Thursday, June 21, 2012

Kes saavad avatud elektriturul müüjaga lepinguid sõlmida?

Viimaste kuude jooksul on meilt palju küsitud: kes ikkagi saavad 2013. aastast avatud turul elektrimüüjaga lepingu sõlmida? Meie seekordne infokiri annab sellele küsimusele vastuse.


Praegu, suletud elektriturul, on elektrimüük ja võrguteenus teineteisega hästi tihedalt põimunud. Elektri tarbimiseks on teil tarvis ainult ühte võrgu- ja elektrilepingut, mis katab mõlemat teenust. Avatud elektriturul see muutub. Elektrienergia osas tekib konkurents ja valikuvõimalus, võrguteenus jääb aga endiselt loomulikuks monopoliks, sest mitut paralleelset elektrivõrku on majanduslikult ebamõistlik ülal pidada. Seetõttu on teil avatud turul kaks eraldi lepingut – enda valitud elektrimüüjaga sõlmitud elektrileping ja teie elukoha võrguettevõtjaga sõlmitud võrguleping.

Elektrilepingu saab sõlmida võrgulepingu omaja
Turu avanemise eel tuleks meeles pidada lihtsat põhimõtet – elektrimüüjaga saavad lepingu sõlmida kliendid, kelle nimel on kehtiv võrguleping. Teisisõnu, kui tarbite täna elektrit ja saate Eesti Energialt elektriarveid enda nimele, olete ka võrgulepingu sõlminud enda nimele ja saate juba sel sügisel elektrimüüjat valida. Oma võrgulepingu andmete kontrollimiseks soovitame kasutada Eesti Energia e-teenindust aadressil
www.energia.ee.

Võrgulepinguid võib teil olla ka rohkem kui üks. Paljudel eestimaalastel on lisaks põhielukohale oma maamaja, üürikorter või suvila. Avatud turul on neile kõigile võimalik valida erinev elektrimüüja. Samuti võib kõigile tarbimiskohtadele elektrit osta vaid ühelt müüjalt – ka siis, kui need paiknevad eri võrguettevõtjate (näiteks Elektrilevi või Imatra) piirkondades.

Elektrilepingu saab sõlmida ka volituse alusel
Üsna levinud on olukord, kus elektri- ja võrguleping on sõlmitud vanemate nimele, kuid elektriarveid maksavad lapsed või lapselapsed. Kui vanemad soovivad anda oma lastele või lastelastele õiguse müüjat valida, ei pea nad tingimata võrgulepingut ümber sõlmima. Siin on abiks volitused. Volitus on mugav võimalus eakamatele, kes ei tunne end internetis koduselt, aga ka näiteks üürikorteri omanikele, kes saavad nõnda lubada üürnikul elektrimüüjat valida. Elektrilepingu sõlmimise volitusi saab Eesti Energias vormistada sügisel, kui algab meie avatud turu elektripakettide müük.

Elektrilepingu sõlmimine ühistu või haldusfirma kaudu
Kuid kes valib müüjat siis, kui klient suhtleb ja arveldab Eesti Energiaga ühistu või haldusfirma kaudu? Sellises olukorras saab elektrilepingu sõlmida ühistu või haldusfirma. Kuna elektrimüüja sõlmib ühistu või haldusfirmaga ühe lepingu, on ka hind ja tingimused kõikidele ühistu liikmetele või haldusfirmaga seotud tarbijatele samad. Seepärast on oluline, et tarbijad, keda elektrileping puudutab, osaleksid pakkumiste võrdlemisel ja otsustamisel.

Avatud elektrituruga kurssiviimiseks soovitame külastada Eesti Energia kodulehte. Oleme seal avanud 2013. aastale pühendatud
lehekülje, kus saate vaadata lühikest videoklippi avatud turu toimimise kohta, lugeda elektribörsist ja turuhinnast ning vaadata ka tänast elektri hinda börsil. Ühtlasi on just nüüd õige aeg meie e-teeninduses oma kontaktandmete ja volituste kontrollimiseks. Ajakohased andmed on vajalikud, et sügisel, kui alustame elektripakettide müüki, jõuaks oluline info muudatustest ja pakkumistest teieni õigeaegselt.

No comments:

Post a Comment