Wednesday, April 8, 2015

Toila valla omastehooldajate tugirühm liidab

... lähedase inimese hooldajaid meie vallas.
MTÜ Meie Heaolu ja omastehooldajate tugirühm loodi 2011. aastal. Samal aastal võeti meid MTÜ Eesti Omastehooldus liikmeks, oleme osalenud koolitustel, foorumitel, tutvunud Soome omastehooldajate ühingute tegevusega. Soome riigi lähedase hooldaja saab pereliikme hooldamise eest tasu 390 eurot kuus, raskemate juhtumite korral on summa 800 eurot. Hooldaja saab oma töö eest palka. Soome riik kinnitas omastehooldajate tegevuse seadusandlusega 20 aastat tagasi.
Meie tugirühmast. Oleme saanud loenguid kuulata Kukrusel, Tallinna Tervishoiu Kõrgkooli baasil. Päevakohased teemad olid raske haige hooldamisest, voodihaige hooldusest, eaka inimese toitumisest, ergonoomikast. Tervistavad taimed aiast ja metsast meie keha tarbeks koos aroomiõlidega oli üks huvitavamaid loenguid kuulata. Möödunud sügisel rääkisime raskest haigusest Alzheimerist, selle haiguse ravist. Tänavu jagas meiega oma teadmisi suurte kogemustega psühholoog Tõnu Ots. Tutvusime Alutaguse Hoolekeskusega Mäetagusel, samas kohtusime ka hoolealustega meie vallast.
Teeme jätkuvalt koostööd valla eakate seltsingutega. Möödunud suvel toimus ühine sõit Porkunisse ja Meelteaeda Järvamaal, ka Kuremäele, Türi lillelaadale, Kirna mõisa. Üks meeldivamaid kohti, kus saab tugevdada oma keha ja hinge on Toila Spa. Kohtusime Qigongi meistri Mart Parmasega, kes õpetas meile eneseabi võtteid. Eneseabi oskusi saime ka Hingamispäevadel Vokas. Eakohane võimlemine aitab kaasa liigeste liikuvusele ja heale enesetundele, loodame võimlemistreeningute jätkumist sügisel. Kaks tugirühma liiget on saanud hooldustöötaja koolituse Eesti Omastehoolduse kaasabil. Igakuised kokkusaamised vestlusringis, väljasõidul, õpitoas meisterdades või aastat lõpetades ühendavad meid.
MTÜ SWOT analüüs näitas, milliseid võimalusi omame, mis on meie riskid, ka seda et oleme midagi olulist ära teinud. Tänavu osaleme üle-Eestilises omastehooldajate küsitluses. Tänan teid, lähedase hooldajad, keda oleme juba küsitlenud. Ootame meie tugirühma tegevusega liituma ka teid, kes te veel pole jõudnud meie klubisse. Uskuge, kui hooldaja tervis ja enesetunne on parimas korras, tunneb ka hooldatav end turvaliselt ja rõõmsamana. Võtke ühendust telefonil 555 47129 või meilitsi kajarebane123@hot.ee
Käesoleval aastal pöörame rohkem tähelepanu hooldaja tervislikule seisundile, kuulame loenguid vaimsest tervisest, räägime kuidas end ise aidata tervise hoidmisel ja turgutamisel, plaanime kohtumisi ja väljasõite. Lähiajal toimub vestlusring juriidilistel teemadel.
Päevakorras on asendushooldusega seotud teemad, osaleme suvel III omastehoolduse foorumil. Muidugi mõista on omastehooldajate üritustele oodatud ka inimesed meie kogukonnast.
Oleme valmis vastu võtma uusi väljakutseid.
Kaja Rebane
Omastehooldajate tugirühm


No comments:

Post a Comment