Wednesday, May 6, 2015

Trallide toetatud tegemised

Alustan sellest, et pole küll kõige osavam sõnasepp, aga lastega toimub nii palju põnevat, et soov oli ka Trallide rühma tegemistest pajatada. 2012. aasta sügisel sain õpetaja Katriniga uued lapsed rühma ja sõimerühmast kujunes aiarühm. Aeg on lennanud ning lapsed on sirgunud. Kohe alguses hakkasid lapsed silma sellega, et nad on väga tegusad, musikaalsed ja uudishimulikud. Lapsed on rühmas loovad ja aktiivseks on muutunud nende fantaasia.
Laste fantaasiaga arvestamine ja aktiviseerimine arendab lapse loovust, mõtlemist, mälu ning soodustab seega isiksuse arengut. Nelja-aastase sotsiaalses arengus astub olulisele kohale eakaaslane. Laps vajab mängupartnerit, vestluskaaslast, teist last, kellega end võrrelda. Väga oluline on luua positiivsed kontaktid ja suhted nii eakaaslaste kui ka täiskasvanutega. Vahel võib lapsevanemale selgusetuks jääda, miks rõhutame lapse arengu seisukohalt mängu olulisust. Mäng lapse elus on kasvatuse ja arenguvahend ning tema elu organiseerimise vorm. Seega õpetajatena peame oluliseks, et laps õpiks ja areneks läbi mängu ja seeläbi toetame suhtlemist eakaaslastega. Väga oluline on läbi mängu toetada lapse sotsiaalset arengut, et ta õpiks tegutsema koos teiste lastega. Mängides tekivad ka esimesed sõprussuhted. Laps õpib eeskujust, võtab omaks sotsiaalse käitumise malle ja harjutab elus ette tulevaid situatsioone.
Kolleegiga oleme seda meelt, et tihedas päevakavas peab lapsel jääma aega mängida. Laule ja muusikat on aprillikuus lasteaia päevakavasse jätkunud küllaga. Laste isetegevus hakkas silma ka rühmas, kus ühel päeval sai hoo sisse ansambel. Igaüks, kes soovis, leidis bändis oma koha. Sõbralikult jagati ära pillimeeste rollid – kes mängis rütmipille, kes kitarri, kes oli laulja ja klaverimängija. Viimane oli meil lisaks loovusele ka leidlik loov. Kui raamatu noodikiri kippus pidevalt kukkuma, siis leidis ta lahenduse 2 klotsi näol, et sealt nö. lugeda noodikirja. Repertuaari kuulusid juba õpitud laulud kui ka omalooming. Selliseid omaalgatuslikke ja päris elu matkivaid tegevusi ja mänge on õpetajal vaid rõõm vaadata ja kohustus toetada.
Aprillikuu eelviimasel nädalal oli lasteaias tervise-ja südamenädal. Oma rühmas otsustasime seda nädalat planeerida teemapäevadena. Nii alustasime esmaspäeval kätepesupäevaga. Lapsed said teadmisi, miks on vaja käsi pesta ja kas seebiga või seebita ning kui tihti seda teha. Rühmas tekitasid elevust meisterdatud käed pisikutega, sest keegi neid pahalasi oma kätel näha ei soovinud.
Järgnes südamepäev. Sel päeval rääkisime lastega südamest, tervise eest hoolitsemise tähtsusest. Rühma külastas ka tervishoiutöötaja Lea, kes kuulas ise lapsi kui ka andis lastele võimaluse kuulata stetoskoobiga südamelööke. Lapsed on väga leidlikud, nad arutlesid, et süda on meie mootor ja seda tuleb hoida, sest tänu südamele me elame. Aga kui süda jääb vanaks, veresooned tõmbavad kokku ja kuivavad ära, siis võib asi lõppeda kurvalt. Päris arukad 4 aastased filosoofid.
Kolmapäeval oli meil vahva matkapäev mere äärde. Meiega liitus ka Siim-Sedriku vanaema Saima. Nii minnes kui tulles oli lastel matkateel palju arutlemist. Aga põhitõde oli see, et liikumisest tunneb meie süda ainult rõõmu igas eas.
Neljapäeval oli hambapesupäev. Saadi teadmisi hammaste eest hoolitsemise vajadusest. Ja et hambasõbralik toitumine aitab hambahädasid ennetada. Kinnistati mõtteviisi, et hambaid tuleks ikka 2 korda päevas pesta. Et lastel kujuneksid õiged hoiakud, siis on oluline ka kodu toetus ja eeskuju. Nii mõnegi lapse pani mõtlema asjaolu, et limonaadi ja mahla ei peaks kogu aeg jooma, vaid et janu kustutatakse ikka joogiveega. Mis aga puudutab tervislikku toitumisse, siis 4 aastane Laura-Lisette arvas, et krokkolit (loe: brokkolit) tuleb süüa, sest see on hammastele kasulik.
Meie vahva tervisenädal sai toreda lõpu Voka staadionil. Treener Andrus Lehismetsaga toimus selle kevade viimane liikumistund. Heameel on tõdeda, et lapsesõbraliku treeneri käe all on Trallide rühma poisid ja tüdrukud sportmängudes väga osavaks muutunud. Erinevad osavusmängud õpetavad lastele järgima reegleid ja arvestama sõbraga. Treeneri käe all on väikesed asjatundjad õppinud ka palli valitsema. Lõpetuseks jagati medalid kätte nii lastele kui tänutäheks treener Andrusele. Väikesed sõbrad ootavad teda sügisel kindlasti tagasi.
Väga oluline on juba lasteaias selliseid nädalaid korraldada ja jagada uusi teadmisi, et taas kord väärtustada hea tervise olulisust.
 

Tekst ja foto Jaana Koppel
Trallide rühma õpetaja

No comments:

Post a Comment