Thursday, June 21, 2012

Eesti maaraamatukogude töötajad said kokku Alujoal

XXI maaraamatukogutöötajate suveseminar on selleks korraks läbi.
13.-15. juunil said maaraamatukogude töötajad üle Eesti kokku Ida-Virumaal, Toila vallas, Alujoa Puhkekeskuses.


Kolme päeva sisse mahtusid erialajutud ja -loengud – KM raamatukogude nõunik Meeli Veskus rääkis raamatukogude päevaprobleemidest, Tallinna Ülikooli Kasvatusteaduste Instituudi dotsent Maria Tilk rääkis SÕNA jõust, sellest, kuidas sõnaga võib teha midagi väga head, aga ka väga halba; luuletaja ja tõlkija Igor Kotjuh tutvustas kaasaegset vene kirjandust.

Üks osaleja, Sauga raamatukogu juhataja, jagab laagrimuljeid järgmiselt:
“Õhtul pannakse laagerdajate vaimuteravus proovile lõbusas viktoriinis Ida-Virumaa kohta, kus õigesti vastajaile jagatakse lahkelt kinkekaarte stiilis "romantikapakett kloostri taga metsas", "pool koksi poolkoksimäelt" ja tasuta sissepääs kaevandusmuuseumi (pilet tuleb lunastada ainult uuesti maa peale pääsemiseks!). Õhtusöögi järel esitavad kokkutulnud raamatukogulised agitkavad teemal “Kuidas propageerida väärtkirjandust?”, žüriis Toila vallavanem, härra nimega Tiit ja... Jõuluvana isiklikult! Nalja saab kõvasti, kahjuks ei filmita seda kõike üles, kuna rahva ette tuuakse vägagi teravmeelseid ja vaimukaid ideid ning ka lausa etendusi. Jõuluvana otsustab esikoha anda Hiiumaa esindajale, kelle idee on propageerida eesti väärtkirjandust kui eneseabikirjandust. Üllatusena esines meile kaks kolmandikku žüriist (Jõuluvana läks igaks juhuks koju oma memme juurde) laulu ja kitarrimänguga.” 


Üks päev kulus tutvumiseks Ida-Virumaaga - külastasime Kohtla-Nõmme Kaevandusmuusemi, kus saime koos staažikate kaevuritega üsna korraliku ettekujutuse sellest, kuidas maa-alune töö käib; silmale ja hingele pakkus palju elamusi Pühtitsa Jumalaema Uinumise Nunnaklooster Kuremäel; käisime vaatamas Kurtna ja Vaivara raamatukogusid - viimases oli tore võimalus kohtuda tänavuse Virumaa kirjandusauhinna laureaadi, Andre Hvostoviga; ekskursioon Sillamäe linnas oli suurele osale osalejatest esimene tutvus selle omapärase linnaga.

Õhtune kultuuriprogramm koos folklooriansambliga Suprjadki andis omaette elamuse ja võimaluse ka endal kaasa lüüa. Lisaks veel hommikused-lõunased-õhtused "ümarlaua"jutud kolleegidega ja viimasel päeval Toila raamatukogu külastus ja jalutuskäik kaunis Oru pargis.


Meile, korraldajatele, olid need päevad küll pingelised, aga palju positiivseid emotsioone pakkuvad.
Maaraamatukogude sektsiooni leheroheline lipp koos järgmise suveseminari korraldamise auga said üle antud Läänemaale!

Lea Rand

No comments:

Post a Comment