Thursday, March 3, 2016

Voka Kokad pakkusid Ilvesele ilvest

19. veebruari Põhjarannikust saime lugeda, et ühena paljudest aitas tänavusel presidendi vastuvõtul külaliste kõhtusid täita Indrek Kõverik. Indrek oli kolm aastat Ida-Viru kutsehariduskeskuses tulevaste kokkade õpetaja ja enne seda seitse aastat samas ametis Narva kutseõppekeskuses. Praegu elab ja toimetab ta Voka Kokkade egiidi all vanas Voka koolimajas, kuhu rajab endale ja oma perele kodu ja kus on tulevikus plaanis avada ka restoran. Aga juba maikuus avatakse restoran Narva muuseumis. Miks ja kuidas Tõrvast pärit Indrek Virumaale sattus, ja millised plaanid tal on, sellest räägime ehk edaspidi mõnes järgmises valla lehes.
Indrekul oli see juba teine kord nö presidendi vastuvõtul käia. Möödunud aastal Jõhvis toimunud vastuvõtul oli ta abis Mozart Cateringi peakokal Aleksandr Nikoškovil.

Kui tänavu jaanuaris presidendi peakokk Taigo Lepik Indrekule kirjutas ja tegi ettepaneku ka sel aastal osaleda, võttis Indrek kutse vastu.
Seekord siis Estonias ise peakoka ametis ja võttis abiks kaasa tublid naised – oma elukaaslase Natalja ja Piret Toovise. Lisaks neile oli suureks abiks eeltööde tegemisel Kristiin-Heleen Toovis. 


Tänaseks on pidustused peetud, suur töö seljataga ja paras aeg pärida, kuidas läks ja millised muljed sellest sündmusest jäid. Minu küsimustele vastas Piret Toovis, kellele see oli esmakordne nii suure ürituse kogemus.
Nagu öeldud, siis kõik algas juba jaanuaris. Peale „Jah“ sõna andmist pidi esitama proovitöö ja nelja suupiste hulgast valiti välja kolm, mida sobiks presidendi külalistele pakkuda.
Voka Kokkade suupistetest said valituks punase veini kastmes silmud vahvlitorbikus, põdravorst, kus pole teragi põdraliha sees vaid hoopis kopsud, maks, süda ja neerud ja tagatipuks ilvese trühvlid, mis tekitasid muidugi kõige rohkem elevust. Jah, eks see üks haruldane amps oligi, sest ilveseliha kasutatakse toiduks üsna harva. Kuna Piretil tuli ka saalis külaliste hulgas ettekandjana toimetada, siis sai ta palju positiivset tagasisidet just nende ilvesetrühvlite kohta, aga pidi vastama ka paljudele küsimustele suupistete kohta.

Iga meeskond pani oma suupistetest kokku kandiku, mis läks presidendi puhketuppa, nii et päris kindlasti sai ilvest maitsta ka president Ilves. Kas see talle ka meeldis, see jääb kahjuks teadmata.
Vastuvõtu külaliste toitlustamise eest hoolitses kokku 12 meeskonda pluss kaks magusapakkujat.
Valmistati 16900 soolast ja 4200 magusat suupistet. Voka Kokad tegid kolmekesi 1600 suupistet.
Ega kõike muidugi ühe päevaga teha ei jõudnud, väikesed eeltööd sai juba eelmisel päeval ja sama päeva hommikul kodus ära teha. Pikk päev algas varahommikul kell 4 Toilas esimeste ettevalmistustega, tagasi koju saadi hakata sõitma napilt enne uue päeva saabumist.

Vaatamata pikale ja väsitavale päevale hindab Piret seda kui suurepärast kogemust. Nii suurel üritusel toitlustaja olla, saada ettekandja kogemus ja näha, kuidas sellise sündmuse korraldamine „seestpoolt“ välja näeb – seda ei juhtu iga päev.

Aga meie hoiame Voka Kokkade tegemistel silma peal ja räägime nendest kindlasti ka edaspidi.

Lea Rand

No comments:

Post a Comment