Wednesday, May 6, 2015

Südamenädal ja klassikaline jooga

Kõik me vajame kehalist tegevust, et olla terved. Mõnele inimesele sobib ujumine, mõnele jooksmine, mõnele aeroobika, mõnele crossfit jne. Mõnele sobib jooga. Joogapraktika võib olla tugev füüsiline tegevus, aga ka pehme, rahustav ja lõdvestav. Spordist eristab joogat asjaolu, et kaasatud on alati kolm komponenti – liikumine, hingamine ja meel. Iseloomulik on püüe olla „siin ja praegu“. Harjutuste keskmeks on alati hingamine. Alustatakse füüsiliste harjutuste õppimisest ja mõne aja pärast lisandub teadlik hingamine.
Sõltuvalt inimese või sihtgrupi vajadusest saab teha väga erinevaid joogapraktikaid. Ideaalne oleks koostada joogapraktika konkreetsele inimesele, lähtuvalt tema soovist, vajadusest, eesmärgist ja füüsilisest vormist.

Klassikalist joogat ei ole võimalik iseloomustada ühe lausega. Kui teha jooga rühmatundi väikestele lastele, on see rohkem mäng ja võimlemine, sirutused ja painutused. Kui räägime joogast suurematele lastele ja noortele siis tegeletakse aktiivselt kehalise arenguga, tasakaaluga, et neist kasvaksid füüsiliselt heas vormis, terved ja tugevad inimesed. Täiskasvanutel aitab jooga luua või säilitada head vormi ja tervist, tugevdada lihaseid, arendada paindlikkust aga ka rahustada meeli, parandada keskendumisvõimet, säilitada tasakaalu jne. Vanematele, pensioniealistele inimestele saab joogatunni üles ehitada sõltuvalt nende tervislikust seisundist ja vormist, mis võib olla vägagi erinev. Tehakse võimetekohaseid füüsilisi harjutusi ja kasutatakse lihtsaid hingamistehnikaid. Kõik see aitab parandada nii elukvaliteeti, tervist, unekvaliteeti aga ka füüsilist vormi, lähtuvalt konkreetsest inimesest.

Eraldi teema on joogateraapia, mis keskendub haige inimese tervendamisele või haigussümptomite leevendamisele. Joogateraapia on alati individuaalne ja efektiivseks toeks arsti poolt määratud ravile.
Enamus meie igapäevaseid tegevusi surub rindkeret kokku. Joogas räägime selle kohta, et “südame ruum“ on kokku surutud. Südamel läheb kitsaks ja raskeks. Teatud lihtsate joogaharjutustega saame hakata „südame ruumi“ avardama. Tugevdame seljalihaseid ja venitame rinnalihaseid, sirutame keha eesmist osa. Selle tulemusel paraneb kehahoiak, hingamine, südame ruum avardub ja süda saab paremine tööle hakata. Ka vererõhk võib normaliseeruda.

Jooga on vahend, mille abil saame ise väga palju enda heaks ära teha, et olla tervemad ja õnnelikumad!

Külliki Küttis

No comments:

Post a Comment