Wednesday, October 8, 2014

Suve hakul kavandatud tegemistest, veidi muustki...

Viimases, juunikuus ilmunud, valla lehes kirjutasime sellest, et Toila vallavolikogu andis rohelise tule laenu võtmisele – nõusoleku vallavalitsuse taotlusele, võtta pangalaenu valla teede uuendamiseks ja ehitiste renoveerimiseks.

24. septembril k.a. toimunud vallavolikogu istungil päriti vallavalitsuselt aru, kuidas on vallavalitsus tulnud toime kavandatud töödega.

Et tegemistest ka valla elanikke teavitada, palusime tehtut kommenteerida vallavanem Tiit Kuusmikul.

Mäletatavasti paar aastat tagasi, vastavalt vallavolikogu otsusele, ostis vald ühe euro eest poolelioleva kinnisvaraarenduse Ööbiku ja Lõokese tänava elamurajoonis.
Tol korral oli arendus praktiliselt teostusjärgus: puudulik vee- ja kanalisatsioonitrasside seisukord, puudus tänavavalgustus, side, olid korrastamata tänavad.
Selleks suveks oli jõutud muude töödega ühele poole, oli jäänud Lõokese tänava teekatte paigaldus. Nüüd võib öelda, et kõikide töödega, kaasa arvatud tänavad, on saadud valmis.
Vallavolikogu poolt kinnitatud teedehoolduskava aastateks 2013-2016, nägi ette Lõuna-Konju tee tolmuvabaks muutmist aastal 2015. Kuna aga Keskkonnainvesteeringute Keskusele esitatud kaks taotlust Lepa tänava kommunikatsioonide rajamise ja uue teekatte väljaehitamise osas, mis oli planeeritud 2014. aastaks, lükati tagasi, andis see võimaluse Lõuna-Konju tee tolmuvabaks muutmiseks. Mis siin salata, ka kohalik kodanikualgatus andis selleks oma täiendava tõuke.

Oluline oli korrastada Mere puiestee lõpus asuv bussipeatus. Paviljon oli paigas, aga peatuse ümbrus ja kõrvalasuva parkla sissesõit koos busside ootepaigaga olid pidevalt vees.
Tänaseks on uue bussipaviljoni esine osaliselt asfaldi all ja äärekividega piiritletud ning tänu vee äravoolu drenaažile, sadevetevaba. Lammutatud on vana ootepaviljon ja killustiku platsid ootavad talve üleelamist, et kevadel, kui vajumine on toimunud, oleks võimalik teha vajadusel täiendavaid kattetöid.
Hetkel ei saa küll eriti hoobelda Nõlva tänav 18 haljastuse rajamise kvaliteediga, mis piirneb Veepuhastuajaamaga, kuid eks siin mängis oma osa suve kuivaperiood ja spetsialistide väitel peaks eeleolev kevad andma haljastusele uue hoo. Elame näeme.
Oktoobris on veel kavas ette võtta kevadel kavandatud Toila Gümnaasiumi parklasse suubuva tee renoveerimine.

Vallavolikogu esimehe ning eelarve- ja majanduskomisjoni eestvõttel sai kevadel teoks kohtumine Maanateeameti Ida regiooni juhtkonnaga. Soov oli leida lahendusi vallas asuvate riigi teede valgustuse ja renoveerimise osas. Käegakatsutav tulemus sai teoks Vokast Sillemäe poole suunduva Vaivina tee 1,6 kilomeetri ulatuses tolmuvabaks muutmisega. Valgustuse osas läbirääkimised käivad.
Maanteeamet omalt poolt teostas vallas plaanilist kontrolli valla teede ja liiklusmärkide olukorra üle. Teed ja märgistus said hea hinnangu, välja arvatud Suvila tee Martsas.
Seega on teede osas käesoleva aasta lõpuks kavandatu ellu viidud.

Ehitustega on asjalood veidi keerulisemad.
Esimesena alustati Toila Seltsimaja renoveerimise jätkamisega. See puudutab mõningate siseruumide remondi jätku ja seltsimaja fassaadi uuendamist. Meeldetuletuseks niipalju, et eelnevatel aastatel on vahetatud välja seltsimaja katus ja remonditud osa siseruume, sealhulgas saal ja osaliselt lava. Kuid renoveerimistööde juures tuleb vahel ette ettenägematuid töid, nii ka siin. Seetõttu on ajagraafik veidi nihkes. Lootus töödega ühele poole saada on oktoobri keskpaigaks.
Läinud aastal alustati Voka lasteaia renoveerimisega. Lamekatuse asemele ehitati viilkatus ja septembris k.a. alustati fassaadi renoveerimisega. Tööd käivad.
Etteruttavalt tahaks öelda, et eelolevale aastale on kavandatud ka Voka lasteaia kommunikatsioonide vahetus – vesi, kanal, soojus ja elekter, side. Selleks on vallavalitsusel lähiajal kavas tellida vastav projekt ja ette valmistada mahukate tööde kava.

Suve hakul volikogu komisjonide esindajate ja vallavalitsuse ühisreidil, kus tehti ülevaate spordi ja kultuuriobjektidest, otsusti veel sel sügisel Förenhofi väljal paigaldada uus tenniseväljaku aed ja taaselustada-remontida skatepark.

Voka spordihoone juures oli soov paigaldada kate välisväljakutele ning ehitada ümbritsev aed. Selles osas on vallavalitsus esitanud rahastamistaotluse EAS-ile järgmiseks aastaks.
Niipalju siis hetkeseisust teede ja ehituste osas.

Juttu oli ka tegemistest, mis huvitavad elanikke, millest isekeskis räägitakse, millest tehakse juttu.

Nüüdseks juba endine Toila Gümnaasiumi direktor andis lahkumisavalduse suvel ja seda kooli pidajale küllaltki ootamatult.
Liikumas on erinevaid vandenõuteooriaid, põhjus aga nagu ikka küllaltki proosaline – isiklik. Hetkel on ta tööl Viru Vanglas ja tegeleb personaliga, nagu see on pedagoogile omane.
Augustis kuulutas vallavalitsus välja gümnaasiumi direktori konkursi. Osales kaheksa kandidaati, kellest kolm jõudis vestlusvooru.
Kahjuks pidi Toila vallavalitsus kuulutama konkursi nurjunuks ja Toila Gümnaasiumi direktori ametikohale kuulutatakse välja uus konkurss.

Voka Avatud Noortekeskuse juhataja ametist lahkus Merle Harjo, kes asus õppima magistrantuuri. Tema töö võttis üle Sigrit Ustav, kes päevasest õppest läks üle kaugõppesse, et täielikult pühenduda talle pakutud tööle Toila valla tublide noortega.“


No comments:

Post a Comment