Monday, January 28, 2013

Uut sotsiaalvaldkonnas

Aasta 2013 toob endaga kaasa mitmeid muudatusi sotsiaalvaldkonnas. Lisaks riiklikul tasandil toimunud seadusemuudatustele on jõustunud ka mitmed uuendused Toila vallas, muuhulgas on värskendatud sotsiaaltoetuste maksmise ja hooldaja määramise kordasid. Järgnevalt olulisemad muudatused Toila valla õigusaktides.

Sotsiaaltoetused Toila vallas
Alates 1. jaanuarist jõustus Toila Vallavolikogu määrus „Sotsiaaltoetuste taotlemise, määramise ja maksmise kord“, mis sätestab Toila valla eelarvest makstavate toetuste taotlemise, määramise ja maksmise tingimused. Olulise muudatusena on lisandunud uus toetuse liik – laste spordi- ja puhkelaagrite ja klassiekskursioonide maksumuse kompenseerimine vähekindlustatud peredele.
Valla eelarvest makstavaid toetusi saavad taotleda inimesed, kelle elukoht rahvastikuregistri järgi on Toila vallas. Toetused jagunevad kolme gruppi: sissetulekust mittesõltuvad, sissetulekust sõltuvad ning sihtgrupist sõltuvad toetused.
Sissetulekust mittesõltuvad toetused on sünni- ja matusetoetus.
Sünnitoetuse suurus on 260 eurot ning seda makstakse lapse vanemale, kelle elukoht lapse sünnimomendil on (rahvastikuregistri järgi) Toila vald ning tingimusel, et laps elab toetuse taotlejaga samal aadressil. Sünnitoetust saab taotleda kuue kuu jooksul pärast lapse sündi. Matusetoetuse määr on 160 eurot ning seda makstakse isiku surma korral, kelle elukohaks oli (rahvastikuregistri järgi) Toila vald.
Sissetulekust sõltuvate toetuste määramisel võetakse arvesse perekonna sissetulekuid. Sissetulekute hulka arvestatakse kõik netotulud (sealhulgas ka pensionid, riiklikud peretoetused ja elatis), välja arvatud ühekordsed sotsiaaltoetused (nendeks on näiteks toimetulekutoetus, riiklik puudega inimese sotsiaaltoetus, vallavalitsuse poolt määratud ühekordne sotsiaaltoetus). Sissetulekust sõltuvaid sotsiaaltoetusi makstakse reeglina isikutele, kelle perekonna sissetulek esimese pereliikme kohta on väiksem kehtivast palga alammäärast ja iga järgmise pereliikme kohta väiksem kui 80 protsenti kehtivast palga alammäärast. Aastal 2013 on Eestis kehtiv töötasu alammäär 320 eurot kuus.
Toetuse saamiseks tuleb esitada sotsiaalspetsialistile vormikohane avaldus (avalduse blankett on saadaval Toila valla kodulehel www.toila.ee ning vallavalitsuses kohapeal). Avalduses põhjendab taotleja toetuse saamise vajadust ning lisab kuludokumendid (nt ravimitoetuse taotlemisel ravimite ostutšekk). Avalduse esitamisel tuleks jälgida et sündmusest, millega seoses toetust taotletakse, ei oleks möödunud rohkem kui kolm kuud, sest kompenseeritakse vaid avalduse esitamisele eelnenud kolmel kuul tehtud kulutused.
Toetuse suurus sõltub Toila valla eelarvest sotsiaaltoetusteks eraldatud vahenditest, toetuse piirmäärast, taotleja leibkonna sissetulekutest, varanduslikust seisust, eluasemekuludest ning taotleja vajadustest. Toetuse määramise otsustab vallavalitsus sotsiaalspetsialisti ettepanekul.
Sissetulekust sõltuvad toetused on järgmised:
  1. toetus huvialakooli või lasteaia õppemaksu kompenseerimiseks kuni 4,50 eurot lapse kohta kuus;
  2. toetus kooliaasta alustamisega seotud kulutuste (koolitarbed, ranits, spordiriided ja –jalanõud) kompenseerimiseks kuni 32,50 eurot lapse kohta aastas;
  3. toetus lasteaias, üldhariduskoolis või põhikooli baasil kutsekoolis õppiva õpilase lõunasöögi maksumuse kompenseerimine kuni 1 euro lapse kohta päevas;
  4. toetus ravimite ja raviteenuste (retseptiravimid, visiiditasud, voodipäeva maksumus jms) maksumuse kompenseerimiseks kuni 100 eurot isiku kohta aastas;
  5. toetus küttepuude maksumuse osaliseks kompenseerimiseks kuni 193 eurot leibkonna kohta aastas;
  6. toetus sotsiaal- ja tervishoiuteenustega seotud sõidukulude kompenseerimiseks kuni 100 eurot aastas;
  7. toetus eluruumi kohaldamisega seotud kulutuste kompenseerimiseks kuni 130 eurot leibkonna kohta aastas;
  8. toetus laste spordi- ja puhkelaagrite ning klassiekskursioonide maksumuse osaliseks kompenseerimiseks 75% laagri või ekskursiooni maksumusest, kuid mitte rohkem kui 50 eurot lapse kohta aastas.
Sihtgrupist sõltuvaid toetusi on kolm:
  1. Sõidukulude kompenseerimine Ida-Virumaal (väljaspool Toila valda) üldhariduskoolis alg-, põhi- või keskharidust omandavatele õpilastele. Toetuse saamiseks tuleb esitada sotsiaalspetsialistile avaldus koos süstematiseeritud sõidupiletitega, millel on loetavad kuupäev, maksumus, sõidumarsruut ja kellaaeg. Kompenseeritakse kahel viimasel kuul kooli ja sealt tagasi elukohta sõitmiseks kasutatud piletid, arvestusega üks edasi-tagasi sõit päevas. Nädalavahetustel, koolivaheaegadel jm õppetöö välisel ajal kasutatud sõidupileteid ei kompenseerita.
  2. Jõulutoetus peredele, kus on 4 või enam alaealist last. Toetuse saamiseks tuleb lapsevanemal esitada vallavalitsusele avaldus hiljemalt 5. detsembriks. Toetuse suurus sõltub valla eelarves sotsiaaltoetusteks eraldatud vahenditest ning toetust taotleva pere laste arvust.
  3. Mitterahaline jõulutoetus üle 80-aastastele eakatele.

Hooldaja määramine
Alates 1. jaanuarist jõustus Toila Vallavolikogu määrus „Täisealisele isikule hoolduse seadmise ja hooldaja määramise ning hooldajatoetuse maksmise kord”.
Alates käesolevast aastast ei seata enam hooldust isikutele, kellel on olemas perekonnaseaduse alusel ülalpidamiskohustusega isikud. Vastavalt perekonnaseaduse § 96 on ülalpidamiskohustusega isikuteks täisealised esimese ja teise astme ülenejad (vanemad, vanavanemad) ja alanejad (lapsed, lapselapsed) sugulased.
Samuti ei määrata hooldajat isikule, kelle toimetulekut on võimalik tagada Toila Vallavalitsuse poolt korraldatavate sotsiaalteenuste, sotsiaaltoetuste, vältimatu sotsiaalabi või muu abi osutamise teel.
Erandkorras määratakse hooldaja isikule, kellel on olemas seadusjärgsed ülalpidajad, järgnevatel juhtudel:
  1. hooldusvajaduse hindamise tulemusena selgub, et hooldatav vajab puudest tulenevalt kõrvalabi ööpäevaringselt;
  2. isik vajab pidevat järelevalvet vaimse seisundi tõttu.
Hooldajaks võib määrata teovõimelist isikut, kelle elukoht on Toila vallas. Hooldajaks ei määrata isikut, kellel on raske või sügav puue.
Uues hooldaja määramise korras on täpsustatud ka hooldaja kohustused. Nendeks on:
  1. piisava kõrvalabi ja juhendamise tagamine hooldatavale, kes ei tule igapäevatoimingutega ise toime;
  2. ohutuse tagamine hooldatavale, arvestades tema füüsilisi ja vaimseid võimeid;
  3. sotsiaalspetsialisti teavitamine, kui hooldusega seoses on tekkinud probleemid;
  4. sotsiaalspetsialisti teavitamine, kui hooldatava hooldusvajadus on lõppenud või kui edasine hooldus on muutunud võimatuks.
Hooldusvajaduse hindamiseks teeb sotsiaalspetsialist hooldatavale kodukülastuse ning viib läbi hindamisintervjuu, mille alusel tehakse kindlaks, mil määral ja millistes tegevustes hooldatav kõrvalabi vajab.
Hooldajatoetus on igakuiselt makstav rahaline toetus, mis määratakse puudega inimese hooldajale hooldamisega seotud lisaväljaminekute osaliseks kompenseerimiseks. Hooldajatoetuse maksmist alustatakse hooldaja määramise otsuse tegemisele järgnevast kuust ning seda makstakse vallavalitsuse korraldusel märgitud tähtajani, milleks on üldjuhul hooldatava puude raskusastme kehtivuse lõpptähtaeg.
Hooldajatoetuse määr aatal 2013 on raske puudega hooldamise eest 15,40 eurot ning sügava puudega inimese hooldamise eest 25,60 eurot kuus.
Juhul, kui hooldajaks määratud isik on tööealine, kuid puudega isiku hooldamise tõttu ei saa tööl käia, maksab vallavalitsus vajadusel sellise isiku eest sotsiaalmaksu.
Enne 1. jaanuari 2013 seatud hooldused kehtivad kuni korraldusel märgitud tähtajani, kuid mitte kauem kui 30. aprillini 2014 a. Nimetatud tähtaja möödumisel lõppevad kõik enne 1. jaanuari 2013 seatud hooldused ning vajadusel seatakse uus hooldus kehtiva korra järgi.
Lisaks käesolevas artiklis väljatoodule on aastal 2013 plaanis käivitada ka koduhooldusteenus, mis on suunatud puuetega ja eakatele isikutele nende igapäevase toimetuleku parandamiseks. Sellest pikemalt aga edaspidi.

Parimate soovidega
Ilona Säde
sotsiaalspetsialist

No comments:

Post a Comment