Friday, December 12, 2014

Suveniirraha käitlemine, kas nali või kelmus?

Valeraha käitlemisest ja vastutusest selle teo eest on meedias väga palju räägitud ja kirjutatud. Sellegipoolest leidub aga inimesi, kes lähevad poodi ja maksavad kauba eest suveniirrahaga.
Vastavalt Karistusseadustikule § 334 lg 1 võltsitud raha kasutamise, vahetamise, edasiandmise või muul viisil käibele laskmise, samuti pangakaardi või muu võltsitud maksevahendi või väärtpaberi kasutamise eest füüsilisele isikule on ettenähtud kriminaalvastutus ning karistuseks on rahaline karistus või kuni viieaastase vangistus.
Samuti valerahaks võib nimetada suveniirraha, juhul kui seda lastakse käibele nagu on seaduses kirjas.
Suveniirrahal puuduvad kaitseelemendid, mis eristab neid pärisrahast. Üldiselt on suveniirraha peal kirjad „suveniirtoodang“ ja „ei ole maksevahend“, enamasti need kirjad on venekeelsed.
Viimasel ajal on olnud juhtumeid, kus kelmid kasutavad suveniirraha nii suurtes kauplustes kui ka väikestes külapoodides, lootes müüjate tähelepanematusele või kupüüride detektori puudumisele.
Eriti peaks tähelepanu pöörama suurema väärtusega kupüüridele, kuna kaupluses antakse petturile tagasi raha pärisrahas. Sellisel juhul saab kauplus varalist kahju. Kui visuaalselt ei saa kindlaks teha, et tegemist on valerahaga, siis tuleb seda vaadata UV-lambiga või kontrollida läbi rahadetektori.
Inimesed, kes arvavad, et suveniirrahaga maksmine on naljakas või lõbus, peaksid siiski olema teadlikud sellest, et pettus tuleb varem või hiljem välja. Tänapäeval on enamikes kauplustes paigaldatud videokaamerad, väikestes külapoodides käivad enamasti kas kohalikud või tuttavad inimesed. Kõik see aitab politseinikel leida kelmid ja võtta nad vastutusele. Kui inimene on aga ise sattunud sellise kelmuse ohvriks, siis tuleks sellest koheselt teavitada politseid telefonil 110.
Politsei hoiatab, et suveniirraha käitlemise eest on ettenähtud karistus rahatrahv või kuni viieaastane vangistus. Seda naljaks nimetada ei saa.
Anna Tihhomirova
piirkonnapolitseinik
Jõhvi-Iisaku konstaablijaoskond

No comments:

Post a Comment