Wednesday, October 8, 2014

Akadeemilisust rõhutades

Toila valla õpilased on teada-tuntud kui väga mitmekülgsed õpilased. 
Õppeaasta jooksul on osaletud spordivõistlustel, omaloomingukonkurssidel, laulu- ja tantsukonkurssidel.
Parimatest parimad pääsesid sel aastal maakonna piirest kaugemalegi (sportlased suusasprindi MM-le, lauljad-tantsijad Suurele Peole, eriandekad vabariiklikule kunstiolümpiaadile, etluskonkursile, esseekonkursile). Kiitus ja tänu tublidele lastele, toetavatele vanematele ja innustunud juhendajatele-õpetajatele!
2010. aastal vastu võetud põhikooli- ja gümnaasiumiseadus sätestab, et gümnaasiumi lõpetamiseks tuleb lisaks kolmele riigieksamile sooritada koolieksam ja uurimis- või praktiline töö ning põhikooli lõpetamiseks tuleb lisaks kolmele lõpueksamile sooritada õppeaineid lõimiv loovtöö.
Kuna seadus puudutas otseselt selleaastaseid lõpetajaid, siis töötasid Toila kooli tublid õpetajad välja kiiresti vastavad juhendid, et õpilastele ei tuleks viimasel, lõpetamise aastal „suuri üllatusi“ ning lõpetamiseks vajalikud tingimused oleksid varakult täidetud. Selleks sai tehtud mitu muudatust juba traditsiooniks kujunenud õppetöös – 8. klassi üleminekueksami asendasime loovtöö tegemise kohustusega ja üleminekueksami viisime 7. klassi; 11. klassi üleminekueksami asendasime uurimis- või praktilise töö sooritamisega ja koolieksam jäi 12. klassi (keemia ja geograafia puhul ka 11. klassi).
Valmistamaks ette noori kutse- või kõrgkooliõpinguteks, otsustasime 3. kooliastme loovtööde esitlused ja gümnasistide uurimistööde kaitsmised muuta eriliselt olulisteks ning nimetasime need õpilaskonverentsideks. Õpilaskonverentsid on kujunemas traditsiooniks ja sellel õppeaastal toimuvad need juba kolmandat korda. Kaitstud tööde kohta saab lähemalt lugeda Toila gümnaasiumi kodulehelt „õppetöö“ alt (http://toila.edu.ee/?valdkond=oppetoo&sisu=uurimustood).
Selleks, et 8. klassi õpilased oleksid õpilaskonverentsil valmis oma töid 7.‒9. klassi õpilaste ees esitlema, tuleb neid selleks varakult ette valmistada. Seepärast toimus eelmisel aastal esmakordselt mini-õpilaskonverents, kus oma loovtöid tutvustasid 3. klassi õpilased: kes oli teinud uurimistöö, kes tutvustas korraldatud üritust. Kui gümnasistide ja 3. kooliastme loovtööde juhendajateks on meie oma õpetajad, siis 1. kooliastme õpilaste juhendajateks olid kevadel peale õpetajate ka mitmed tublid lapsevanemad.
Käesoleval õppeaastal plaanime ka 2. kooliastme lõpuklassi ehk 6. klassi õpilastega jõuda minikonverentsini, kus nad tutvustavad iseseisvalt tehtud miniuurimust. Juhendi saavad nad 2. veerandi alguses ja aega on töö tegemiseks märtsikuuni. Teades meie kooli õpilaste loovust ja ettevõtlikkust, olen päris kindel, et ka see uus ettevõtmine meil õnnestub.
Kui 3. kooliastme loovtööde ja gümnaasiumi uurimistööde täisversioone saab lugeda kooli raamatukogus kohapeal (lühitutvustust kooli kodulehel eespool nimetatud aadressil), siis 1. ja 2. kooliastme töid me raamatukogus ei säilita, küll aga plaanime kooli kodulehel avalikustada esitatud tööde pealkirjad.
Õpilaste edukus mistahes valdkonnas sõltub suuresti teda mõjutavatest lähedastest kodus ja koolis. Seepärast soovin tänada kõiki lapsevanemaid, kes toetavad iga päev oma lapse õpinguid, innustavad ja ergutavad. Samuti tänan kõiki õpetajaid, kes leiavad õpilases „hõõgvel söe“ ja puhuvad selle leegina põlema.
Ainult koostöö viib sihile.
Ja see, et meie selleaastased riigieksamite tulemused on nii super tublid, siis olen kindel, et ka tulevikus ei tee lapsevanemad oma gümnaasiumisse astuva lapse valikuid mitte „jalgadega“ (no on selline moodne ütlemine), vaid mõtlevad ikka peaga – kus on lapsel parem, kas suures kakskeelses mammutkoolis või „teravate pliiatsite koolis“ (loe: Toila gümnaasiumis), kus igale õpilasele jätkub õpetajate tahet ja aega.
Töist alanud õppeaastat meile kõigile!


Merike Lepsalu
õppealajuhataja

No comments:

Post a Comment