Wednesday, April 8, 2015

Tõnu Ots Toila vallas

18. veebruaril oli Vokas võimalus kuulata tuntud psühholoogi Tõnu Otsa loengut enesejuhtimisest, endas peituvate jõudude rakendamisest probleemiga toimetulekuks, iseenesega toime tulemisest. Gerogoogika õpetab, kuidas toime tulla IV põlves, sest inimkond pole kunagi nii vanaks elanud nagu praegu, meeste keskmine eluiga on 71, naistel 81 eluaastat.
Lektor rääkis huvitavalt erinevatest põlvkondadest: noorte , vanemate ja vanaemade-vanaisade seisukohast lähtuvalt. Tõnu Ots selgitas naise ja mehe erinevusi ümbritsevast arusaamises, mehe ja naise erinevusi enesehinnangute, mõtlemise tasandil. Sotsiaalne autism – kui inimene ei taha suhelda sotsiaalsel tasandil või tekib tahe elada erakluses, tehakse vaid kriitikat, nali ei aja enam naerma, ärgatakse halva tujuga, tekib halb meeleolu, tekib stress, ärevushäire, paanikahood, siis läheneb hiiliv depressioon. See traagiline rada lõpeb kontrollimatu seisundiga, mida inimene ise ei suuda enda juures märgata ega ka abi otsida. Lektor rääkis, kui oluline on näha head ja positiivset igas hetkes. Hommikul ärgates vaata peeglisse ja ütle endale häid sõnu, kiida end. Loo erinevate vahenditega endale rõõmus meeleolu terveks päevaks. Enesekorrastamiseks silita õrnalt oma peopesa.
Loeng oli väga asjalik ja õpetlik, tagasiside lehtedel oli soov Tõnu Otsa pikemalt kuulata.
Kokkuleppel nõustas Tõnu Ots kahel päeval meie inimesi. Psühholoogiline nõustamine: nõustaja aitab kliendil lahti rääkida tema elu probleemsed olukorrad, see tähendab vestlust, mille käigus saab inimene vastused oma küsimustele. Sealjuures tegeldakse olukorrale väljapääsu leidmisega, inimene saab juurde enesekindlust oma otsuste tegemisel. Põgus vastus nõustatavatelt oli, et saadi abi olukorra lahendamiseks.
Tänan kõiki abilisi ja organisatsioone, kes aitasid kaasa Tõnu Otsa loengu heale korraldamisele!
Kaja Rebane
Omastehooldajate tugirühm

No comments:

Post a Comment