Wednesday, February 20, 2013

Naksitrallide talispordinädal

Voka lasteaed Naksitrallid on tervist edendav lasteaed. Siin pööratakse suurt tähelepanu laste tervist mõjutavatele aspektidele, sealhulgas ka mitmekülgsele liikumistegevusele. Lisaks tavapärastele liikumistundidele lasteaia saalis-õues, käivad lapsed ka kord nädalas Sillamäe lasteaias ujumas. Harjumuseks on saanud ühine hommikvõimlemine ning õhtupoolikul saavad 5-7aastased lapsed rahvatantsu harrastada. Suurepäraseks sportimisvõimaluseks on lasteaia lähedal asuv spordihoone, mida kasutatakse nii liikumistundide mitmekesistamiseks kui ka suuremate spordiürituste läbiviimiseks. Lasteaia õppeplaani mahub palju erinevaid sportlikke tegevusi. Sealhulgas ka talispordinädal, mis seekord 20.-24. jaanuaril aset leidis. Pidulikult, Naksitrallide laulu saatel, tõusis masti lasteaia lipp. Iga rühma lipu jaoks ehitasid lapsed oma lumest torni. Nõnda kaunistasid värvilised rühmalipud nädala jagu rühmaesist.
Rõõmsal meelel sai aktiivne tegevus alguse. Üheskoos valmistati ette hokiväljak, kus sai esimest korda hokimängu elamust nautida või hoopis oma oskused proovile panna. Õhtul pimedas aga toimus maastikumäng „Otsi helkurit“, kus osalejad pidid taskulambi abil üles leidma metsa alla peidetud helkurid. Selline mäng pälvis lastepoolse mitmekordse heakskiidu ja rõõmukilked.
Talispordinädala kolmas päev kuulutati suusa-kelgupäevaks, kus väiksemad lapsed said mäe pealt liugu lasta ja suuremad lasteaia hoovis suusaringe teha. Aitäh Meelisele, kes meie suusarajad korras hoiab.

Programmist ei puudunud ka matkapäev. Väiksematele jalgsimatk ja koolieelikutega sai ette võetud suusamatk. Suusamatkal said osaleda kõik vanema rühma lapsed, sest lasteaial on olemas rühma jagu suusavarustust. Talvised suusatunnid on saanud traditsiooniks ja seetõttu on esmane suusakogemus juba alates 5. eluaastast mudilastel ka olemas. Nõustun Eve Sepperiga, kes Õpetajate lehe artiklis „Kas põhjamaal elav laps peab oskama suusatada?“ arvab, et lapsed peaksid suusakogemuse saama juba lasteaias, sest hea liikumisvilumusega lapsed on koolis vaimselt ja sotsiaalselt tegusamad ning edukamad. Heameel on tõdeda, et meie lasteaias see nii ongi. Paraku iga asi vananeb ja kulub, sellepärast on meie suureks sooviks saada lisaks uut ja kaasaegset varustust. Soovime anda ka edaspidi lastele teadmise, et suusatada on tore. Suuskadel matkamine pakkus lastele palju põnevust. Laste võimed on erinevad ja on loomulik, et matkal tekivad nii väsimus kui trots. Kuid üksteist toetades, motiveerides ja abistades sai planeeritust pikem matkarada kõikide poolt läbitud. Peale matka rühma terrassil sooja terviseteed nautides ja tunnustavaid sõnu kuuldes, võisid kõik enda üle uhked olla.
Viimasesse päeva mahtusid aga sportmängud lumes. Siin sai sõbraga mõõtu võtta kelguvedamises ja -lükkamises, hokislaalomis kui ka „võlukepikeste“ peitmises ja nende leidmises. Selle juurde ports pingutusi, naeru ja rahulolu.
Meie talispordinädalal kaotajaid ei olnud. Töötajadki said talispordinädalalt motivatsiooni suusatamiseks. Teadagi on väikesele lapsele tähtis eeskuju. Seega eriline aitäh Juliele, Milvile, Urvele ja Maretile. Võitsid kõik, nii suured kui väikesed. Niimoodi süstime me lastesse spordipisiku ja loodame, et see püsib ka koolieas ja kauemgi veel.
Tiina Luik
muusika- ja liikumisõpetaja
Fotod: Urve Niisuke

No comments:

Post a Comment