Wednesday, September 7, 2016

I Voka jõulinnak


20. augustil, Eesti taasiseseisvumise aastapäeval sai Toila vald ühe spordiobjekti võrra rikkamaks - Vokas avati jõulinnak. 

Kuna Piret Aller oli selle projekti algataja ja vedaja, siis on just tema käest kõige õigem küsida, millest tekkis idee selline linnak meie valda püsti panna?
„Jõulinnaku rajamise mõte pärineb tegelikult ikka Voka elanikelt endilt – paar aastat tagasi pandi Vokas, Tiigi tänaval asuva mänguplatsi ligidusse kahe puu vahele kang jõuharjutuste tegemiseks. Asja lähemalt uurides selgus, et Voka noored tunnevad väga puudust kohast, kus teha erinevaid võimlemis- ja jõuharjutusi. Seetõttu ka see lõuatõmbamise kang Tiigi tänavale kahe puu vahele ilmus. Selline lahendus ei meeldinud aga ei meile ega ka paljudele kohalikele elanikele, kuna teadupärast on ju nii, et kus noored tegutsevad, seal on ka lärmi ja sagimist...
Ja siis läks nagu ikka "mõnikord" läheb: arutasime, mõtlesime, lubasime, planeerisime... kuid jah, mingil põhjustel see mõte sel hetkel sinnapaika jäigi.
Selge aga on, et kui midagi ei tee, siis kohe kindlasti ka midagi ei juhtu. Nii saigi 2016. a veebruarikuus tehtud taotlus jõulinnaku rajamiseks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse Regionaalsete investeeringutoetuste andmise programmi. Projekt leidis toetust ning taotlus rahastati.
Augustikuus realiseeruski koostöös Spordiareenid OÜ ja SS Jõulinnakud meeskonnaga üks esimesi Eestis välja arendatud spetsiaalse jõulinnaku rajamise projektidest, mille käigus Voka Spordihoone korvpalliväljaku kõrvale paigaldati jõulinnak.“
Miks just Vokka?
„Voka alevikus on ideaalsed tingimused tervisespordi harrastamiseks, kuid on puudunud selline koht, kus noored saavad rahulikult, ilma et nad teisi aleviku elanikke segaksid, koguneda ning "jõudu teha". Jõulinnaku rajamine Vokka tundus väga mõistlik ka seetõttu, et Voka alevikus ei olnud tänaseni nn välijõusaali. Spordihoones on see küll olemas, kuid sinna pääseb trenni tegema vaid siiski selle lahtiolekuaegadel. Tegevust otsiti seal kus juhtus – küll metsas, laste mänguväljakul, vaibakloppimispuudel. Puudus selline koht, mis võimaldanuks nii tavaharrastajal kui ka tõsisemal spordihuvilisel oma oskuseid proovile panna, ennast treenida ja seejuures mitte häirida näiteks kõrvalmaja elanikke või veel kedagi.“
Kui palju see projekt maksma läks?
„Projekti eelarve oli 9 984,60 €, millest 7 984,60 € rahastati Regionaalsete investeeringutoetuste andmise programmist ning 2 000 € oli Toila valla omafinantseering.
Jõulinnaku ehitas Spordiareenid OÜ.“
Kellele on see linnak mõeldud ja mida seal teha saab?
„Jõulinnak on mõeldud kõigile huvilistele – nii algajatele kui ka tõsisematele tegijatele. Oma keharaskusega treeninguks mõeldud treeningelementide valikul on lähtutud nende lihtsusest. Teisisõnu, teha saab jõusaalitrenni, ainult et vabas õhus ja igal ajal. Jõulinnakus treenimise eest raha ei küsita ja see on kättesaadav igal ajal.
Oma keharaskusega treening on väga tõhus, see annab võimaluse ühendada kardiotreening jõutreeninguga. See on raske ka edasijõudnule. Harjutusi hinnatakse ka seetõttu, et need sobivad kõigile, nii algajatele kui edasijõudnutele, harjutused pakuvad head vaheldust, sest erinevaid treenimismooduseid on palju – kangil on näiteks hea ennast venituseks rippu lasta, lisaks võib teha külgsuunalisi kerepöördeid. Tõsised treenijad, kes oma liigutusi ja võimeid tunnevad, saavad kangil lõuga tõmmata ning tiritamme ja jõutõusu teha, lisaks palju muud.


Kogu selle projekti elluviimisel oli kõige lahedam see, et punt kohalikke noori panustas jõulinnaku ehitamisel selle algusest peale nö kogu täiega. Seetõttu tahan tänada väga suureks abiks olnud Voka noori: Richard Maala, Ike Lehtla, Imre Ingmar Lehtoja, Arvo Pärt, Rasmus Urres, Markus Krüsban – suur aitäh teile!“

Jääb vaid loota, et Voka noortele ja vanadele jätkub jõulinnakust aastateks rõõmu ja väljundit oma sportliku vormi arendamiseks.

Piret Alleriga vestles
Lea Rand

No comments:

Post a Comment