Thursday, June 21, 2012

Jälle aasta mööda läinud, küll oleme me palju näinud, käinud...

September algas ootusärevalt. Punaste nakside lapsed olid jõudnud Naksitrallide lasteaaia koolieelsesse rühma.
Iga õpetaja eesmärgiks on teha lastele õppeaasta huvitavaks. Planeerisime sellesse aastasse rohkem õuesõpet, väljasõite.
Ka meie õpetaja abi Nelli võttis väga aktiivselt osa meie sõitudest ja tegemistest. Eriti meeldis lastele see, kuidas tädi Nelli neid hommikuti putru meelitas sööma. Sellised rõõmsad pudrunäod panid ka neid lapsi putru sööma, kes seda muidu väga ei armastanud.

Detsembrikuu ja jõuluaeg oli lasteaiaperele kõige kiirem aeg. Päevad olid täis erinevaid töid ja tegemisi: rühmaruumid vajasid kaunistamist, jõulukaardid ja –kingitused meisterdamist, piparkoogid küpsetamist ja jõuluvana jaoks tuli luuletused selgeks õppida.
Jõulude eel külastasime Avinurme puiduaida jõulumaad. Lapsed tutvusid puidust valmistatud erinevate tööriistadega, said mängida puidust mänguasjadega, neile jutustati muinasjuttu, koos jõulumemmega meisterdasid jõuluehteid, lapsed õppisid leivategemise kunsti ja jõuluhõnguline lõunasöök oli väga maitsev. Peale jõulumaad oli võimalus külastada ka Avinurme koolimaja ja õpilaste jõululaata. Lapsed rõõmustasid, et ei pea sellel päeval magama. Tagasisõidul olid aga kõik väsinud, kuid rahulolevad ja enamasti kõik jäid ka sõidu ajal magama.
Jõuluootust käisime viimas ka Toila Spa hotelli töötajatele ja külalistele oma väikese kontsertiga. Kõik suured ja väikesed Naksitrallid olid andnud panuse, et soetada lasteaiale Muhvi auto.
Väga meeldejääv oli väljasõit Iisaku koduloomuuseumisse ja huvitav loodusretk matkarajal.
Erinevate matkarajade läbimine lasteaia õuealal, pakkus põnevust ja avastamisrõõmu: sügisel koos lapsevanemaga õueala erinevate puude lehtede korjamine ja herbaariumi valmistamine; talvel taskulampidega „Otsi helkurit“ matkaraja läbimine tekitas elevust; kevadine matkarada „Kevadet otsides“ viisime läbi koos siniste naksidega, kus punased naksid said olla väiksematele toeks ja nõuandjaks ning aprillis linnu matkarajal sai nii mõnigi lind lapsele tuttavamaks. 
 

Õppeaasta möödus meil teatritegemise ja teatris käimise tähe all. Laste ettepanekul korraldasime rühmas karnevalipäeva, kus lapsed pidid oma tegelaskuju ka teistele tutvustama. Sama ülesanne oli rühma kõigil töötajatel. Lapsed oskasid hästi saladust hoida ja kostüüme saime alles karnevalipäeva hommikul näha. Meie rühma karnevalihommikut käisid ka teised maja suured ja väikesed uudistamas.
Õppeaasta jooksul õppisime mitu näidendit, milledega esinesime nii lapsevanematele kui ka lasteaiaperele.
Lapse tahe esineda talendipäeval oli nii suur, et ta koos vanemaga mõtles valmis etteaste ja kostüümi. Talendipäeval ei osalenud ainult kaks rühma last.
Sõbrapäeval kutsusime endale külla Naerumere kõige vanema rühma, et lapsed saaksid tuttavaks oma uute koolikaaslastega. Kevadel tegime vastukülaskäigu. Lapsed said koos lustida ja olid väga rõõmsad uute sõprade üle.
Väga vahvad olid kohtumised Noorteühing Eesti 4H noortega ja Toila gümnaasiumi muusikakooli õpetaja ja noortega ning avastamisrõõmu pakkusid RMK projektid.
Lapsed osalesid ka erinevatel joonistusvõistlustel ja tervisenädala joonistustest, teemal „Teeme sporti“, panime spordihoone mängutoas üles näituse.
Kuna oleme Tervist edendav lasteaed, siis toimus kevadel meie majas tervisenädal. Kogu lasteaiapere sai igal hommikul saalis ühise virgutusvõimlemise ajal kokku. Nädala jooksul mängisime liikumismänge, sõitsime rattaga, tegime palju õuesõpet, osalesime aeroobika päeval Voka spordihoones ja käisime Konju kitsefarmis, see päev oli meil kõndimispäevaks nimetatud.
Oleme saanud lastega huvitavates kohtades käia, põnevates tegevustes osaleda, läbi mille lapsed on saanud teadmisi, suhtlemis- ja esinemiskogemusi.
Kõik, mida laps kogeb, talletub alateadvusse. Kui laps on saanud kindluse, mõistmise, empaatiavõime ja täiskasvanute toetuse, siis on see vundament, millele edaspidi toetuda ja võtta vastu õigeid otsuseid.


Me täname punaste nakside lapsevanemaid, kelle abil ja toetusel saime piisavalt teatrikülastusi ja muid väljasõite planeerida, kes tulid meie plaanide ning mõtetega kaasa ja aitasid igati.
Viimane tähtis sündmus meie rühma jaoks oli 1. juunil. Olime selleks ajaks istutanud vanemate toodud pärna puu, mis jääks sellest rühmast meenutuseks lasteaia hoovi. Tegime majale kingituse klaas vitraazile kõikide laste nimedega. Lõpupeo viimane osa oli lastel lubaduste andmine ja oma nimega õhupalli taevasse saatmine.


KALLIS PUNASE RÜHMA NAKS
SOOVIME SUL LENDUTÕUSUKS SOOJA TUULT,
HELLITAVAID KULDSEID KIIRI PÄIKESELT JA KUULT.
ET SAAKSID MINNA AINULT MÖÖDA RÕÕMSAID TEID,
ET MÄLETAKSID LASTEAEDA, SÕPRU JA KA MEID!

Helle Mänd ja Berit Paun
Voka lasteaia Naksitrallid punaste nakside õpetajad




No comments:

Post a Comment