Friday, December 12, 2014

Kohalikud kunstnikud avasid jõulueelse poe

Pop-up-pood asub Jõhvis Keskväljak 7 ning on avatud 23. detsembrini iga päev kella 11-18.
Kaubavalikust leiab muu hulgas ehitusjääkidest meisterdatud kuuse, mille autor on Tia-Mall Ruutopõld. Puidust kuuse oksad võib soovi korral laiali tõmmata ning neile võib külge riputada nii samast poest ostetud kui ise meisterdatud jõuluehted.
Jõhvi kesklinnas on jõululaupäevani avatud ajutine pood, kus kaubeldakse nii lähemalt kui kaugemalt pärit käsitööga. Need aga, kes soovivad pühadeks ise midagi meisterdada, on oodatud töötubadesse.
Ida-Virumaa esimese pop-up-poe ehk ajutise poe kõik kolm perenaist elavad Vokas ja on kunstiharidusega: Tia-Mall Ruutopõld on lõpetanud Kanadas Ryerson University visuaalse kunsti erialal, Merje Äri-Reelo on Eesti kunstiakadeemia haridusega tekstiilikunstnik ning Luise Sommer on õppinud Tartu ülikooli Viljandi kultuuriakadeemias valguskujundust.
Promenaadi talupoe kõrval esimesel advendil avatud ajutine müügipind annab võimaluse katsetada, kas Ida-Virumaal on autorikäsitööl turgu.
"Praegu on väga hea aeg sellepärast, et pühade ajal ostetakse rohkem. Aasta ringi ei jõuaks sellist poodi tõenäoliselt pidada. Näiteks jaanuaris ei ostaks rahvas võib-olla midagi," selgitas Merje.
Luise lisas, et on alustav ettevõtja ja alles tuleb oma toodetega turule. "Tore on vaadata, kas need kellelegi meeldivad. Kuna oleme kõik siin poes tööl, siis kuuleme inimeste vahetut tagasisidet ja näeme nende emotsioone."
Senised külastajad on olnud uudse poe üle positiivselt üllatunud. "Tallinnas ei pea enam seletama, mis on pop-up-pood, aga siin tuleb seda teha," tähendas Merje.
Leidis mõttekaaslased
Tia-Mall arvas, et kui midagi on ajutine, tekitab see ostjates suuremat huvi. "Võib-olla järgmine kord teeme poe Narvas, siis liigume Kohtla-Järvele," arutles naine, kellel kulus käsitööpoe unistuse täitmiseks 15 aastat.
"Mulle meeldib asju teha ja tahtsin, et sellel oleks mingi väljund. Varem olen sellest plaanist rääkinud mitme inimesega, aga ju siis polnud õige aeg. Kui kohtusin Merje ja Luisega, siis nad läksid sellest mõttest kohe põlema ning hakkasid asju korraldama," rõõmustas Tia-Mall.
Naised kinnitasid, et loomeinimesed avastavad üksteist sellises väikeses kohas nagu Voka kiiresti.
Tia-Mall saabus siia Kanadast 21 aastat tagasi, kui asus elama oma esivanemate talus. Merje pages pealinnakära eest kodukohta aasta eest. Umbes samal ajal kolis Pärnust Vokka Luise, kes leidis samuti, et see on laste kasvatamiseks hea koht. "Meid tutvustati omavahel ja seadsime Voka olmehoones sisse tööruumi, kus saame oma käsitööd teha," rääkisid Merje ja Luise.
Tuntud disainerid
Luise, kes on töötanud Tallinnas VAT teatris ja Pärnu kontserdimajas valgustajana, on täitnud lapsehoolduspuhkusel oma ammuse soovi. "Kui otsustasime perega siia kolida, tahtsin proovida käsitsi valgusteid teha," tutvustas ta oma pitsist lambivarjudega laevalgusteid, mis jätavad laele efektseid mustrivarje. "Pitslinikuid pole ma ise heegeldanud, vaid olen otsinud kokku second-hand´i poodidest ja neid kokku sobitanud," täpsustas ta.
Praegu käib Luise ettevõtluskoolitusel ja soovib teha algust oma valgustuskujunduse firmaga. "Meelisteema on pulmad, sest nendega klapib minu romantiline stiil," rääkis valgustuskunstnik, kes on jõudnud juba teha koostööd Jõhvi kontserdimajaga.
Merje trükib kodutekstiili, eelistades naturaalseid kangaid. Tema Kuukressi kaubamärki kandvad Vaivara kindakirjaga punased köögirätikud olid esimesel müügipäeval minev kaup. Trükikanga jäägid saavad aga uue elu pehmete loomadena.
Tia-Malli näputööst on kaupluses esindatud näiteks roosihelmed, puidujääkidest kuused ja lambarasvast küünlad. Oma küünlasarjaga on väljas ka Luise. Valikust leiab nii pimedas helendavaid kui Toilale pühendatud küünlaid. Viimastes on kasutatud kohalikke merekive.
Kohalikud kunstnikud ei täida kogu müügipinda, vaid on loovutanud osa disaineritele mujalt Eestist. Näiteks saab osta Stockholmis sündinud ja kasvanud Liina Viira rõõmsavärvilisi, traditsioonilistest rahvusmustritest inspireeritud kudumeid. Või graafilise disaineri, viimase Viljandi pärimusmuusika festivali kujunduse looja Merike Tamme autorimustriga patju.
"Et selliseid tuntud disainereid oma poodi kutsuda, ei saa me kõike, mida pakutakse, vastu võtta. Valime väljakujunenud tootesarju ja kaubamärke. Neid, keda ise teame ja kelle puhul oleme kindlad, et nad teevad head asja," selgitas Merje.
Teisipäeviti, neljapäeviti ja pühapäeviti oodatakse käsitööpoodi neid, kes soovivad ise käed külge panna. Töötubades valmistatakse küünlaid, meisterdatakse kaarte ja pakitakse kingitusi. Hinnainfot ja registreeruda saab aadressil luisesuvi@gmail.com.

Sirle Sommer-Kalda

Foto: Matti Kämärä
Luise Sommer, Merje Äri-Reelo ja Tia-Mall Ruutopõld oma äsja avatud kunstipoes, mis tegutseb kuni pühadeni.

No comments:

Post a Comment