Thursday, May 4, 2017

Ära puutu pommi!

Kevad on käes. 
Inimesed lähevad aeda, metsa, rohkem loodusesse – algavad põllutööd, aiatööd, nende tööde käigus leitakse sageli Teisest Maailmasõjast jäänud lõhkekehasid. Igal aastal avastatakse Eestist keskmiselt 3500 lõhkekeha. Ida-Eesti pommigrupi demineerijad on sel aastal saanud enam kui 47 väljakutset. Kahjutuks on tehtud 125 lõhkekeha. Eelmisel aastal oli meie regioonis 268 väljakutset, tehti kahjutuks 686 lõkekeha.
Ida päästekeskuse peademineerija Ragnar Reiljan tuletab meelde, et need lõhkekehad on väga ohtlikud. Lõhkekehad on ehitatud selleks, et tappa, vigastada või tekitada suuri purustusi.
Nad kindlasti töötavad, kuna nad ei ole liiga vanad. Isegi kui te ei ole kindel, kas see on lõhkekeha või miski muu, või mingi asi on teie arvates kahtlane, kindlasti helistage hädaabi numbrile 112!“, kutsub demineerija inimesi üles käituma õigesti.
Ragnar Reiljan juhib tähelepanu sellele, mida inimene ei tohi teha avastades kahtlase eseme. Kahtlast eset ei tohi liigutada ega kaasa võtta, et kellegile näitama minna! Ei tohi edasi kaevata, välja tõsta, midagi rohkem uurima hakata. Teine asi mida teha – hoiatage läheduses viibivaid inimesi ja ärge laske kedagi leitud eseme lähedusse. Ja siis helistage häirekeskusesse ja täitke saadud juhiseid!
Kui olete metsas, siis märgistage ära teekond leitud esemeni, et demineerijad leiaks eseme üles“, lisab Reiljan.
Peademineerija rõhutab seda, et keegi ei naera ega karista teid, kui see ei olnud lõkekeha.
Lõhkekehad võivad olla väga erineva suuruse ning kujuga. Peamised lõhkekehad mida Eestist leitakse on padrunid, miinipilduja miinid, käsigranaadid ning mürsud. Samas on leitud ka mitmeid lennukipomme ja lõhkeainet.
Jevgenia Parv
Ida päästekeskuse kommunikatsioonijuht


No comments:

Post a Comment