori. Kokku on praeguseks Geenivaramus üle 150 000 inimese andmed ehk ligi 15% Eesti täiskasvanud elanikkonnast. Käesoleval aastal on võimalik liituda veel 50 000 eestimaalasel.
Ida-Virumaal on geenidoonoriks saamise nõusoleku digitaalselt allkirjastanud üle 2400 inimese, kuid kõik ei ole veel jõudnud oma vereproovi anda. Nüüd on selleks hea võimalus, kuna apteegis toimub geenidoonorite vastuvõtt õhtupoolsel ajal ja laupäeviti.
Kõikidele geenidoonoritele on kavas teha geenianalüüs - teisisõnu saavad nad endale tulevikus personaalsed geenikaardid. Geenikaardi alusel saab hinnata inimese personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.
Eesti riik on alustanud koostöös teadlaste ja meedikutega infotehnoloogiliste lahenduste loomist eelnevalt mainitud geeniandmete kättesaadavaks tegemiseks tervise infosüsteemi kaudu. See annab kõigile geenidoonoritele võimaluse tutvuda oma personaalsete geneetiliste riskidega ning nende nõusolekul saavad arstid kasutada geeniinfot tulevikus haiguste ennetamiseks ja raviks.
INFO GEENIDOONORILE

Geenidoonoriks saamiseks on vaja allkirjastada nõusolekuvorm veebilehel geenidoonor.ee või paberil geeniproovide kogumispunktis ning anda vereproov (üks väike katsuti veeniverd).

Narva elanikud saavad alates 1. märtsist oma vereproovi anda Astri Keskuse Apotheka apteegis E-R 16.00-19.00 ja L 11.00-16.00
Lisaks saab Ida-Virumaal oma geeniproovi loovutada
Narva ja Jõhvi SYNLABis E-N 11-15, R 9-12
või Jõhvi Qvalitas Arstikeskuses E-N 8-16, R 8-13

Proovi andmiseks eelnevalt aega broneerima ei pea. Võimalusel tuleks olla 4 tundi söömata.
Geenidoonoriks võivad saada kõik eestimaalased, kes on vähemalt 18 aastat vanad ja kes pole juba varem liitunud Geenivaramuga. Kõrge vanus ega haigused pole takistuseks.

Lisainformatsiooni saate veebilehelt geenidoonor.ee,
helistades Geenivaramu infotelefonile 520 6959 tööpäeviti 9-17
või kirjutades info@geenidoonor.ee




No comments:

Post a Comment